Ανθρώπινα σπερματοζωάρια δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 08:45
Ανθρώπινα σπερματοζωάρια δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο
Γάλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν για πρώτη φορά στον κόσμο να δημιουργήσουν στο εργαστήριό τους ανθρώπινα σπερματοζωάρια.

Εάν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σημαντικό βήμα αντιμετώπισης της ανδρικής στειρότητας. Προς το παρόν όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική επιστημονική δημοσίευση ή επιβεβαίωση από άλλους ανεξάρτητους ειδικούς. Μέχρι σήμερα, κάτι ανάλογο, δηλαδή σπερματογένεση στο εργαστήριο, είχε επιτευχθεί μόνο σε ποντίκια.

Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Kallistem, που εδρεύει στη Λιόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Daily Mail», ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια: να αναπτύξουν σε σωλήνες εργαστηρίου (in vitro) πλήρως αναπτυγμένα σπερματικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» προδρομικά ανώριμα κύτταρα (σπερματογόνια), που είχαν ληφθεί μέσω βιοψίας από τους όρχεις στείρων ανδρών.

Με δεδομένο ότι ο ανδρικός πληθυσμός στη Γη εμφανίζει ολοένα και πιο σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, καθώς ο αριθμός των σπερματοζωαρίων παρουσιάζει μείωση έως 50%, αν όντως καταστεί εφικτή η δημιουργία εργαστηριακών σπερματοζωαρίων, θα πρόκειται για σημαντική καινοτομία.

Άλλοι ειδικοί χαιρέτισαν την ανακοίνωση, αλλά με επιφύλαξη, αναμένοντας την επιβεβαίωσή της. Η σπερματογένεση είναι μια άκρως πολύπλοκη διαδικασία στον οργανισμό του άνδρα, που απαιτεί περίπου 72 μέρες. Πολλοί άνδρες πάσχουν από αζωοσπερμία, δηλαδή από την ύπαρξη στο σπέρμα τους ανεπαρκών ή αφύσικων σπερματοζωαρίων, πράγμα που τους καθιστά υπογόνιμους ή τελείως στείρους.

Τα «σπερματοζωάρια του σωλήνα» θα αξιοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση, αν όλα πάνε καλά. Θα είναι, επίσης, δυνατό να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν εν καιρώ.

H Κallistem, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοτοδότηση για τις έρευνές της, σχεδιάζει να αρχίσει προκλινικές δοκιμές το 2016 (για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της τεχνικής) και, στη συνέχεια, κανονικές κλινικές δοκιμές το 2017.

Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει μια εν δυνάμει μεγάλη αγορά διεθνώς της τάξεως των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τουλάχιστον 50.000 υπογόνιμοι άνδρες ετησίως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα μέθοδο.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 08:50