Γράφει ο Θάνος Χρυσαειδής – Personal trainer

Πάντα μας έλεγαν ότι χρησιμοποιούμε το 5-10% του εγκεφάλου μας, κανείς ποτέ δε μας είπε πως να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα περισσότερο. Πάντα αναρωτιόμουν και νομίζω πως κι εσύ το ίδιο, για να συνεχίζεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν καταλάβεις πως δημιουργούνται τα νευρωνικά δίκτυα μέσα στον εγκέφαλό μας τότε πολύ ευκολότερα θα αρχίσεις ν’ αφαιρείς παλιές συνήθειες που δε σου προσφέρουν τίποτα περισσότερο από μία περιορισμένη οπτική. Και σίγουρα θα ξέρεις ότι όλα είναι θέμα οπτικής.

Τα νευρωνικά δίκτυα είναι σαν τους αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας που μεταφέρουν αστραπιαία μηνύματα. Μπορείς και τρέχεις όλο και συχνότερα από ένα δρόμο, αυτό προκαλεί μία συγκεκριμένη διαδρομή συγκεκριμένων μηνυμάτων στο σώμα. Π.χ εσύ επιλέγεις με άνεση ένα συγκεκριμένο φαγητό όλο και συχνότερα και έτσι σχηματίζεται ένα νευρωνικό δίκτυο. Τα πολύ καλά νέα είναι ότι ο εγκέφαλος συνεχώς αλλάζει και σίγουρα μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνήθειες (ευεργετικές για σένα)! Αυτό ονομάζεται νευροπλαστική.

Γνωρίζω τη Μαρία η οποία συνήθιζε να μην μπορεί να τρέξει παρά μόνο να κάνει ποδήλατο. Έτσι το ποδήλατο ήταν ευκολότερο για αυτήν, αλλά το τρέξιμο… άγνωστο. Ο λόγος είναι ότι είχε δημιουργήσει ένωση νευρώνων που της επιβεβαίωνε αυτήν τη σκέψη. Στην πορεία όμως ήθελε πραγματικά να ξεκινήσει να τρέχει, στην αρχή δεν μπορούσε ούτε 200 μέτρα να κάνει αλλά επειδή το ήθελε ΠΟΛΥ κατάφερε σε 3 μήνες να κάνει 9 χιλιόμετρα! Όπως καταλαβαίνεις δημιούργησε μία συνήθεια επαναπρογραμματίζοντας το μυαλό της και τώρα της φαίνεται πανεύκολο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορείς να αφαιρέσεις μία συμπεριφορά ή σκέψη ή εθισμό δια μέσου του προγραμματισμού του εγκεφάλου σου.

Εξαιτίας της νευροπλαστικής και της συνεχόμενης αλλαγής στον εγκέφαλό σου τα πάντα είναι δυνατά!

Καπνιστές, άνθρωποι με βουλιμία και πολλοί άλλοι μπορούν να μάθουν νέες συμπεριφορές ώστε να μεταμορφώσουν τη ζωή τους έτσι όπως την επιθυμούν.

Ας δούμε 7 πολύ δυνατές μεθόδους επανεκπαίδευσης του νου μας:

1. Αναγνώρισε τη συνήθειας που θες να απεμπλακείς και τοποθέτησε μία θετική πρόθεση στη θέση της.

Ίσως θυμάσαι ότι άνθρωποι με μεγάλες αλλαγές στις ζωές τους είχαν δυνατή πρόθεση αλλαγής. Πρώτα αναγνώρισαν τι ήταν αυτό που ήθελαν να αφήσουν πίσω τους και μετά μέσω της θέλησής τους δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο επιτυχίας, που είναι αποτέλεσμα αυτής.

2. Παρατήρησε τι προσφέρει αυτή η παλιά συνήθεια στη ζωή σου.

Κοίταξε στα συναισθήματα, τις σκέψεις και πως το σώμα ανταποκρίνεται στη συνήθεια και δες τι αποτέλεσμα δημιουργείται στη ζωή σου. Να είσαι μάρτυρας και παρατηρητής με πλήρη συνείδηση. Η παρατήρηση είναι το παν.

3. Άλλαξε το Focus

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις νέες νευρωνικές συνδέσεις που θα σου προσφέρουν ένα εμπόδιο σαν ευκαιρία. Απλά παίρνεις την προσοχή σου από την παλιά καταστρεπτική σου συνήθεια και τότε αυτή καταστρέφεται από μόνη της. Μη δίνεις προσοχή στα ντόνατς και τα κέικ, δώσε προσοχή όμως στο σωστό και υγιεινό φαγητό.

4. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου ή οραματισμό

Μπορείς να δημιουργήσεις νέα νευρωνικά δίκτυα όχι μόνο από νέες συμπεριφορές αλλά και από τη φαντασία σου. Απλά φαντάσου μία νέα συμπεριφορά όλο και πιο συχνά. Ακολούθησε την επανάληψη όπως αναπόφευκτα σε ακολουθεί η σκιά σου! Έτσι θα καταφέρεις να δημιουργήσεις μία νέα συνήθεια, χωρίς ποτέ να την έχεις πρακτικά κάνει αλλά επαναπρογραμματίζοντας τον εγκέφαλο σου, θα δεις πόσο εύκολα θα την πράξεις.

5. Διέκοψε κάθε σκέψη και μοτίβο που σου έρχεται.

Πες “Όχι” ή “‘Άκυρο” όταν μία παλιά άσχημη σκέψη σου έρχεται στο νου σου και επίσης πες “Δε χρειάζεται να το κάνω άλλο πια, ώρα να εξελιχθώ!”. Έπειτα πες αυτό το οποίο θες ο εγκέφαλος σου να μάθει, να προχωρήσει και να δώσει προσοχή, αυτό που θα σε βοηθήσει.

6. Κάνε ένα συγκεκριμένο πλάνο

Όταν είσαι συγκεκριμένος, είναι ευκολότερο να χτίσεις νέους νευρωνικούς διεξόδους. Έτσι μην επιλέγεις απλά τι δε θες, αλλά στη θέση τους πάντα να προσθέτεις αυτό που πραγματικά θες όσο ακατόρθωτο κι αν φαίνεται! Για παράδειγμα επέλεξε να κάνεις άσκηση αντί να σε καταλαμβάνει η λαιμαργία, ή επέλεξε τα φρούτα από τα γλυκά. Είναι τόσο απλό που το μόνο που χρειάζεται είναι να συγκεντρωθείς σε μία επιλογή.

7. Μεταμόρφωσε το κάθε εμπόδιο απλά και γρήγορα

Το ξέρω ότι σε κάθε εμπόδιο που σου έρχεται, νιώθεις περίεργα και αναρωτιέσαι “γιατί σε εμένα αυτό”; Όμως πάντα έχεις την επιλογή κάτι να μάθεις από κάθε στιγμή της ζωής σου. Κάθε εμπόδιο είναι στιγμή της ζωής σου, οπότε θα σου πρότεινα αυτό:

Όταν ξανασυναντήσεις κάποιο εμπόδιο απλά απόλαυσέ το, κανένα δεν είναι μεγαλύτερο από την πραγματική σου δύναμη. Συγκεντρώσου στο μάθημα που μπορείς να πάρεις από αυτό, το μάθημα το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να αναπτυχθείς!

Φαντάσου ότι έχεις μόλις βρει ένα λυχνάρι και αντί για 3 ευχές το τζίνι μπορεί να σου εκπληρώσει χιλιάδες. Θα περιορίσεις την φαντασία σου και το λεξιλόγιο σου αν σου πω ότι το τζίνι είναι ο δικός σου νους;

Σίγουρα ξέρεις την απάντηση…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης