της Δήμητρας Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Πιστεύετε ότι για να βοηθήσει κάποιος την καρδιά του πρέπει να μην τρώει καθόλου λιπαρά; Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Yγιεινή διατροφή δεν σημαίνει μηδενική πρόσληψη λίπους και κατανάλωση μόνο νερόβραστων και άπαχων τροφών, αλλά ισορροπία και σωστές επιλογές λιπαρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ανάλογα με τη χημική τους δομή, τα λιπαρά χωρίζονται σε κατηγορίες:

Τα «καλά» λιπαρά λοιπόν αποτελούνται από τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, το αβοκάντο, το σουσάμι και το ταχίνι, ενώ τα πολυακόρεστα στη μαργαρίνη, το ηλιέλαιο, τα λιπαρά ψάρια (τα δημοφιλή ω-3 συγκεκριμένα) και τους ξηρούς καρπούς. Και γιατί είναι «καλά»; Η κατανάλωση των λιπαρών αυτών φαίνεται ότι σχετίζεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη φλεγμονή και άλλα πολλά.

 Στον αντίποδα, βρίσκονται τα «κακά» λιπαρά, δηλαδή τα κορεσμένα και τα trans. Τα κορεσμένα είναι τα ζωικής προέλευσης λιπαρά, δηλαδή το λίπος του κρέατος, το λίπος του τυριού, τα αλλαντικά, το αγελαδινό βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, η κρέμα γάλακτος κ.ά., ενώ τα trans, ή ελληνιστί «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά», βρίσκονται στο γρήγορο φαγητό, σε κάποια μπισκότα, έτοιμα γλυκά και σφολιατοειδή. Όλα τα παραπάνω είναι «κακά», γιατί η υψηλή πρόσληψή τους έχει μάλλον δυσμενές αποτέλεσμα για την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας βιοχημικούς δείκτες, όπως η χοληστερόλη και οι δείκτες φλεγμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Έχοντας υπόψιν λοιπόν την παραπάνω διαφοροποίηση, αντικαθιστούμε τα κακά λιπαρά της διατροφής μας με καλά, δηλαδή αφήνουμε στην άκρη το αγελαδινό βούτυρο και χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και μαργαρίνη, προτιμούμε ζωικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς.

Σε συνεργασία με blog.cookoo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης