Το Football Manager ήταν πάντα ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στην κατηγορία του. Όπως συμβαίνει και με άλλα παιχνίδια που παίζουν… χωρίς αντίπαλο, έτσι και με το εκάστοτε Football Manager, ο πραγματικός του αντίπαλος είναι ο κακός του εαυτός.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο Football Manager 2012 είναι το διαφορετικό interface σε σχέση με πέρυσι. Tο περιβάλλον εργασίας σας εκμεταλλεύεται πλέον όλη την ανάλυση (σε HD για παράδειγμα γίνεται… χαμός!) για να σας προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τις πληροφορίες της εκάστοτε οθόνης. Κάποιες απ’ αυτές έχουν αλλάξει, έχοντας αποκτήσει περισσότερο συγκεντρωτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνοντας πλέον περισσότερες πληροφορίες έτσι ώστε να μη χρειάζεται να κάνετε περατζάδα από τέσσερις-πέντε οθόνες για να δείτε τα στοιχεία που θέλετε –ακόμα έχετε αυτή τη δυνατότητα πάντως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν αυτών, στο φετινό FM μπορείτε να πειράξετε (in-game πάντα) ακόμα και τα χρώματα με τα οποία το παιχνίδι θα απεικονίζει attributes και θέσεις, κάτι απίστευτα βολικό για «προχώ» παίκτες. Ωστόσο, καθώς όλα τα παραπάνω μπορεί να ξενίσουν ακόμα και παλιούς που έχουν συνηθίσει στο παλιό interface, υπάρχει και το tutorial το οποίο, δεν είναι ντροπή, θα σας βάλει στο κλίμα της… ομάδας στο πι και φι!

Η σημαντικότερη αλλαγή απ’ όσες εισάγει το FM 2012, αφορά τις ομιλίες σας προς τους παίκτες και γενικότερα τις σχέσεις σας με αυτούς. Tα team talks μπορεί να αφορούν όλη την ομάδα, κάποιες γραμμές της, συγκεκριμένους παίκτες ή μεμονωμένες μονάδες. Ο τόνος δε, στον οποίο θα πείτε κάτι σε έναν παίκτη παίζει τεράστια σημασία στο κατά πόσο θα τον εμπνεύσετε, θα τον τσιτώσετε, θα τον αγχώσετε ή θα τον ξενερώσετε. Τα αποτελέσματα της… ομιλίας σας τα βλέπετε άμεσα, οπότε γενικώς να περιμένετε να πειραματιστείτε αρκετά στο κομμάτι αυτό. Επίσης στην ευρύτερη κατηγορία των team talks εντάσσονται και τα team meetings, συναντήσεις δηλαδή στις οποίες μπορείτε να συνομιλείτε με τους παίκτες σας (μαζικά ή μεμονωμένα) εντός της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο επίπεδο θεωρώ πως έχει περάσει και η επικοινωνία σας με το υπόλοιπο τεχνικό team. Οι εκθέσεις του βοηθού σας σχετικά με το ρόστερ της ομάδας σας, τις αδυναμίες της και τις προτάσεις του για την ενίσχυσή της δεν είναι απλά πιο ξεκάθαρες αλλά και πιο ουσιαστικές –εγώ τουλάχιστον πρώτη φορά τώρα τις έλαβα υπ’ όψιν μου. Εξίσου πλήρη είναι και τα reports των κατασκόπων σας, είτε πρόκειται για παίκτες είτε για ομάδες –για τις τελευταίες υπάρχει πάντα το tactics analysis στο οποίο μπορείτε να αναλύσετε τον τρόπο παιχνιδιού ενός προσεχούς σας αντιπάλου παρακολουθώντας το παιχνίδι και την ανάπτυξή του. Αλλαγές πάντως δεν είδα να έχουν γίνει στις συνεντεύξεις στον Τύπο οι οποίες ακολουθούν την πεπατημένη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταγραφές, κατ’ αρχάς έχει αλλάξει ο μηχανισμός αναζήτησης παικτών –η έρευνά σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο στοχευμένη και ακριβής. Στις δε διαπραγματεύσεις θα μπορείτε να δηλώνετε όρους ως αδιαπραγμάτευτους. Στα της match engine, αισθητές διαφορές δεν παρατήρησα –πέραν του ότι με τους ίδιους παίκτες και οδηγίες, δεν σκόραρα εξίσου συχνά από κόρνερ. Το animation είναι ελάχιστα πιο στρωτό, η ποικιλία στα γήπεδα μεγαλύτερη ενώ έχει προστεθεί ακόμα μία κάμερα, η Director’s Cam η οποία και προσδίδει μια πιο… τηλεοπτική χροιά στις μεταδόσεις (ανάλογα τη φάση, εναλλάσσονται και οι κάμερες). Όλα τα λεφτά είναι το κουμπάκι record, με ένα πάτημα του οποίου θα «γράψετε» τη φάση που σας ενδιαφέρει real-time ώστε να την ανεβάσετε στο YouTube για να θαυμάσει όλος ο πλανήτης το ξεδίπλωμα-βεντάλια της αρμάδας σας (επίσης προσφέρεται αλληλεπίδραση με Facebook και Twitter). Το παιχνίδι πάντως εξακολουθεί να τρέχει «νεράκι» με τη 3D match engine του ενώ και η γενικότερη απόδοσή του δεν θα σας απογοητεύσει, ακόμα κι όταν το ‘χετε φορτώσει με λίγκες και large database. Φέτος βέβαια, να ξέρετε ότι μπορείτε να προσθαφαιρείτε χώρες και πρωταθλήματα κατά βούληση, γλιτώνοντας έτσι RAM.

Το φετινό Football Manager με έπεισε και το λέω αυτό έχοντας δηλώσει έναν χρόνο πριν ότι ο προκάτοχός του ήταν περισσότερο… update παρά νέα κυκλοφορία. Εν αντιθέσει με το FM 2011, το FM 2012 προσθέτει κάμποσα νέα στοιχεία σε πολλούς τομείς, κάνοντας την όλη εμπειρία περισσότερο ρεαλιστική και εξομοιώνοντας ακόμα πιο πειστικά την πραγματικότητα. Σίγουρα υπάρχουν ένα-δυο πραγματάκια που επιδέχονται ακόμα βελτιώσεων αλλά ας αφήσουμε και κάτι για το FM 2013, έτσι; Το FM 2012 είναι εδώ και θα δικαιολογήσει στο ακέραιο τα χρήματα που θα δαπανήσετε για πάρτη του.

Πηγή: byteme.gr

Είδος: Manager
Format: PC
Έκδοση: SEGA
Ανάπτυξη: Sports Interactive
Διάθεση: Zegetron
Multiplayer: Ναι
Κυκλοφορία: 21/10/2011
Βαθμός: 9

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης