Τον Ιούνιο του 2017, η περιπέτεια υγείας του μικρού Νέστορα από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση, όταν, με ανάρτησή τους σε δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, οι γονείς του καλούσαν τους χρήστες να συνδράμουν οικονομικά, ώστε ο ανήλικος γιος τους να μεταβεί στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Ο Νέστορας ήταν τότε μόλις 3,5 ετών και έπασχε από σοβαρότατη καρδιολογική πάθηση (ακροκυάνωση), η οποία επέφερε απώλεια κορεσμού οξυγόνου και εγκυμονούσε κινδύνους για τη ζωή του. Η κατάστασή του δεν ήταν ιατρικώς δυνατό να αντιμετωπιστεί επεμβατικά στην Ελλάδα παρά μόνο εάν η εγχείριση γινόταν σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής και εν προκειμένω στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης (με σχετική ιατρική σύσταση του διευθυντή της καρδιοθωρακοχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό αυτές τις συνθήκες οι γονείς του νηπίου ξεκίνησαν εκστρατεία για τη συγκέντρωση των χρημάτων. Η επίμαχη ανάρτηση έγινε αμέσως «viral» και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο μικρός Νέστορας ταξίδεψε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ, όπου υποβλήθηκε επιτυχώς σε επέμβαση, επιστρέφοντας τον Σεπτέμβριο του ίδιους έτους στην Ελλάδα.

Την ώρα όμως που ο Νέστορας ετοιμαζόταν να μεταβεί στις ΗΠΑ, έφτασε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανώνυμη καταγγελία που υποστήριζε ότι ο έρανος ήταν παράνομος, καθώς «δεν προηγήθηκε η έκδοση της προβλεπόμενης απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που θα τον καθιστούσε νόμιμο». Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, κατά την οποία ελέγχθηκαν ως ύποπτοι οι γονείς του μικρού Νέστορα για το αδίκημα της παράνομης διενέργειας εράνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όπου με εντολή του προϊσταμένου της, Στέφανου Ζαρκαντζιά, η δικογραφία ανατέθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, Γιώργο Νούλη, που την έθεσε τελικά στο αρχείο, επικαλούμενος την κατάσταση ανάγκης στην οποία βρέθηκαν οι γονείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης