To Uncharted 3: Η εξαπάτηση του Drake, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους –στην κυριολεξία- μου δημιούργησε τα ίδια συναισθήματα με τον προκάτοχό του. Με την κινηματογραφική του εξέλιξη (όχι δράση, εξέλιξη) δεν δυσκολεύτηκε να με πείσει ότι αυτό που παρακολουθούσα στην τηλεόρασή μου ήταν μια καλοστημένη, ταινία δράσης με μικρά, interactive διαλείμματα. Από πλευράς σεναρίου, το Uncharted 3 ακροβατεί κάπου ανάμεσα σε Tomb Raider και Indiana Jones. Ο Drake ψάχνει ένα κειμήλιο του 16ου αιώνα το οποίο φυσικά τον οδηγεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο που κρύβεται από πίσω. Η Naughty Dog μπλέκει υπέροχα το ιστορικό (βλ. T. E. Lawrence) με το καλλιτεχνικό (λέγε με «Ο Λόρενς της Αραβίας») και εν τέλει το φανταστικό με το τελικό αποτέλεσμα να είναι τόσο blockbuster όσο χρειάζεται.

Η ιστορία δεν διαρκεί μέρες. Ένα οκταωράκι θα σας πάρει μέσες-άκρες για να πέσουν οι τίτλοι τέλους, διάρκεια δοκιμασμένη και στο Uncharted 2, ώστε να μην κάνει «κοιλιά» και το έργο. Τελειώνοντας με το single player τμήμα του Uncharted 3, σας περιμένει και ένα γεμάτο σε γενικές γραμμές multiplayer που όμως προσωπικά δεν με άγγιξε καθόλου. Θέλετε γιατί η «πείνα» μου είχε κορεστεί από την campaign του παιχνιδιού; Θέλετε γιατί το multiplayer στα Uncharted είναι σαν να μην υπάρχει για την πάρτη μου; Για όσους πάντως ενδιαφέρονται, υπάρχουν διάφορα modes, competitive και cooperative –ε, του κερατά, όλο και κάτι θα βρείτε που να σας καλύψει!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πιο πάνω έγραψα ότι το Uncharted 3 βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου του, υιοθετώντας στοιχεία από Tomb Raider και Indiana Jones. Ο Nathan Drake θυμίζει Lara Croft στο adventuring κομμάτι ενώ… μεταμορφώνεται στον Indy όταν έρχεται η ώρα της ερμηνείας. Τώρα που το σκέφτομαι, αν ο Nathan Drake είναι η Lara Croft, τότε ο Harrison Ford είναι ο… Nolan North (o ηθοποιός που υποδύεται τον Drake)! Οι σκηνές δράσης στις οποίες ο παίκτης συμμετέχει ενεργά δεν διεκδικούν Όσκαρ πρωτοτυπίας: υπάρχει ένα πεπερασμένων ορίων επίπεδο διαθέσιμο προς εξερεύνηση. Εκεί, κάτι συμβαίνει, ο Drake πρέπει να βρει τη λύση σε κάποιον γρίφο (δεν ξέρω αν η λέξη «γρίφος» είναι η πλέον κατάλληλη –θα μπορούσε να την αντικαταστήσει κανείς με τη «σπαζοκεφαλιά» ή το «πρόβλημα»), κατόπιν να ανταποδώσει τα πυρά που δέχεται από τους κακούς που στο μεταξύ έχουν ξετρυπώσει από κάπου και τελικά να ξεφύγει, ανοίγοντας έτσι την… επόμενη σκηνή!

Οι αντίπαλοί σας εκμεταλλεύονται άψογα το περιβάλλον γύρω τους ενώ πολύ καλή είναι και η A.I. σε ρόλο συμμάχου –οι NPC πλέον είναι ουσιαστικά χρήσιμοι. Το πιστολίδι παραμένει συν-πλην το ίδιο ενώ όλα τα παραπάνω έρχονται πλαισιωμένα από ένα εξαιρετικό σύστημα κάλυψης, υποστηριζόμενα από ένα αψεγάδιαστο animation και γαρνιρισμένα με κάμποσα QTE έτσι, για το καλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν στην οθόνη δεν γίνεται ο κακός χαμός, τότε βρίσκεστε σε κάποιο από τα πιο χαλαρά –αλλά πάντα κινηματογραφικά- sequences, εκεί όπου οι ήρωες εξερευνούν ο ένας την ψυχοσύνθεση του άλλου, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καλύπτουν τυχόν τρύπες στο σενάριο και άλλα τέτοια ψαρωτικά ψευτοκουλτουριάρικα. Οι υπότιτλοι (αλάνθαστη δουλειά, well done) έρχονται να ολοκληρώσουν την όλη… κινηματογραφικότητα του όλου concept.

Βασικά μην πηγαίνετε μακριά. Σκεφτείτε το Uncharted 3 σαν μια ταινία δράσης, μόνο που αντί στα διαλείμματα να πήζετε στις διαφημίσεις… παίζετε! Από πλευράς γραφικών παράπονα δεν θα ‘χετε –κι αν έχετε είναι γιατί ξυπνήσατε στραβά, απλά. Το παιχνίδι είναι αψεγάδιαστο με τα πρόσωπα των χαρακτήρων να είναι τρομακτικά ρεαλιστικά και το lip-sync να ζηλεύει σε ακρίβεια λαϊκή αγορά. Οι ηθοποιοί που έπαιξαν στο Uncharted 3 συνέβαλαν σε ένα καθ’ όλα προσεγμένο όσο και κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Το βάθος που παρουσιάζουν οι βασικοί πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, καλοί-κακοί, είναι αξιομνημόνευτο.

Tο Uncharted 3 είναι μια ταινία από μόνο του. Ναι, ΟΚ, δεν είναι αλλά πολύ θα το ‘θελε. Ίσως να γίνει όταν μεγαλώσει. Επί του παρόντος είναι απ’ αυτά τα παιχνίδια που θα βγάλετε μονοκοπανιά και δεν θα «χαλαστείτε» καθόλου. Ούτε λίγο θα σας φανεί, ούτε υπερβολικό. Θα είναι ακριβώς όσο πρέπει.

Με την κάθε κορύφωση να αποτελεί και το πιο έντονο στοιχείο στο παιχνίδι, μέχρι την επόμενη, τον Drake να ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα, το πιστολίδι και το κυνηγητό να πηγαίνουν σύννεφο, τις σφαίρες να πέφτουν βροχή και τα μυστήρια να μεγαλώνουν όσο περνά η ώρα, το Uncharted 3 έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται ένα blockbuster για να σας αφήσει με ένα χαζό χαμόγελο στο στόμα την ώρα που θα σας ρίχνει τους τίτλους τέλους του. Εσείς τι κάνετε σήμερα το βράδυ;

Πηγή: byteme.gr

Είδος: action
Format: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Naughty Dog
Διάθεση: Sony Hellas
Multiplayer: Ναι
Κυκλοφορία: 4/11/2011
Βαθμός: 9+

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης