Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της ιατρικής βιβλιογραφίας από ερευνητές στη Σκωτία ασχολήθηκε με τις εγκυμοσύνες και τα μωρά που προκύπτουν από την τοποθέτηση κατεψυγμένων εμβρύων κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η ανάλυση έδειξε κάτι που δεν περιμέναμε, ότι δηλαδή οι εγκυμοσύνες και τα μωρά που προκύπτουν από τα κατεψυγμένα έμβρυα έχουν λιγότερα προβλήματα από εκείνα που προκύπτουν έπειτα από τη χρήση φρέσκων εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραπάνω διαπίστωση έρχεται να ταράξει κάπως τα νερά στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου τα φρέσκα έμβρυα θεωρούνται παραδοσιακά καλύτερης ποιότητας από τα κατεψυγμένα. Τα έμβρυα που χρησιμοποιούνται σε έναν φρέσκο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τα καλύτερα, κατά την κρίση του εμβρυολόγου. Αντίθετα, όσα δεν χρησιμοποιούνται αλλά είναι ικανοποιητικής ποιότητας καταψύχονται για μελλοντική χρήση.

Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους τα κατεψυγμένα έμβρυα δίνουν καλύτερες κυήσεις. Είναι πιθανόν ότι η έντονη διέγερση με ενέσεις-ορμόνες σε φρέσκους κύκλους έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία μιας εγκυμοσύνης. Κατά την τοποθέτηση καταψυγμένων εμβρύων, δεν είναι απαραίτητη μια τέτοια διέγερση και η γυναίκα λαμβάνει απλώς κάποια βασικά φάρμακα, για να προετοιμάσει τη μήτρα για την τοποθέτηση των εμβρύων.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London)
MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης