Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι πιο αργός εάν κοιμάστε και πιο γρήγορος εάν ασκείστε. Για να μετρήσετε τους χτύπους της καρδιάς σας σε ηρεμία, πρέπει να κάθεστε ακίνητοι πριν ελέγξετε τον σφυγμό σας.

Μπορείτε να βρείτε τον σφυγμό σας στον καρπό ή στο λαιμό σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να βρείτε τον σφυγμό σας στον καρπό, τεντώστε το ένα σας χέρι, με την παλάμη σας στραμμένη προς τα πάνω, πιέστε με τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού σας στο εσωτερικό του καρπού σας, στη βάση του αντίχειρά σας – μην χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας καθώς έχει τον δικό του σφυγμό.

Στη συνεχεία, πιέστε ελαφρά το δέρμα σας μέχρι να νιώσετε τον σφυγμό σας – αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή μετακινήστε τα δάχτυλά σας.

Για να βρείτε τον σφυγμό σας στο λαιμό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιέστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στο πλάι του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το σαγόνι σας και δίπλα στην τραχεία σας – μην χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας.

Στη συνέχεια, πιέστε ελαφρά το δέρμα σας για να νιώσετε τον σφυγμό σας – αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή μετακινήστε τα δάχτυλά σας.

Όταν βρείτε τον σφυγμό σας, είτε μετρήστε τον αριθμό των παλμών που νιώθετε για 60 δευτερόλεπτα, είτε μετρήστε τον αριθμό των παλμών για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε με το 2. Το αριθμητικό αποτέλεσμα σας δίνει τους σφυγμούς της καρδιάς σας, δηλαδή τον αριθμό των φορών που χτυπά η καρδιά σας ανά λεπτό (bpm).

Μπορείτε, επίσης, να ελέγξετε αν ο σφυγμός σας είναι κανονικός ή ακανόνιστος, νιώθοντας τον ρυθμό του για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε περιστασιακά ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, όπως χαμένους παλμούς.

Ωστόσο, ένας ακανόνιστος σφυγμός μπορεί να είναι σημάδι μιας καρδιακής πάθησης, όπως η κολπική μαρμαρυγή (AF). Αυτό είναι πιο πιθανό εάν είστε 65 ετών και άνω. Εάν ανησυχείτε για τον σφυγμό σας επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης