Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς Συγγραφέας-Γυμναστής – Ιδρυτής και ιδιοκτήτης ‘’ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΑΙΑ’’

 Για πολλούς ανθρώπους ο τερματισμός σε ένα μαραθώνιο προκαλεί δέος! Σκεφτείτε λοιπόν το εξής, ξεκινάτε να τρέχετε ένα μαραθώνιο, που από μόνος του είναι μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, ενώ ήδη έχετε κολυμπήσει 3,800 μέτρα έχετε κάνει 180 χιλιόμετρα ποδήλατο και ο μαραθώνιος έρχετε σαν κερασάκι στην τούρτα στο τέλος! Όλα ξεκίνησαν το 1978 στη Χαβάη όπου υπήρχαν 3 μεγάλες διοργανώσεις αντοχής, o μαραθώνιος της Honolulu, η κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης στα άγρια νερά του Waikiki και ο ποδηλατικός γύρο του Oahu. Οι τοπικοί αθλητές είχαν μεγάλες κόντρες σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος αθλητής!
Το 1978 ο John Collins ένας αθλητής πρότεινε να συνδυαστούν αυτοί οι 3 αγώνες σε ένα αγώνα υπεραντοχής κι ο νικητής να ονομαστεί Ironman! 12 άτομα κατάφεραν και τερμάτισαν τον αγώνα. Από τότε έχουν περάσει πολλές δεκαετίες κι αγώνες γίνονται σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες πλέον συμμετοχές. Σε ένα από αυτούς τους αγώνες και συγκεκριμένα στην Αυστρία συμμετείχα πριν λίγο καιρό. Το κλίμα της διοργάνωσης καταπληκτικό, μία μικρή κωμόπολη 90.000 κατοίκων κυριολεκτικά στο πόδι ζούσε κι ανέπνεε για τον αγώνα! Οικογένειες ολόκληρες στους δρόμους να σε παροτρύνουν, εθελοντές, μπάντες, ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο αγώνας ξεκίνησε 6.45 κι είχε όριο τερματισμού τις 17 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κολύμπι έγινε σε μία λίμνη με χιλιάδες θεατές να επευφημούν. Στήθηκα λοιπόν ανώνυμος ανάμεσα σε 3.000 υποψήφιους-ες Ιronmen και με τον ήχο από ένα κανόνι έπεσα στο νερό. Το συναίσθημα να κολυμπάς μαζί με χιλιάδες άλλους είναι περίεργο αλλά ταυτόχρονα και ξεχωριστό και συναρπαστικό! Τελειώνοντας το κολύμπι αισθανόμουν υπέροχα, τώρα ξεκινούσε η ποδηλασία. Η διαδρομή ήταν 2 γύροι των 90 χλμ και σε πήγαινε σε τοπία που ήταν λες κι είχαν βγει από πίνακες ζωγραφικής, περνούσε μέσα από πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια με τον κόσμο να σε παροτρύνει ασταμάτητα. Άνθρωποι μασκαρεμένοι, όπως πολλοί θα έχετε δει στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλλίας, άγνωστοι έτρεχαν δίπλα σου στο ποδήλατο για να σου δώσουν δύναμη να συνεχίσεις!!

Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να κατορθώσει σπουδαία πράγματα!

Είχα τελειώσει το ποδήλατο και τώρα είχα να ξεκινήσω να τρέξω και να τερματίσω ένα μαραθώνιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μαραθώνιος σε πήγαινε παράλληλα με τη λίμνη, μέσα από πάρκα για να καταλήξει μέχρι το κέντρο στην κεντρική πλατεία του Klagenfurt, όπου δέσποζε το άγαλμα ενός δράκου και του Ηρακλή με το ρόπαλο του να τον σκοτώνει!!

Στη διαδρομή είχε χιλιάδες κόσμο, φώναζαν ζούπα, ζούπα που σημαίνει σούπερ, σούπερ στα Αυστριακά και συνέχεια οπ οπ οπ οπ που σημαίνει πάμε πάμε πάμε!!! Το άκουσα χιλιάδες φορές και μερικές φορές μου φαίνεται πως το ακούω ακόμη!!! Ο τερματισμός ήταν κάτι μαγικό, όσοι έχουν τερματίσει μαραθώνιο ας πολλαπλασιάσουν τα συναισθήματα που ένιωσαν επί τρία. Το Ironman εκτός από τη δυσκολία σαν αγώνας απαιτεί αμέτρητες ώρες προπόνησης και πολλές θυσίες, το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει μεταξύ δουλειάς και καθημερινότητας ενώ για όσους έχουν οικογένεια θέλει σίγουρα τη στήριξη της. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν τερματίσει γύρω στα 200 άτομα ανάμεσα τους και 11 γυναίκες. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει έρθει η διοργάνωση αυτή, γίνονται όμως αρκετοί αγώνες τριάθλου μικρότερων αποστάσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε και που ξέρετε μία μέρα μπορείτε να γίνεται IRONMAN!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης