Η ωοληψία, δηλαδή η λήψη των ωαρίων από το σώμα της γυναίκας, αποτελεί βασικό στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα ωάρια που λαμβάνονται γονιμοποιούνται, εν συνεχεία, στο εργαστήριο με τα σπερματοζωάρια του συντρόφου, προκειμένου να παραχθούν έμβρυα.

Η διαδικασία της ωοληψίας είναι μια μικρή επέμβαση που περιλαμβάνει ολιγόλεπτη νάρκωση ή μέθη. Κάτω από συνθήκες ασηψίας, ο γιατρός τοποθετεί την κεφαλή του υπερηχογράφου και μια λεπτή βελόνη στον κόλπο και με τη βοήθεια της βελόνης αυτής «τρυπά» τις μικρές κύστεις στις ωοθήκες που περιέχουν τα ωάρια. Οι κύστεις – υγρό και ωάρια – απομακρύνονται από τις ωοθήκες μέσω αναρροφητικής συσκευής και μεταφέρονται στο εργαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος της ωοληψίας, είναι πια γνωστό πόσα ωάρια ελήφθησαν, νούμερο που συνήθως αντιστοιχεί στον αριθμών ώριμων κύστεων που είχαν φανεί σε πρόσφατα υπερηχογραφήματα.

Η ωοληψία, ως ιατρική πράξη, έχει και επιπλοκές, οι οποίες ευτυχώς δεν είναι συχνές. Υπάρχει περίπτωση (κάτω του 1%) να προκαλέσει φλεγμονή των γυναικολογικών οργάνων, η οποία απαιτεί συχνά νοσηλεία και αντιβιοτική θεραπεία. Υπάρχει επίσης η μικρή πιθανότητα τραυματισμού ζωτικών οργάνων, όπως μεγάλα αγγεία και το έντερο. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να προκληθεί σημαντική αιμορραγία, ενώ στην περίπτωση διάτρησης του εντέρου μπορεί η γυναίκα να αρρωστήσει βαριά με πυρετό, δυνατό πόνο και σκληρή κοιλιά, συμπτώματα που οφείλονται σε περιτονίτιδα.

Βέβαια, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η διαδικασία της ωοληψίας είναι μια εύκολη και ασφαλής διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να γίνεται με όλους τους κανόνες ασφαλείας και από γιατρούς εκπαιδευμένους στην τεχνική, ώστε να ελαχιστοποιείται η συχνότητα τέτοιων επιπλοκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θάνος Παπαθανασίου
MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης