Στην είσοδο του χωριού Κάτω Παναγιά, του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, βρίσκεται μια υπεραιωνόβια ελιά η οποία δεν πρέπει να έχει την κατάληξη που προ ετών είχαν άλλες που βρίσκονταν στο σημείο, «επειδή εμπόδιζαν».

Κάτοικος της περιοχής προσφέρεται να μεταφυτευτεί από ειδικούς σε άλλο δημόσιο χώρο με έξοδα δικά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο facebook o κ. Γιάννης Βαρθολομής έγραψε τα εξής:

«Η εικονιζόμενη υπεραιωνόβια ελιά σε δημόσιο χώρο στην είσοδο του χωριού μας ίσως είναι άνω των 700 ετών και πιθανόν το παλιότερο δέντρο στον οικισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν κι άλλες στην ίδια σειρά αλλά κατέληξαν στα τζάκια και τις σόμπες παλιά. Αν εμποδίζει την ορατότητα των οδηγών και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπινων ζωών θα πρέπει να μεταφυτευτεί άμεσα. Οι ειδικοί έχουν τον λόγο.

Ο τεμαχισμός και η κατάληξή της στη φωτιά δεν είναι επιλογή. Δεν έχει ανάγκη από κανέναν Γιάννη ή Γιαννάκη, απόντα ή παρόντα… η φύση την προίκισε με το χάρισμα να ζει δια μέσου των αιώνων και το Νομοθετικό Διάταγμα 996 του 1971 την προστατεύει. Είναι μνημείο της φύσης και οφείλουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ο τέως πρόεδρος Γιώργος Βαρθολομής την έχει ήδη σώσει δύο φορές από τα πριόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαι πρόθυμος να καλύψω όλο το κόστος της μεταφύτευσής της σε δημόσιο χώρο εντός της Κάτω Παναγιάς αν είναι επιθυμητό και του ακριβούς υπολογισμού της ηλικίας της από ειδικό. Μεταφυτεύσεις μεγαλυτέρων ελαιοδέντρων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας με επιτυχία. Μας αφορά όλους. Στέλνω το μήνυμά μου πολύ φιλικά και με σεβασμό. Αν κάνω λάθος διορθώστε με αυστηρά. Ευχαριστώ».

Πηγή: patrisnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης