Πριν από μία δεκαετία περίπου η Square Enix απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και στον χώρο των MMORPG με την κυκλοφορία του Final Fantasy XI. Δυστυχώς όμως η επόμενη δουλειά της Ιαπωνικής εταιρείας σε αυτό τον χώρο δεν κατάφερε να μας συγκινήσει. Ο λόγος γίνεται για το Final Fantasy XIV που κυκλοφόρησε το 2010 αποσπώντας αρνητικές κριτικές από σύσσωμο τον τύπο και τους παίκτες. Η δημιουργία αυτή δίχως αμφιβολία αποτέλεσε το…μαύρο πρόβατο της σειράς και έβλαψε σημαντικά την φήμη της Square Enix, η οποία είχε επαναπαυτεί στις δάφνες της και θεώρησε ότι θα επαναλάμβανε την επιτυχία του Final Fantasy XI χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Για καλή μας τύχη πάντως ο πρώην πρόεδρος της Square Enix Yoichi Wada πήρε την απόφαση να αναθέσει τις τύχες του Final Fantasy XIV στον πολύπειρο Naoki Yoshida, o οποίος αντικατέστησε τον Nobuaki Kamoto στην θέση του υπεύθυνου παραγωγής. Ο Yoshida το 2010 μια αμφίπλευρη αποστολή, κοινώς να τροφοδοτήσει το Final Fantasy XIV με νέο περιεχόμενο και παράλληλα να αναπτύξει μια καινούργια έκδοση του αποτυχημένου MMORPG. H νέα αυτή έκδοση ονομάστηκε Final Fantasy XIV: A Realm Reborn και η κυκλοφορία της αποτέλεσε ένα σημαντικό στοίχημα για την Square Enix. Εν τέλει, τον περασμένο Ιούνιο το τελευταίο έφτασε στα PC και στο PS3 δικαιώνοντας απόλυτα την Square Enix για την δουλειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως θα δείτε και παρακάτω η Ιαπωνική εταιρεία προέβη σε μία εκ βάθρων αναδόμηση του δημιουργήματός της δείχνοντας ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της το αρνητικό feedback. Επίσης, κατάφερε να μας προσφέρει ένα αξιόλογο MMORPG και στο περιβάλλον των κονσόλων, καθώς τόσο η PS3 έκδοση, όσο και αυτή του PS4, με την οποία καταπιάνεται αυτό το review είναι τουλάχιστον ισάξιες με την αντίστοιχη για PC. Καβαλήστε λοιπόν το Chocobo σας και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι που υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις στον κόσμο της Eorzea.

H επιστροφή τον Adventurers
Τα γεγονότα του Final Fantasy XIV: A Realm Reborn λαμβάνουν χώρα πέντε χρόνια μετά από τα αντίστοιχα του προκατόχου του και συγκεκριμένα μετά την καταστροφή που προκάλεσε στον κόσμο της Eorzea η άφιξη του Bahamut. Εσείς αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός εκ των Adventurers που επέζησαν από αυτό το κατακλυσμικό γεγονός και σκοπός σας είναι να βοηθήσετε στην αναδόμηση του κόσμου. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί καθώς ξετυλίγεται σταδιακά το…κουβάρι της ιστορίας θα συναντήσετε δεκάδες κινδύνους όπως την αδίστακτη Garlean Empire, τις διάφορες beast tribes που οργανώνουν επιδρομές στις πεδιάδες κ.ο.κ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η εξέλιξη της ιστορίας κινείται με ρυθμούς…παγόβουνου, κάτι το οποίο έχουμε συναντήσει και σε αρκετά ακόμη κεφάλαια της σειράς. Παρόλα αυτά, το lore είναι αρκετά πλούσιο και εν τέλει το σενάριο θα σας κερδίσει, ιδιαίτερα εάν έχετε προηγούμενη εμπειρία από την σειρά Final Fantasy.

Σε έναν νέο κόσμο
Μόλις ξεκινήσετε το campaign θα βρεθείτε στο χάος και θα ακούσετε μια φωνή να σας λέει “Hear, feel”. Τα γεγονότα του Final Fantasy XIV:A Realm Reborn εξελίσσονται πέντε χρόνια μετά από αυτά του προηγούμενου τίτλου και σύντομα μαθαίνετε ότι βρίσκεστε ανάμεσα σε αυτούς που επέζησαν την καταστροφή. Στη συνέχεια θα πάτε στην αρχική πόλη σας η οποία εξαρτάται από το class που θα διαλέξετε και όχι από το race. Εκεί θα περάσετε και τις πρώτες σας πέντε με έξι ώρες όπου θα κάνετε τα πρώτα quests. Ο κόσμος στον οποίο εξελίσσονται τα γεγονότα ονομάζεται Eorzea και οι τρεις βασικές πόλεις είναι οι Limsa Lominsa, Ul’dah και Gridania.

Character Creation
Aν αποφασίζαμε για το αν θα αγοράσουμε ένα game κρίνοντας μόνο από το character creation mode του, τότε το Final Fantasy XIV: A Realm Reborn θα αποτελούσε insta-buy. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι δεν έχουμε ξαναδεί περισσότερες επιλογές σε game για την δημιουργία χαρακτήρα. Θα έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε ανάμεσα σε αμέτρητους συνδυασμούς χρωμάτων για τα μαλλιά, τα μάτια, το δέρμα και το μακιγιάζ. Μπορείτε να επιλέξετε ένα race ανάμεσα σε Elezen, Hyur, Lalafell, Miqo’te και Roegadyn.

Δυστυχώς δεν είδαμε να αλλάζουν οι επιλογές στα μαλλιά για παράδειγμα ανάλογα με το race. Περιμέναμε για παράδειγμα να δούμε μερικά racial είδη μακιγιάζ ή κομμώσεις για να μπορούμε να φτιάξουμε έναν μοναδικό χαρακτήρα. Παρόλα αυτά έστω και χωρίς ειδικές επιλογές, να είστε σίγουροι ότι ο ήρωάς σας είναι ανεπανάληπτος.

Χειρισμός και U.I
Κάτι που μας ενόχλησε ιδιαίτερα ήταν το γεμάτο User Interface και η μανία να πετάγονται συνεχώς παράθυρα τα οποία πρέπει να κλείσουμε για να μπορέσουμε να δούμε μπροστά μας. Τα περισσότερα pop-up windows αποτελούν tutorials που βοηθούν πολύ ειδικά στην αρχή αλλά κουράζουν ειδικά τους πιο έμπειρους παίχτες.

Μπορείτε να παίξετε το Final Fantasy XIV: A Realm Reborn στο PS4 είτε με το DualShock 4, είτε με keyboard και mouse. Η επιλογή είναι δική σας και πραγματικά οποιαδήποτε επιλογή και να διαλέξετε έχει πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα. Οι βασικές επιθέσεις εκτελούνται με το R2 και πατώντας ένα από τα κύρια κουμπιά πατημένα Χ, Ο, Δ, τετράγωνο. Ο χειρισμός δεν είναι περίπλοκος αλλά χρειάζεστε χρόνο για να τον συνηθίσετε, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να μην θέλετε να το ξανακουμήσετε ποτέ.

Class System
Τα classes του Final Fantasy XIV: A Realm Reborn χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Disciples of War όπου βρίσκονται οι melee πολεμιστές, Disciples of Magic που είναι οι μάγοι του παιχνιδιού, Disciples of the Hand για τους crafters και Disciples of the Land για όσους βρίσκουν ευχαρίστηση στο gathering. Πιο αναλυτικά τα classes είναι αυτά: Στο Disciples of War μπορείτε να γίνετε Gladiator, Marauder, Lancer, Pugilist και Archer και στο Disciples of Magic, Conjurer, Thaumaturge και Arcanist.

Με το Disciples of the Hand διαλέγετε ανάμεσα σε Alchemist, Armorer, Blacksmith, Carpenter, Culinarian, Goldsmith, Leatherworker και Weaver και τέλος με ως Disciples of the Land γίνεστε Botanist, Fisher και Miner. Πολύ ενδιαφέρον είναι το σύστημα που σας επιτρέπει να γίνετε ό,τι class θελήσετε ακόμα και αν στην αρχή διαλέξατε κάτι τελείως διαφορετικό. Κάθε φορά που αλλάζετε όπλο, μετατρέπεστε σε κάτι άλλο ανάλογα με την ιδιότητα του όπλου. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σαν να έχετε πολλούς χαρακτήρες ενώ στην ουσία θα υπάρχει μόνο ένας.

Early game experience
Τα πρώτα quests είναι εύκολα και για καλοσόρισμα. Σας βάζουν στο κλίμα για το πως δουλεύει το quest system κάτι που δεν είναι τόσο δύσκολο για όσους έχουν παίξει MMO έστω και μια φορά. Στην αρχή θα εκτελέσετε εύκολες αποστολές του στυλ να μιλήσετε σε κάποιον, να του παραδώσετε ένα αντικείμενο, να κάνετε μια χειρονομία κτλ. Όσο περνάνε οι ώρες, θα αναλαμβάνετε ελαφρώς πιο περίπλοκα quests όπως το να κολλάτε αφίσες στα κατάλληλα σημεία του τοίχου, να σβήνετε πυρσούς αλλά και να βρείτε το πιο διάσημο χρώμα της πόλης και να το εκμυστηρευτείτε στον quest giver σας.

Μόλις φτάσετε στο level 6 θα ολοκληρώσετε το πρώτο σας rotation στα skills το οποίο αποτελείται από τέσσερα βασικά τα οποία μερικές φορές συνδέονται μεταξύ τους. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να σκοτώσετε τα πρώτα mobs τα οποία είναι μικρού επιπέδου και δεν αποτελούν απειλή για εσάς καθώς δεν σας επιτίθενται ποτέ πρώτα αλλά έχουν και αργές κινήσεις τις οποίες μπορείτε να αποφύγετε εύκολα.

Quests και FATE
Τα quests χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, Main story quests και optional. Όσες φορές παίξαμε όμως συναντήσαμε ένα πρόβλημα, η κύρια αποστολή σας μερικές φορές γίνεται ακατάλληλη για το level που είστε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μαζέψετε XP από άλλες δραστηριότητες και μέσω της εξερεύνησης έτσι ώστε να μένετε πάντα στο ίδιο επίπεδο με το main story quest. Ο κόσμος της Eorzea είναι μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τον εξερευνήσετε για αρκετές ώρες. Η μετακίνηση ανάμεσα στις διάφορες περιοχές γίνεται με τα chocobo (mounts) ή χρησιμοποιώντας την εντολή return η οποία σας πάει πίσω στην πέτρα όπου έχετε κάνει bind.

Τα quests δυστυχώς δεν έχουν μεγάλη ποικιλία και τις περισσότερες φορές καταντούν αγγαρεία. Θα κουραστείτε να μιλάτε σε αγνώστους επειδή σας το ζητάει ο quest giver σας και να γυρνάτε συνέχεια πίσω. Επίσης δεν νομίζω να σας φαίνεται τόσο ενδιαφέρον το gathering φυτών, χρημάτων ή ό,τι άλλο σας ζητηθεί προκειμένου να μαζέψετε XP. Σε μερικές περιπτώσεις όμως όπου θα καλείστε να πάρετε μέρος σε instanced quest θα περάσετε αρκετά καλά αφού το συγκεκριμένο είδος αποτελεί μια ωραία προσθήκη στην οποία μπαίνετε σε έναν κόσμο μόνοι σας ή με κάποιον NPC συνοδό προκειμένου να πολεμήσετε ένα επικίνδυνο τέρας.

Τα FATE είναι Full Active Time Events τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα Public Events του Guild Wars 2. Είναι quests ανοιχτού τύπου στα οποία μπορεί να πάρει μέρος όποιος πλησιάσει αρκετά κοντά. Συνήθως θα πρέπει να πολεμήσετε ένα μεγάλο boss ή να σκοτώσετε διάφορα mobs που προκαλούν πρόβλημα στην περιοχή. Γιατί να πάρει κανείς μέρος σε ένα FATE; Μα γιατί σας ανταμείβουν με XP το οποίο χρειάζεστε.

Oι χαρακτήρες έχουν emotes με τα οποία χαιρετούν, δείχνουν την χαρά τους ή την δυσαρέσκειά τους. Πειραματιστείτε μαζί τους, έχει πλάκα.

Crafting και Jobs
Σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού αποτελεί το crafting το οποίο θέλει αρκετό grinding για να το φτάσετε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Περάσαμε από πολλά βήματα για να φτιάξουμε ένα και μοναδικό παντελόνι το οποίο θα μας έδινε λίγο μεγαλύτερα stats… Ευτυχώς που υπάρχει το Quick Synthesis το οποίο εντοπίζει τα έτοιμα υλικά που έχετε στο inventory και κάνει την διαδικασία πολύ πιο απλή από ότι πραγματικά είναι. Πάντως αντικειμενικά, το gear που θα κουραστείτε τόσο να αποκτήσετε από το crafting είναι κατώτερο εκείνου που θα βρείτε στα dungeons αλλά χρησιμεύει να το φοράτε μέχρι να βρείτε κάτι καλύτερο.

Όλα τα classes μπορούν να αναβαθμιστούν και να φτάσουν σε ένα σημείο που να γίνουν Jobs. Αυτό γίνεται μόνο ανεβάζοντας το κύριο class σας στο level 30 και ένα δεύτερο στο level 15. Τότε θα ξεκλειδώσετε το ειδικό Job, για παράδειγμα ανεβάζοντας το Marauder στο 30 και το Gladiator στο 15 ξεκλειδώσαμε το Warrior Job. Ίσως είναι λίγο περίπλοκο στην αρχή αλλά στη συνέχεια μπορεί να το βρείτε αρκετά βολικό αφού θα είναι σαν να έχετε πολλούς χαρακτήρες σε έναν.

Dungeons και late game
Για να πάρετε μέρος στα dungeons χρειάζεστε μια ομάδα την οποία βρίσκετε μέσω του ειδικού queue finder. Η τελική σας ομάδα κυμαίνεται στα συνηθισμένα πλαίσια tank-damage-healer και αποτελείται από τέσσερα άτομα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε καλά το class σας για να μπορέσετε να παίξετε αποτελεσματικά. Μπορεί στα αρχικά dungeons να μην παρατηρήσετε μεγάλο επίπεδο δυσκολίας, μετά όμως το level 34 όταν τα bosses θα απαιτούν ειδικές τακτικές για να πεθάνουν, όπως το να τα μετακινήσετε κοντά σε άλλα mobs για να προκαλεθεί AoE damage, τα πράγματα σταματούν να είναι piece of cake.

Μέχρι στιγμής δεν βρήκαμε κάτι ενδιαφέρον στο late game του Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Οι περισσότεροι που φτάνουν το level 50 (level cap) προτιμούν να κάνουν τα ίδια FATE συνεχώς και να τρέχουν σε dungeons όσες περισσότερες φορές μπορούν για να μαζέψουν gold μιας και το grinding των mobs δεν πρόκειται να σας δώσει κάτι πολύτιμο αργότερα. Μπορείτε όμως να ασχοληθείτε με τα professions και να ανεβάσετε τα άλλα classes έτσι ώστε να ξεκλειδώσετε περισσότερα jobs.

Σύστημα μάχης και PvP
Το Final Fantasy XIV: A Realm Reborn είναι άλλο ένα tab-targeting MMO όσο αφορά τον χειρισμό. Κλασικά κάνετε lock σε έναν αντίπαλο και τον πετυχαίνετε με τα skills σας. Οι αντίπαλοι επίσης μπορούν να σας χτυπήσουν από οπουδήποτε βρίσκονται. Το μόνο καλό είναι ότι όταν ένας εχθρός είναι έτοιμος να επιτεθεί, εμφανίζεται το αντίστοιχο telegraph κάτω το οποιό σας προειδοποιεί για να φύγετε με αποτέλεσμα να ξεφύγετε από τα special attacks.

To PvP μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την αρένα Wolves’ Den η οποία είναι φτιαγμένη για μάχες 4vs4 και 8vs8. Εκεί μπορείτε να πολεμήσετε με άλλους παίκτες και το stat που παίζει ρόλο είναι το morale αφού όσο πιο υψηλό είναι, τόσο περισσότερο damage θα κάνετε. Δεύτερο και σημαντικό κομμάτι του PvP είναι το Frontlines το οποίο αποτελεί μια ανοιχτή περιοχή για μάχη ανάμεσα στους παίκτες. Το PvP θα προστεθεί στο επόμενο patch.


Land of Fantasy
Τα γραφικά του Final Fantasy XIV: A Realm Reborn στο PS4 είναι από τα πιο ωραία που έχουμε δει και αξιοποιούν αρκετά την τεχνολογία της κονσόλας. Τα μοντέλα είναι πολύ καλοσχεδιασμένα και μοιάζουν σαν να έχουν βγει από cutscene. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στον φωτισμό, στις σκιές αλλά και στα textures. Βέβαια σε μερικά σημεία παρατηρήσαμε ότι μερικά textures δεν ήταν τόσο προσεγμένα και ότι υπάρχει λίγο clipping. H μουσική υπόκρουση τόσο όταν βρίσκεστε στο μενού όσο και μέσα στον κόσμο της Eorzea είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν.

Περιέργως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φωνές για τον χαρακτήρα σας την στιγμή που τον δημιουργείτε και αυτή θα είναι η μόνη φορά που τον ακούτε να μιλάει γιατί από εκεί και πέρα φέρεται σαν μουγγός. Το voice acting είναι πολύ κάτω του μετρίου αφού σχεδόν λείπει παντελώς με μερικές μικρές εξαιρέσεις. Μεγάλο λάθος από την πλευρά της Square Enix.

Δεύτερη ευκαιρία
To Final Fantasy XIV: A Realm Reborn είναι κατά πολύ ανώτερο από τον προηγούμενο τίτλο σε πολλούς τομείς. Το παιχνίδι μπορεί να σας κρατήσει να παίζετε για ώρες από την αρχή χάρις στο πλούσιο character creation του αλλά και στη συνέχεια με την εξερεύνηση του κόσμου και την συμμετοχή σας σε διάφορα public events τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια του συνηθισμένου questing. Τα γραφικά είναι υψηλού επιπέδου όπως και η μουσική αλλά το voice acting ήθελε αρκετά περισσότερη δουλειά παραπάνω. Στα επόμενα patches περιμένουμε να δούμε στοιχεία από PvP και φυσικά νέο end-game content. Το ότι πρόκειται για συνδρομητικό MMORPG σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο από τη στιγμή που υπάρχουν ανταγωνιστές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν.

Θετικά:
– Βελτιωμένο gameplay
– Εναλλαγή ανάμεσα σε classes
– Ωραία γραφικά
– Δύσκολα bosses που απαιτούν τεχνικές
– Εξαιρετικό soundtrack

Αρνητικά:
– Ελλειπές voice acting
– Χρειάζεται αρκετό grinding
– Έχει συνδρομή
– Παλαιολιθικό σύστημα μάχης

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

To Final Fantasy XIV: A Realm Reborn αποτελεί το απόλυτο MMO για τους λάρτεις του Final Fantasy universe. 

Χριστιάνα Θάνου  

Συντάκτης: christiana@gameworld.gr (Χριστιάνα Θάνου)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης