Η σοφή λαϊκή ρήση «κάλλιο αργά παρά ποτέ» είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, μετά την αιφνίδια παρέμβαση των δύο σημαντικότερων πετρελαϊκών επιχειρήσεων της χώρας, των ΕΛΠΕ και της MotorOil, με προτάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου στη διακίνηση καυσίμων.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) τις αποκαλύψεις της zougla.gr για το κύκλωμα λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμου

β) από τις εκθέσεις, καταγγελίες, παρεμβάσεις του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Γ. Σούρλα

γ) την υπόθεση Καπελέρη και τα πρόστιμα σε λαθροδιακινητές καυσίμων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

δ) το περιεχόμενο των φακέλων που μελετούν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γ. Πεπόνης, Σ. Μουζακίτης, οι δύο πετρελαϊκές επιχειρήσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με 10 προτάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι, εάν παταχθεί ριζικά το λαθρεμπόριο και η ανομία στην αγορά των καυσίμων, θα ελαφρυνθεί σημαντικά το βάρος των φόρων που επωμίζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι. «Παράλληλα, τονίζουν, η εξάλειψη του λαθρεμπορίου θα περιορίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και θα σταματήσει το κλείσιμο των υγιών επιχειρήσεων του Κλάδου, επιχειρήσεις οι οποίες οδηγούνται σήμερα σε αφανισμό, με τους εργαζόμενους σε αυτές να οδηγούνται στην ανεργία».

Οι προτάσεις των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας για την πάταξη του λαθρεμπορίου είναι:

1. Αυστηρός έλεγχος για καταπολέμηση των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.

2. Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων.

3. Εξάρθρωση των κυκλωμάτων νέας μορφής λαθρεμπορίου και νοθείας της βενζίνης με άλλες ουσίες (π.χ. μεθανόλη, τολουόλη, κ.ά.).

4. Εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης με παράλληλη πρόβλεψη επιστροφής πόρων σε κοινωνικά ασθενείς ομάδες, βάσει οικονομικών και γεωγραφικών κριτηρίων.

5. Αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών.

6. Άμεση εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών/ εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

7. Έλεγχος τιμολογίων αγορών σε πρατήρια από ΚΕΔΑΚ και ΣΔΟΕ και εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις παραεμπορίου και πειρατείας.

8. Δειγματοληπτικός έλεγχος τιμολογίων Εταιρειών Εμπορίας για τυχόν περιπτώσεις λαθρεμπορίου και πειρατείας.

9. Πάταξη της παραεμπορίας και της παράνομης εμφιάλωσης στο υγραέριο.

10. Εκσυγχρονισμός των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών.

Οι φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι καταθέτουν για άλλη μια φορά τις θέσεις τους για το λαθρεμπόριο προς την Πολιτεία «υπό το βάρος των καθημερινών εξελίξεων του κλάδου και της τραγικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας» και δηλώνουν ότι είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την παροχή τεχνογνωσίας και ουσιαστικής υποστήριξης.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης