του Θάνου Χρυσαειδή – Personal Trainer

Έχοντας αρκετούς πελάτες τα τελευταία χρόνια σε Personal and Group Training sessions, μ’ έκανε συνεχώς ν’ απαντώ σ ένα ερώτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πως μπορώ να απαλλαγώ από τις κακές συνήθειες ώστε να χάσω βάρος ευκολότερα και γρηγορότερα;»

Για μερικούς απο αυτούς ήταν κάτι απλό και εύκολο να τρέφονται σωστά αλλά πραγματικά δυσκολεύονταν ν’ ακολουθήσουν το πρόγραμμα άσκησης που αφορούσε τις προπονήσεις που χρειαζόταν να κάνουν πέραν των συνεδριών μας.

Από την άλλη, υπήρχαν άτομα που ήταν παρακινημένοι και προπονούνταν σκληρά αλλά δεν μπορούσαν να κρατηθούν σ’ ένα σωστό διατροφικό πλάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέχισε να διαβάζεις μόνο αν και εσύ ανήκεις σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Παρατήρησα ότι το κύριο πρόβλημα δεν ήταν η διατροφή ή άσκηση. Αυτό που είχε σημασία είναι το πως σκέφτεσαι τη διαδικασία της απώλειας βάρους, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι που σε κρατάει πίσω.

Η δύναμη του selftalk είναι ένας πολύ δυνατός παράγοντας που είτε θα σε βοηθήσει να πετύχεις είτε θα σε εμποδίσει να χάσεις τα περιττά κιλά. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τρόπους οι οποίοι μας βοηθούν να ξεπεράσουμε το αρνητικό selftalk με σκοπό ν αλλάξουμε τις αρνητικές συνήθειες σε νέες πιο υγιεινές.

Και ποιος δεν έχει πει στον εαυτό του “θα έπρεπε να είχα προπονηθεί σήμερα “, “θα έπρεπε να είχα κάνει την προπόνησή μου πριν νιώσω αρκετά κουρασμένος από τη δουλειά “, “θα έπρεπε να είμαι πιο οργανωμένος…” κλπ.

Ακούγεται οικείο;

Πως αισθάνεσαι όταν δεν έκανες πράγματα που είχες πει ότι έπρεπε;

Οι περισσότεροι αισθάνονται απογοητευμένοι, ηττοπαθείς, ίσως και λίγο ένοχοι ότι άφησαν τον εαυτό τους να ξεπέσει!

Χρησιμοποιώντας τις λέξεις αυτές συσχετίζεις τον εαυτό σου με αρνητικά συναισθήματα όσον αφορά τις πράξεις που χρειάζεται να κάνεις. Όσες περισσότερες φορές λες ” θα έπρεπε να το κάνω αυτό ” τόσο περισσότερο καλλιεργείται το αρνητικό συναίσθημα που σε μπλοκάρει.

Για παράδειγμα ” θα έπρεπε να είχα κάνει προπόνηση” , αυτό σου αφήνει μία αίσθηση ενοχών που σίγουρα αν κάνεις προπόνηση και αρχίζεις να αισθάνεσαι ενοχές σίγουρα μα σίγουρα κάποια στιγμή θα σταματήσεις.

Εάν θα έπρεπε να έτρωγες υγιεινά και τώρα αισθάνεσαι άσχημα, θα συνδυάσεις στο νευρικό σου σύστημα το καλό φαγητό με άσχημο συναίσθημα.

Τι θέλω να πω; Χωρίς καμία αμφιβολία πολλά weightloss trips σταματούν πριν καν αρχίσουν! Ο λόγος μας και οι σκέψεις μας είναι συνδεδεμένα με τα συναισθήματά μας. Πιστεύεις ότι Αλλάζοντας τον τρόπο που μιλάμε μπορούμε να αλλάξουμε τη δράση και συνεπώς τα αποτελέσματα μας; Φυσικά και ναι!

Να ένα παράδειγμα. Ας πούμε “Εγώ πρέπει να πάω για προπόνηση σήμερα”. Πιστεύεις ότι έχει περισσότερη παρακίνηση από πριν ώστε να πας; Αυτό που συμβαίνει με το must είναι κάτι καταπληκτικό καθώς σε αναγκάζει να δεσμευτείς για να το κάνεις. Κάντο 4-5 φορές και θα δεις που θα γίνει συνήθεια!

Τώρα έχει δημιουργηθεί μία ένωση ανάμεσα στο καλό συναίσθημα της αίσθησης της προπόνησης και της αίσθησης της πληρότητας που οδηγεί στο να καταφέρεις να κάνεις πράξη σε αυτό που δεσμεύτηκες και είπες ότι θέλεις να κάνεις.

Να κάτι που μπορείς να κάνεις από το σπίτι!

Άρχισε ν’ακούς αυτά που λες! Εάν ακούσεις να λες την έκφραση” θα έπρεπε” άλλαξέ την σε πρέπει. Καθώς γίνεσαι συνειδητοποιημένος των σκέψεών σου και του λόγου σου και των συναισθημάτων που προκύπτουν, γίνεσαι παντοδύναμος! Όταν αλλάζεις τη λέξη προσπάθησε να καταλάβεις τι συναισθήματα προκύπτουν. Κάνοντάς το αυτό για λίγες φορές στην αρχή, πιστεύεις ότι θα αρχίσει να γίνεται αυτόματα και θα πετυχαίνεις πράγματα που ποτέ δεν πίστευες; Φυσικά!

Και όλα αυτά αλλάζοντας μία μικρή λέξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης