Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν μέσα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ.

Όπως δημοσίευσε η σελίδα του Facebook “Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη”, το περιστατικό σημειώθηκε μέσα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το βίντεο δείχνει έναν οδηγό του ΟΑΣΘ να επιτεθείται σε έναν ηλικιωμένο άνδρα με ρατσιστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Από τον διάλογο που ακούγεται στο βίντεο η αφορμή ήταν μια στάση που δεν μπόρεσε να αποβιβαστεί ο επιβάτης.

Δείτε το βίντεο:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του Facebook έγραψε κάτω από το βίντεο:

«Νέο περιστατικό σε λεωφορείο, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, με τον οδηγό να βρίζει και να χτυπά ηλικιωμένο επιβάτη που κρατούσε μπαστούνι επειδή όπως ισχυρίζεται τον έβρισε στα ρώσικα. Το βίντεο με το περιστατικό που έφτασε στη σελίδα μας είναι αποκαλυπτικό για την απαράδεκτη συμπεριφορά μίας μερίδας (και το τονίζουμε) οδηγών, την ευκολία με την οποία εκτοξεύονται ρατσιστικές ύβρεις και σχόλια αλλά και την απαράδεκτη βία απέναντι σε αδύναμους ανθρώπους.

Το βίντεο ξεκινά με κάποιες αντεγκλήσεις μεταξύ του οδηγού και του επιβάτη σχετικά με το αν έπρεπε το λεωφορείο να σταματήσει σε μια στάση ή όχι. Στη συνέχεια ο οδηγός φρενάρει κατευθύνεται στο πίσω μέρος και ζητά από συνοδηγό του να του ανοίξει τις πόρτες. Τότε αρχίζει ένα απίστευτο υβρεολόγιο προς τον ηλικιωμένο επιβάτη, τον οποίο κατηγορεί ότι νωρίτερα είχε βρίσει την μάνα του στα ρώσικα. Αν και ο επιβάτης το αρνείται, ο οδηγός φτάνει στο σημείο να τον γρονθοκοπήσει στο στήθος (στο 1:02), με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος να κάνει βήματα προς τα πίσω κινδυνεύοντας να πέσει ενώ φαίνεται να πιάνει και την καρδιά του όπου δέχτηκε το χτύπημα. Στη συνέχεια ο οδηγός, αντιλαμβανόμενος προφανώς τις πιθανές συνέπειες της πράξης του, του λέει να καθίσει, του απαγορεύει να βγει από το λεωφορείο όπως ο ίδιος επιθυμεί και τον ωθεί με το ζόρι προς το εσωτερικό του λεωφορείου. Το εξοργιστικό είναι πως ενώ αρχικά λέει να μην κατέβει αν δεν είναι καλά τελικά δεν πρόκειται για μεταμέλεια ή ανθρώπινο ενδιαφέρον. Ο οδηγός τον καλεί να καθίσει μέσα όπως λέει για να τον δουν οι υπόλοιποι επιβάτες ότι είναι καλά φωνάζοντας διαρκώς το απίστευτο: ”Δεν θα σε πληρώνω εγώ για καινούριο”. Μάλιστα, καλεί τον συνοδηγό να κλείσει όλες τις πόρτες. Σα να μην έφταναν αυτά στη συνέχεια στρέφεται προς το άτομο που βιντεοσκοπούσε το γεγονός με το κινητό απειλώντας και αυτό. Ακούγεται ξεκάθαρα να λέει: ”Βίντεο τραβάς;” ενώ κάνει μια απειλητική χειρονομία προσθέτοντας ”Τώρα θα σου πω κι εσένα”.

Το βίντεο ανεβαίνει από εμάς όχι προς εκτόνωση ενάντια στον οδηγό αλλά προς ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Γι’ αυτό έχουμε θολώσει τα πρόσωπα αφήνοντας τον ήχο. Στο κανονικό βίντεο τόσο η γροθιά όσο κι οι υπόλοιπες λεπτομέρειες φαίνονται ξεκάθαρα. Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στο άτομο που κατέγραψε το περιστατικό και στο άτομο που μας το προώθησε.
Είναι κρίσιμο εμείς ως πολίτες, ως επιβάτες να παρεμβαίνουμε σε ανάλογες συμπεριφορές όπως αυτές που αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες. Στο λεωφορείο, στο μετρό, στον δρόμο δεν πρέπει να επιτρέπουμε ρατσιστικές, επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές.

Είναι επίσης κρίσιμο οι συνάδελφοι του συγκεκριμένου οδηγού να διαχωριστούν απ ‘αυτές τις συμπεριφορές και να καταδικάσουν ανάλογες πράξεις. Εμείς υποστηρίζουμε τον κλάδο των οδηγών όταν έχει δίκαια εργατικά αιτήματα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Μακριά από εμάς λογικές γενικεύσεων και χαρακτηρισμών ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι οδηγοί είναι τίμιοι και λογικοί εργαζόμενοι που ειδικά μέσα στην πανδημία δούλεψαν και δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες. Στους δίκαιους αγώνες τους θα είμαστε μαζί τους. Όμως τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν ντροπή και θα πρέπει να απομονώνονται.

Αξίζουμε όλοι και όλες καλύτερες συμπεριφορές, καλύτερες συνθήκες για εργαζόμενους και επιβάτες στα ΜΜΜ. Σε καμία περίπτωση η πίεση και η οργή που νιώθουμε δεν πρέπει να εκτονώνεται και να ξεσπάσει στον συνεπιβάτη μας, στον εργαζόμενο, στον διπλανό μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης