Ρεπορτάζ: Μάριος Βελέντζας

Τι συμβαίνει όταν 89.906 τόνοι ελληνικού κριθαριού γεμίζουν τις αποθήκες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας; Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ζωούλλης Μηνά, ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο «48 Urban Garden» στους Αμπελοκήπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2014, οι 12 μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που παράγονται στην Ελλάδα, περιέχουν πλέον εξ ολοκλήρου κριθάρι από Έλληνες παραγωγούς, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και για την εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Free, Amstel Radler, Amstel Bock, Heineken, Fischer, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Weiss, ΒΙΟΣ 5 και Buckler είναι οι πρώτες και μοναδικές μπίρες στην Ελλάδα που ακολουθούν μια 100% καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή, αφού παράγονται πλέον όλες εξ ολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι, το οποίο στη συνέχεια βυνοποιείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Επιπλέον, έχοντας καλύψει πλήρως τις ανάγκες της παραγωγής της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινάει την εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008, με τον αγρότη να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας και ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κριθαριού από ελληνική γη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2014, οι 12 μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που παράγονται στην Ελλάδα, περιέχουν πλέον εξ ολοκλήρου κριθάρι από Έλληνες παραγωγούς

Όπως εξήγησε τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας όσο και ο παραγωγός και συγκεντρωτής κριθαριού για την περιοχή της Βοιωτίας Μιχάλης Κεράστας, στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν αρχικά 600 Έλληνες αγρότες, οι οποίοι πλέον έχουν φθάσει τους 3.010, μέσω 27 συνεταιρισμών και συνεργατών, που καλλιεργούν κριθάρι σε εκτάσεις 235.000 στρεμμάτων σε 23 νομούς της χώρας. Η αξία του προγράμματος ξεπερνά σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει δημιουργήσει 830 νέες θέσεις εργασίας μόνο στον αγροτικό τομέα.

Το 2014, έναν χρόνο πριν από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ο στόχος του προγράμματος επετεύχθη: 89.096 τόνοι ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας χρησιμοποιήθηκαν για την 100% κάλυψη των αναγκών παραγωγής 12 επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Σημαντικός αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια παραμένει το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο -όπως εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Γαρυφαλία Οικονόμου είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για την αύξηση της απόδοσης της ελληνικής γης, πάντα με γνώμονα την παραγωγή ενός «καλού» καρπού, που αποζημιώνει γευστικά όσους εμπιστεύονται τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Από το 2011 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινίασε 5 Πειραματικούς Αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί δοκιμάζονται νέες ποικιλίες κριθαριού στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, με στόχο αποδοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες και ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κατά 20% περίπου, κατά μέσο όρο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων:

  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παρασκευάς Κουκουλόπουλος
  • Ο δημάρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης
  • Οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας, Κωσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος και Παναγιώτης Κουρουπλής
  • Ο πρέσβης της Ολλανδίας Jan Versteeg και
  • Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης.

«Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να επενδύουμε τα μέγιστα στον πρωτογενή τομέα, βασιζόμενοι στη λογική της Συμβολαιακής Γεωργίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε πιστοποιημένο σπόρο και συμφωνημένη ποιότητα, ενώ παράλληλα δημιουργούμε προστιθέμενη αξία σε ένα ελληνικό προϊόν. Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς ότι ποσότητα βύνης από ελληνικό κριθάρι θα εξάγεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και στο εξωτερικό» εξήγησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παρασκευάς Κουκουλόπουλος.

«Τα αποτελέσματα που πετύχαμε από την έναρξη του προγράμματος, πριν από 7 χρόνια, δικαιώνουν τις προσπάθειές μας, αλλά και αποδεικνύουν στην πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς η συνεργασία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την πανεπιστημιακή έρευνα και την πρωτογενή παραγωγή μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια» εξήγησε από τη μεριά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας στο «48 Urban Garden»:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλης Μηνά με τον παραγωγό κριθαριού κ. Μιχάλη Κεράστα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γαρυφαλία Οικονόμου

Από αριστερά προς τα δεξιά: κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, κ. Ζωούλλης Μηνά, κ. Μόσχος Κορασίδης, και κ. Μηνάς Μαυρικάκης (Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας)

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης απευθύνει χαιρετισμό

Ο κ. Ζωούλλης Μηνά με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης