Της Άντζελας Πεΐτση

Με μια πρωτότυπη ενέργεια συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, έστησαν μουσική παράσταση με ζωντανή ορχήστρα και τραγούδι.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, οι διαρροές του Υπουργείου Εργασίας για αυτονόμηση του Ταμείου των επιστημόνων δεν τους καλύπτουν, «καθώς είναι … διαρροές και μόνον διαρροές». Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι, αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, ο κλάδος τους θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους αναμένεται από τους 6.000 δικηγόρους που σήμερα ασκούν το επάγγελμα στη Θεσσαλονίκη να μείνουν «ενεργοί» στον χώρο μόλις οι 2.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή πρωτότυπη διαμαρτυρία των δικηγόρων αποτελεί μία από τις πολλές που έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν. Το πρωί απέκλεισαν συμβολικά για περίπου τρεις ώρες την κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr για τη σημερινή κινητοποίηση υπογράμμισε:

«Είπαμε να δώσουμε μια διαφορετική διάσταση στις κινητοποιήσεις μας. Δεν το κάνουμε για να ευθυμήσουμε. Οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν είναι για διασκέδαση, το αντίθετο. Το κάναμε περισσότερο για τόνωση του ηθικού των συναδέλφων μας. Η αποχή μας αναμένεται να συνεχιστεί πιθανότατα και την άλλη εβδομάδα».

Παράλληλα, δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία νέα συνάντηση ή επικοινωνία με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιανουαρίου.

 «Έχουμε υιοθετήσει και θα υλοποιήσουμε μια σειρά από δράσεις κι εδώ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπως είναι αυτή η σημερινή πρωτότυπη διαμαρτυρία. Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι πλέον πως είμαστε σε δύσκολη θέση. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια να αντιδράσουμε. Αν ψηφιστεί τέτοιος νόμος σαν αυτόν που ακούμε, η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων θα οδηγηθεί σε κλείσιμο των γραφείων του. Μάλιστα, δεν αποκλείουν πολλοί από τους συναδέλφους μας να φύγουν και στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε τις δράσεις, συνεχίζουμε την αποχή μας, συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβει η κυβέρνηση πως αυτό που θέλει να προτείνει, γιατί ακόμα δεν το έχει προτείνει -δεν ξέρουμε κι εμείς ποιο θα είναι τελικά το τελικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό- αυτό λοιπόν το νέο ασφαλιστικό, αυτό το σχέδιο που θέλει να φέρει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι δικηγόροι δεν έχουν χρήματα. Πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες» κατέληξε ο κ. Βαλεργάκης.

Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους έως και την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης