Όταν το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα της ΑΕΚ πλήρωσε πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ για τη μεταγραφή του Λιβάι Γκαρσία στην προηγούμενή του ομάδα, Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, δεν περίμενε ότι θα ήταν ένα από τα εκατοντάδες θύματα της διαδικτυακής απάτης που τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατά 200%.

Το λεγόμενο phishing (ψάρεμα) είναι η υποκλοπή κωδικών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων από ανυποψίαστα θύματα με στόχο τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών, τους τελευταίους εννιά μήνες οι τράπεζες έχουν διαχειριστεί περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους διαδικτυακούς απατεώνες να έχουν αποπειραθεί να αρπάξουν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. «Υπάρχουν περίπου εκατό είδη απάτης μέσω phishing. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το 54% αφορά σε απάτες τραπεζικών λογαριασμών και καρτών και 40% αφορά στην υπόσχεση για “εύκολο χρήμα”. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά θύματα», λέει στέλεχος των διωκτικών Αρχών.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε, όπως είπε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, «να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμα πιο αποτελεσματική, με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης, «ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής». 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απιλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικάκης, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικός διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης