Η αφυδάτωση μπορεί να συναντάται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ιδρώτας και η ζέστη αυξάνουν τις ανάγκες σε υγρά, όμως μπορεί να προκληθεί και οποτεδήποτε αν τα υγρά που καταναλώνουμε είναι λιγότερα από αυτά που χάνουμε. Αν λοιπόν προπονήστε έντονα φροντίστε να έχετε εφοδιαστεί με υγρά διότι μπορείτε να βρεθείτε σε δύσκολες καταστάσεις. Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 συμπτώματα που προκαλεί η αφυδάτωση ώστε να γνωρίζετε, καλό όμως είναι να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά ώστε ποτέ να μην χρειαστεί να τα βιώσετε.

1) Είστε πολύ διψασμένος-η

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να στεγνώνει το στόμα σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα κίνδυνο. Η δίψα είναι αυτή που μας υπενθυμίζει οτι πρέπει να πιούμε ένα ποτήρι νερό και οτι βρισκόμαστε στο δρόμο για την αφυδάτωση γι’αυτό μην αγνοείτε το αυτονόητο. Σύμφωνα με διεθνή ινστιτούτα φαρμακευτικής ο μέσος όρος για ημερήσια κατανάλωση νερού είναι τα 3λίτρα και αυτό είναι η βάση. Αν προπονείστε το καλοκαίρι τότε οι απαιτήσεις σας σε νερό εκτοξεύονται. Εκτός από το νερό έχετε στο μυαλό σας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό.

2) Ζαλάδα και κούραση

Αν ξαφνικά ενώ σηκώνεστε μετά από μια άσκηση- προπόνηση νοιώσετε ζαλάδα αυτό είναι ένα πρώτο σημάδι οτι μπορεί να έχετε αφυδατωθεί. Η ζαλάδα προέρχεται από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Όταν δε υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα μας τότε η ποσότητα αλλά και η πίεση του αίματος μειώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι γίνεται όταν αισθάνεστε κόπωση; Κάθε κύτταρο του σώματός μας χρειάζεται νερό για να μπορεί να λειτουργεί, όταν τα επίπεδα του νερού στο σώμα μας είναι χαμηλά τα κύτταρα λειτουργούν με δυσκολία στο να εκτελούν τις βασικές λειτουργίες, είναι η extra κόπωση όταν έχουμε ακόμα 1 ή 2 χλμ για το τερματισμό και μας φαίνεται αδύνατο να τα διανύσουμε.

3) Οι παλμοί δε πέφτουν

Μπορεί το λαχάνιασμα να σταμάτησε αλλά η καρδιά συνεχίζει το κρεσέντο ;
Όταν η αφυδάτωση μειώνει τη ποσότητα του αίματος στο σώμα η καρδιά αυξάνει τους χτύπους με σκοπό να ανεβάσει τη κυκλοφορία του αίματος στα επίπεδα που θα ήταν αν το σώμα δεν ήταν αφυδατωμένο. Επί της ουσίας κατά την αφυδάτωση η καρδία αυξάνει παλμούς για να αυξήσει τη πεσμένη πίεση του αίματος. Αν είσαστε υπερβολικά αφυδατωμένοι τότε η καρδιά μπορεί να πιάσει μέχρι και 100 παλμούς σε ηρεμία, ακόμα και παραπάνω.

4) Κράμπες

Έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότερες κράμπες σας παρουσιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες ;
Όταν έχετε ιδρώσει για τα καλά το σώμα σας δεν αποβάλει μόνο νερό από τους πόρους αλλά και ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και νάτριο. Οι ηλεκτρολύτες είναι αναγκαίοι για την σωστή λειτουργία των μυών και των νευρών.Όταν λοιπόν η ποσότητα τους μειώνεται είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται κράμπες ή και μυϊκοί σπασμοί.

5) Ούρα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να καταλάβει κάποιος αν είναι αφυδατωμένος αρκεί να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο χρώμα των ούρων. Εάν είσαστε επαρκώς ενυδατωμένοι τα ούρα θα πρέπει να είναι διαυγή ή με ελαφρώς κίτρινο χρώμα, αλλά αν είστε αφυδατωμένοι τα νεφρά συγκρατούν όσο περισσότερο νερό μπορούν στο σώμα και έτσι μειώνουν τη ποσότητα των ούρων. Όσο περισσότερο έχει ανάγκη το σώμα να κρατήσει το νερό τόσο μειώνεται η ποσότητα των ούρων με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πιο σκούρο χρώμα

Επιμέλεια Τόγιας Κων/νος
mensfitness.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης