Έντονες αντιδράσεις προκαλεσαν οι απειλές κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, στις οποίες προχώρησαν άγνωστοι, καθώς αφισοκόλλησαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στην παράνομη κατάληψη ομάδας ατόμων σε αίθουσα του Τμήματος Βιολογίας.

Το περιστατικό αυτό, που σημειώθηκε στην περιοχή της Καμάρας στο κέντρο της πόλης, έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Πρύτανης δέχεται απειλές για τη ζωή του, μετά την πρόσφατη λήξη κατάληψης του πανεπιστημιακού χώρου που διήρκεσε 34 ολόκληρα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Την «προσωπική επίθεση που δέχεται όλες τις τελευταίες ημέρες ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου», καταδικάζει, με δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει ότι η επίθεση αυτή κορυφώθηκε με τις απαράδεκτες αφίσες, με τις οποίες άγνωστοι απειλούν άμεσα τη ζωή του και υπογραμμίζει: «οι αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία. Περιμένω από τις αρχές να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι εμπνευστές αυτής της άνανδρης επίθεσης κατά της ζωής του Νίκου Παπαϊωάννου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με δήλωσή του, καταδικάζει τα απειλητικά μηνύματα προς τον κ. Παπαϊωάννου. 

«Η καταδίκη των απειλητικών μηνυμάτων προς το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ. Νίκου Παπαϊωάννου είναι αυτονόητη και καθολική. Τα μηνύματα αυτά και το υλικό που διακινείται είναι απολύτως απαράδεκτα και δεν χωρούν σε μια δημοκρατική Πολιτεία, πόσο δε μάλλον όταν υποκρύπτουν εκβιασμό και ευθεία απειλή κατά της ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ», τονίζει, «συμβολίζει για την πόλη της Θεσσαλονίκης έναν θεσμό, συμβολίζει το ίδιο το Πανεπιστήμιο και ως εκ τούτου η συμπαράστασή μας είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη».

Ο κ. Ζέρβας υπογραμμίζει ακόμη πως «είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το κύρος των Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθηγητές και σπουδαστές καθώς και το ίδιο το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ.» και προσθέτει πως «η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να απομονώσει και να εξοβελίσει τους εμπνευστές αυτών των ενεργειών και οι Αρχές να τους εντοπίσουν, ώστε να λογοδοτήσουν».

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Κοσμητόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με ανακοίνωση της «στέκεται αλληλέγγυα στις Πρυτανικές Αρχές και στον ίδιο τον Πρύτανη για την εικονική και λεκτική βία που δέχεται».

«Οι σκοτεινές, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές “δυνάμεις”, που κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή, υπηρετούν την κατάλυση του πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και δημιουργίας, εντός του οποίου λειτουργείται με σεβασμό ο δημοκρατικός διάλογος, με τις οποιεσδήποτε συμφωνίες και διαφωνίες μας. Απειλές και εκφοβισμοί εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας, είτε πρόκειται για το νεότερό μας φοιτητή- τρια είτε για τον πρύτανη του Ιδρύματος, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, γι’ αυτό και τις καταδικάζουμε απερίφραστα», τονίζει η ανακοίνωση από τις κοσμητόρισσες και τους κοσμήτορες των 11 Σχολών του ΑΠΘ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης