Αλλαγές στα έντυπα βεβαίωσης μετακίνησης θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η άσκοπη μετακίνηση των πολιτών.

Πιο αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα ισχύει μόνο το νέο έντυπο μετακίνησης στο «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.

Για όλους τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί ως τηλεργαζόμενοι στο σύστημα δεν θα επιτρέπεται η έκδοση βεβαίωσης μετακίνησης.

Στη νέα βεβαίωση αναμένεται να είναι προσυμπληρωμένα το πραγματικό ωράριο εργασίας καθώς και οι δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα (12/02) το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται το 14ήμερο ισχύος της βεβαίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη διατηρείται η επιλογή οι μισθωτοί να μετακινούνται προς την εργασία τους με τη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι των εντύπων, όλοι οι εργαζόμενοι που κυκλοφορούν με τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα πρέπει να επανεκδώσουν τη βεβαίωσή τους από τη Δευτέρα (15/02), με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ασχέτως αν έχουν ήδη έντυπο μετακίνησης το οποίο λήγει μετά τις 15 Φεβρουαρίου.
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ: 

«Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από Taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Αντιδράσεις υπήρξαν στην ανακοίνωση αυτή από τους δικηγόρους, οι οποίοι ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη δικηγορική τους ταυτότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης