Κατά μέσο όρο τέσσερις μετανάστες χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα διασχίζοντας τη Μεσόγειο, το πιο επικίνδυνο πέρασμα σήμερα στον κόσμο. Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια, 5.300 μετανάστες εκτιμάται πως πέθαναν στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της Μεσογείου, οι 400 από την αρχή του χρόνου.

Οι αγνοούμενοι μετανάστες και οι οικογένειές τους αποτέλεσαν το θέμα της σημερινής συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απουσία μιας εθνικής βάσης δεδομένων για αγνοούμενους μετανάστες και σωρούς που έχουν βρεθεί, είναι απαραίτητο βήμα για τη συλλογή πληροφοριών, εξήγησε η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Το νομικό πλαίσιο – ημεδαπό δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις – που ισχύει στην Ελλάδα, είναι αρκετά ισχυρό για να κατοχυρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τους αγνοούμενους μετανάστες, ανέφερε η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι οδηγός μας», τόνισε η κ. Δημητρίου – Βασιλοπούλου, προσθέτοντας πως αυτό που λείπει «είναι η οργάνωση και τα πρωτόκολλα, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν για τη σωστή επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος».

Η Μόνικα Ζαναρέλι, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, παρέθεσε μια σειρά από συστάσεις που ο οργανισμός προτείνει προς τις αρχές κάθε χώρας προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, για την πρόληψη ενάντια στις εξαφανίσεις των μεταναστών και τη διευκόλυνση της έρευνας και ταυτοποίηση των αγνοούμενων μεταναστών: την μη επαναπροώθηση των ανθρώπων, την υποστήριξη των δράσεων διάσωσης, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών σε μέσα επικοινωνίας κατά μήκος της διαδρομής, την επικοινωνία και τις επισκέψεις σε άτομα υπό κράτηση, την ενημέρωσή τους για την επαφή τους με τις προξενικές Αρχές, την τυποποίηση της συλλογής δεδομένων, τη βελτίωση των ιατροδικαστικών δυνατοτήτων σε εθνικό επίπεδο και το συντονισμό σε διεθνές και διασφαλίσεις σχετικά με την ταφή των νεκρών και το πένθος των συγγενών. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή υποστήριξης στις οικογένειες κατά τη διάρκεια της έρευνας, και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και παροχές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον χαιρετισμό της, η Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, τόνισε την σημασία του ζητήματος των αγνοουμένων και την ανάγκη επαναπροσέγγισης του ζητήματος. Η Μέρι Βερντς, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, αναφέρθηκε στην απεύθυνση των οικογενειών των αγνοουμένων στον οργανισμό, και το ρόλο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ως σύνδεσμό τους με τις αρχές των κρατών. Ο πρέσβης της Ελβετίας, Όλαφ Κέλσεν, συνεχάρη την πρωτοβουλία, και επισήμανε πως «η Ελβετία είναι συνώνυμη με τον Ερυθρό Σταυρό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης