του Δημήτρη Θωμά Γυμναστής

Πολλοί με ρωτάνε σαν γυμναστής ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδάκι αθλητισμό! Ποια είναι τα κατάλληλα αθλήματα;! Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Δυστυχώς πολλοί γονείς καταφεύγουν στην εύκολη λύση της τεχνολογίας αφήνοντας τα παιδιά να ‘’ασχολούνται’’- απασχολούνται μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή-tablet-κινητού ή τηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο, ενώ η υψηλή κακή χοληστερόλη είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε παιδιά μαζί με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση. Η παιδική άθληση συμβάλει στην ανάπτυξη του σώματος και τη δημιουργία γερών οστών και δυνατών μυών, ενισχύει την αυτοεκτίμηση τους και συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Οι διάφορες αθλητικές δραστηριότητες δεν συμβαδίζουν με όλες τις ηλικίες.

 Για την καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού ιδανική είναι η κολύμβηση η οποία θα πρέπει να γίνεται σε πισίνα που καθαρίζεται με όζον κι όχι χλώριο. Στη βρεφική ηλικία υπάρχει το baby swimming που μπορεί να γίνεται μαζί με το γονιό μία φορά την εβδομάδα σε ειδική πισίνα ενώ από 2-3 χρονών όπου το παιδί είναι στα πρώτα του αναπτυξιακά στάδια μπορεί να ξεκινήσει σε κολυμβητήριο 2-3 φορές την εβδομάδα χωρίς πίεση πάντα με τη μορφή παιχνιδιού-άσκησης-δραστηριοτήτων! Εκεί θα δοθεί έμφαση από το δάσκαλο στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων και με την εξάσκηση χωρίς περίπλοκους συνδυασμούς θα μάθει το παιδί να κολυμπάει κάτι που σε μία χώρα σαν την Ελλάδα είναι αναγκαίο. Σε αυτή την ηλικία το παιδί θα μπορεί να καταλάβει τι του ζητάει ο δάσκαλος, να αποτελεί ψυχαγωγία η άθληση κι όχι υποχρέωση, χωρίς να υπάρχει συστηματική προπόνηση και το σημαντικότερο δίχως να του επιβάλλουμε συγκεκριμένο ωράριο άθλησης.

 Για τις ηλικίες 2-6 μερικές προτάσεις μου είναι τα παιχνίδια που παίζαμε όλοι μικροί όπως κυνηγητό, κουτσό, σχοινάκι, ποδήλατο ( υπάρχουν ειδικά ποδήλατα εκμάθησης), χορός, παιχνίδι στις παιδικές χαρές, κρέμασμα σε μονόζυγο για λίγα δευτερόλεπτα πάντα υπό την επίβλεψη γονέα και πρώτο και καλύτερο το κολύμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Για μεγαλύτερες ηλικίες από 7 κι άνω όπου τα παιδιά αρχίζουν να γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους, τις κινήσεις τους- δεξιότητες τους, η μνήμη τους έχει αρχίσει κι αναπτύσσεται μαζί κι η αντίληψη τους κι η ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις μπορούν να κατανοούν τις βασικές αρχές καθώς και τη στρατηγική ορισμένων ομαδικών αθλημάτων, για παράδειγμα πως η μπάλα πρέπει να μπει στο καλάθι ή στο τέρμα.

 Στις ηλικίες 7-11 ιδανικά αθλήματα είναι το μπάσκετ-ποδόσφαιρο-χορός-ποδήλατο-ενόργανη-ρυθμική-τένις-πινγκ-πονγκ. Οι πολεμικές τέχνες είναι πολύ καλή άθληση θα πρέπει όμως να ξεκινούν τα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία για να μπορούν να ξεχωρίσουν τις έννοιες άμυνα κι επίθεση.

 Τέλος οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν το παιδί ή να προσπαθούν να του επιβάλλουν ένα άθλημα, ειδικά αν βλέπουν ότι δεν του αρέσει ή δεν είναι έτοιμο να το παρακολουθήσει. Ιδανικά θα πρέπει να έρχεται σε επαφή το παιδί με αρκετά αθλήματα και να αφήνουμε το ίδιο να επιλέξει ποιο του αρέσει και του ταιριάζει κι όχι ποιο αρέσει σε εμάς ή κάποιο που δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε εμείς στην ηλικία του! Πριν από οποιαδήποτε ενασχόληση του παιδιού απαραίτητη είναι η επίσκεψη σε καρδιολόγο και παιδίατρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης