Μια πρόσφατη πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης λιγότερο δύσκολη, περνώντας ταυτόχρονα το απαραίτητο μήνυμα προς άλλους φορείς και οργανισμούς, να ενσκύψουν πάνω από τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ανθρώπων και να τους εξυπηρετήσουν όπως τους αξίζει.

Τι έκανε η ΕΥΔΑΠ; Σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος, εκδίδει για όσους το ζητήσουν τους λογαριασμούς της όπως και τις πληροφορίες για τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει με τη μορφή Braille και μεγάλες γραμματοσειρές, ενώ αξιοποιεί επίσης και τη σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αποστολή ειδικών αναγνώσιμων λογαριασμών, χρήση των sms και email, και υποχρέωση τηλεφωνικής κλήσης στους συγκεκριμένους καταναλωτές εφόσον παραστεί ανάγκη, η ΕΥΔΑΠ εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες και στις ενημερώσεις για όλους, μια πρωτοβουλία που έχει γίνει δεκτή με θερμά σχόλια, καθώς μεταξύ άλλων, συνεισφέρει στη δημιουργία συνθηκών ανεξαρτησίας για τους μη βλέποντες συμπολίτες μας.

Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε και σε δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και το σχόλιο του προέδρου του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, Εμμανουήλ Μπασιά, ήταν ότι «πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους τυφλούς να ενημερώνονται πλήρως για τους λογαριασμούς τους, και στη μορφή που προτιμάει ο καθένας». Ο ίδιος, ευχήθηκε να μιμηθούν το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ κι άλλοι φορείς…

Πέραν της μεγάλης χρηστικότητας του μέτρου, σημαντική είναι και η ψυχολογική ανάταση που επιφέρει η πρωτοβουλία αυτή. Η αντιπρόεδρος του ίδιου οργανισμού, Γωγώ Ρουκουτάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θα χρειάζεται να ζητάω βοήθεια από τους συγγενείς μου ή να χτυπάω τις πόρτες των γειτόνων μου. Αντίθετα θα χαίρομαι το γεγονός ότι θα μπορώ να διαβάζω η ίδια τους λογαριασμούς μου, όπως όταν βρέθηκα σε ένα καφέ και μου έφεραν κατάλογο σε μορφή Braille: Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ανεξάρτητη ένιωσα»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Σημειώνεται ότι με τη μέθοδο Braille τα άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση διαβάζουν τα γράμματα του κώδικα μέσω της αφής, όπου οι κουκκίδες είναι εκτυπωμένες ανάγλυφα πάνω σε ειδικό χαρτί.

Όσοι ενδιαφέρονται για την ένταξή τους στην ομάδα των καταναλωτών που επιθυμούν να λαμβάνουν τους ειδικούς αναγνώσιμους λογαριασμούς, παρακαλούνται όπως απευθύνονται στο Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (τηλ. επικοινωνίας: 210-9415222, υπεύθυνος κος Παπασταματίου Δημήτρης).

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης