Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, αντιδρώντας στον υποχρεωτικό διαγνωστικό  έλεγχο εκπαιδευτικών και μαθητών, με  self-test, τρεις καθηγητές,  δύο δικηγόροι κι ένας ιερέας από τη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γονείς παιδιών που φοιτούν στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με τις προσφυγές τους ζητούν να σταματήσει αλλά και να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση που επιβάλλει τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, στα σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα ενώ σε διαφορετική περίπτωση, οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα και θα  παίρνουν απουσία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα self-test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές « θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους ενώ παραβιάζουν την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρώθηκε με νόμο από την Ελλάδα το 1998) που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του», υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι προσφεύγοντες. Προσθέτουν δε  η απαγόρευση εισόδου των μαθητών στα σχολεία οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA,  «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.

Όπως αναφέρουν στις αιτήσεις για την έκδοση προσωρινής διαταγής, αναστολής αλλά και ακύρωσης του εν λόγω μέτρου, η συγκεκριμένη ΚΥΑ. είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς δεν προηγείται η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή ενώ παραβιάζονται σειρά διατάξεων ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και του ν. 2101/1992, θεωρώντας ότι  «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Επιπλέον, οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι  η διενέργεια του διαγνωστικού τεστ είναι επικίνδυνη, όπως προκύπτει και από το φυλλάδιο «οδηγιών ατομικής χρήσης» και η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται όταν το τεστ διενεργείται από ανήλικο και ιδίως κάτω των 13 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης