Ψυχορραγεί το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Οι ελλείψεις ακόμη και σε βαμβάκι, σύριγγες ή γάντια είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό ξεπερνούν τα 400 άτομα.

Το νοσοκομείο εξυπηρετεί καθημερινώς 1.200 ανθρώπους στα πρακτικά ραντεβού και 1.000 – 1.500 στις εφημερίες και τα επείγοντα. Μάλιστα, συγκαταλέγεται στα 15 νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, ωστόσο αναλαμβάνει το 50% των συνολικών ιατρικών πράξεων και περιστατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΥΑΕ) του «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Κ. Τουχτίδης, με αφορμή τη σημερινή ανοιχτή συνέλευση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, από τις επτά έως τις δέκα το πρωί, μπροστά από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου.

«Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν περισσότερα από 400 κενά σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, αναφορικά με τις κλίνες, λειτουργούν 770, σε αντίθεση με τις 625 που προβλέπει ο νόμος, σημειώνοντας πληρότητα της τάξης του 85%», λέει ο κ. Τουχτίδης.

Αναφερόμενος στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει ότι αυτές αγγίζουν τα 210 εκατομμύρια ευρώ, με μόνο το 1% να έχει αποπληρωθεί μέχρι τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας έχουν υποσχεθεί επιπλέον 7 εκατομμύρια ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, ποσό που ήδη έχει μειωθεί στα 5 εκατομμύρια ευρώ καθαρά και μόνο στη συζήτηση. Δεν θα με βρίσκατε έκπληκτο αν το τελικό ποσό μειωνόταν περισσότερο», καταγγέλλει ο κ. Τουχτίδης.

Εξάλλου, το νοσοκομείο τιμολογεί 4 εκατομμύρια ευρώ τους χειμερινούς και 7 εκατομμύρια ευρώ τους θερινούς μήνες για την ομαλή, κανονική λειτουργία του. «Τα υποσχόμενα του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και 5 εκατομμύρια δηλαδή, δεν θα φτάσουν ούτε καν για δύο μήνες», τονίζει ο κ. Τουχτίδης.

Τα υλικά

Τα προβλήματα του νοσοκομείου αφορούν και υλικοτεχνικές στερήσεις, όπως επίσης και σημαντικές ελλείψεις σε δευτερεύοντα υλικά.

«Έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τα αντιδραστήρια των μονάδων αίματος του ‘Ιπποκράτειου’ νοσοκομείου», επισημαίνει ο κ. Τουχτίδης, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε ευτελή υλικά, όπως το βαμβάκι, οι σύριγγες και τα γάντια. Βέβαια, ακόμα και τα πρωτεύοντα υλικά παρουσιάζουν ενδείξεις μείωσης, με τις εταιρείες προμήθειας να είναι απλήρωτες από τον Νοέμβριο του 2013, σχεδόν δύο χρόνια παραπάνω από τις προμηθεύτριες εταιρείες των υπόλοιπων νοσοκομείων της χώρας.

«Εξάλλου, περίπου 50 άτομα στο νοσοκομείο μας έχουν λάβει ανώτερο τίτλο σπουδών, κάτι που σημαίνει πως δικαιούνται να τεθούν σε ανώτερες βαθμίδες και να λάβουν μια επαύξηση του μισθού τους κατά 100 ευρώ μηνιαίως, κάτι που η διοίκηση αρνείται πεισματικά να εγκρίνει», αναφέρει ο κ. Τουχτίδης, σημειώνοντας ότι στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας έχουν γίνει περίπου 52.000 μετατάξεις.

«Εξάλλου, με νόμο του 2011 τα εν λόγω πρόσωπα ήδη έχουν δεχθεί περικοπές της τάξης των 300 ευρώ το μήνα», προσθέτει ο κ. Τουχτίδης, υποστηρίζοντας ότι τα επιχειρήματα της διοίκησης για οικονομικό υστέρημα δεν ευσταθούν.

Τα επείγοντα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΕ του «Παπαγεωργίου» Παναγιώτη Κ. Τουχτίδη, «από τα 1.000 – 1.500 επείγοντα περιστατικά που διακομίζονται στο νοσοκομείο μας, το 60% δεν χρήζουν της αμεσότητας και της σημαντικότητας που επωμίζονται. Συνεπώς, τα περισσότερα από τα περιστατικά αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ. «Το ΕΚΑΒ δεν είναι ταξί, το νοσοκομείο μας εξαντλείται και πεθαίνουν άνθρωποι που η περίπτωσή τους ήταν όντως ζήτημα ζωής και θανάτου», συνεχίζει, μιλώντας για αναμονές στα επείγοντα που φτάνουν τις 6 – 7 ώρες.

«Έχουμε χορτάσει εξαγγελίες και υποσχέσεις. Απαιτούμε αποφάσεις και πράξεις. Υπάρχει ανάγκη για δημόσια υγεία με καθολική πρόσβαση, ανάγκη των ανασφάλιστων για δωρεάν πρόσβαση», λέει ο κ. Τουχτίδης, τονίζοντας την ανάγκη για χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες απαιτήσεις της οικονομικής και προσφυγικής

Πηγή: makthes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης