Διατροφικές πληροφορίες μπορούμε να βρούμε παντού στις μέρες μας, αλλά επειδή συχνά είναι ανακριβείς, στην καλύτερη περίπτωση, πολλοί άνθρωποι είναι πιο μπερδεμένοι από ποτέ για το τι πρέπει να τρώνε.

 Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στην Αγγλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Επιδημιολογίας και Υγείας, δείχνει ότι τα οφέλη που αποκομίζουμε με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι αξιοσημείωτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν άνθρωποι που παραπονιούνται επειδή δεν μπορούν να φάνε αρκετό βούτυρο ή μπέικον (μιας και τα κορεσμένα λιπαρά επιβαρύνουν σε μεγάλα ποσά το σώμα μας), ενώ  αποκλείουν χωρίς τύψεις τις μπανάνες (γιατί λένε ότι έχουν πολλά σάκχαρα).

 Ερευνητής της μελέτης σημείωσε ότι «Οφείλω να πω, ότι σε περισσότερα από 20 χρόνια πρακτικής και έρευνας, δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιον που να αύξησε το βάρος του με την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών».

Το σημαντικότερο δεν είναι να κατορθώσετε να ακολουθήσετε συμβουλές για συστατικά όπως η γλουτένη, τα κορεσμένα λιπαρά, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. Φαίνεται αντιθέτως, ότι όσο περισσότερο επικεντρώνεστε σε αυτά, τόσο απομακρύνεστε από ένα υγιές πρότυπο διατροφής. Παρ ‘όλες τις διατροφικές πληροφορίες, μόνο το 1% του συνόλου των ενηλίκων παίρνουν τις συνιστώμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Μια άλλη μελέτη σας δίνει περισσότερους λόγους για να ενισχύσετε το πιάτο σας με επιλογές φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από σχεδόν 65.000 ενήλικες (τουλάχιστον 35 ετών) που παρακολουθήθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και η κατάσταση της υγείας τους σχεδόν για 8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 4.399 άτομα πέθαναν. Χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη διαιτητική τους πρόσληψη και τα στοιχεία θνησιμότητας, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της μείωσης του κινδύνου για θάνατο από διάφορες αιτίες, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.

 Το αποτέλεσμα; Άτομα που αναφέρθηκε ότι έτρωγαν επτά ή περισσότερες μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, είχαν 42%  λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επιπλέον, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 25% και από καρδιακή νόσο κατά 31%, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μικρότερες ποσότητες. Τα λαχανικά φάνηκε να παρέχουν περισσότερα οφέλη για την πρόληψη νόσων σε σχέση με τα φρούτα. Για παράδειγμα, τα άτομα που κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων την ημέρα, μείωσαν τον κινδύνου θανάτου κατά 16%, ενώ όσοι έτρωγαν περισσότερες από τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 32%.

Συμπέρασμα: Τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά!

 Σε συνεργασία με το diettv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης