Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία μας και τα σοβαρά κενά που δημιουργεί στη μόρφωση των μαθητών, όπως φαίνεται σε ορισμένα σχολεία οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές, που ορισμένες μέρες το μάθημα γίνεται για… 2,5 ώρες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων, όπου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάθε Παρασκευή το τελευταίο κουδούνι χτυπάει στις 11:30!

Όπως εξηγούν γονείς μαθητών με τους οποίους επικοινώνησε το zougla.gr, η αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η απουσία δασκάλου στην τρίτη τάξη. Η διορισμένη δασκάλα του τμήματος λείπει με συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες, και ως εκ τούτου, τα μαθήματα των παιδιών αναπληρώνονται εκ περιτροπής από άλλους δασκάλους, όταν αυτοί έχουν κενά. 

Έτσι, συμπληρώνονται οι ώρες εργασίας τους νωρίτερα από το τέλος της εβδομάδας, κι έτσι οι μαθητές – και οι δάσκαλοι – ξεκινάνε την αργία του Σαββατοκύριακου πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δάσκαλοι έχουν ενημερώσει για αυτή την κατάσταση με επιστολή τους στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όμως λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος, λύση δεν έχει βρεθεί.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος μας είπε ότι έχει κάνει ό,τι εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση…

Διαβάστε την επιστολή των γονέων προς την Πρωτοβάθμια:

«Προς

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής

Δεδομένου ότι τα  δύο προηγούμενα σχολικά έτη  όπου,  λόγω της πανδημίας covid-19, τα σχολεία λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τις δύο πιο ευαίσθητες χρονιές «μαθησιακά» στην  ηλικία της Α’ και Β΄ Δημοτικού έχουν δημιουργηθεί αρκετές ελλείψεις καθώς δεν αντικαθίσταται σε καμία περίπτωση η δια ζώσης μάθηση και τα παιδιά  έχουν υποστεί ψυχολογική πίεση.

Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Καλυβίων, Δ.  Σαρωνικού και συγκεκριμένα στην τρίτη Δημοτικού (Γ΄1 ) απουσιάζει η δασκάλα από την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022,  με 15ήμερη άδεια ασθένειας και εν συνέχεια για επιπλέον 15 ημέρες, μ’ αποτέλεσμα να έρχεται σ’ αντίθεση με την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ για τη «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2021-2022» όπου αναφέρει ότι στα  Δημοτικά Σχολεία κάθε μάθημα διδάσκεται αποκλειστικά από έναν/μία μόνο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων.

Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γ1 έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι μαθητές να διδάσκονται (κυρίως γλώσσα και μαθηματικά) από διαφορετικούς δασκάλους του σχολείου και κάνοντας τις μισές ώρες από αυτές που προβλέπεται στο πρόγραμμά τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπάρχον 15ήμερο  Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα δεν λειτουργεί το ολοήμερο στο σχολείο ,δημιουργούνται ελλείψεις σ’ όλο το πρόγραμμα (πχ δεν διδάσκονται ξένη γλώσσα), ενώ όλο το σχολείο κάθε Παρασκευή σχολάει στις 11:30.

Κατόπιν τούτων, αιτούμαστε την άμεση αναπλήρωση με έναν/μία  εκπαιδευτικό άμεσα ώστε να μη στερηθούν τα παιδιά μας άλλη μια χρονιά και να μη στερηθούν καμία διδακτική ώρα. Τα παιδιά ζητούν την δική τους δασκάλα. Πως μπορούμε να απαντήσουμε στα παιδιά μας «γιατί οι άλλες τάξεις έχουν δάσκαλο και εμείς όχι;»

Ευελπιστούμε για την ευνοϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος και επιφυλασσόμαστε για τυχόν δυσμενή εξέλιξη.

Οι γονείς του Γ1».

Το zougla.gr επικοινώνησε με την εν λόγω εκπαιδευτικό, η οποία μας εξέφρασε τη λύπη της για αυτή την κατάσταση. «Μακάρι να μπορούσα να είμαι δίπλα στους μαθητές, το οποίο ελπίζω να γίνει πολύ σύντομα. Και εμένα με στεναχωρεί πολύ το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης