της Εύας Σταυρίδη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ομορφιά και διατροφή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιομηχανία της «ομορφιάς» ανέκαθεν υπήρχε! Για κάθε άνθρωπο, γυναίκα ή άντρα, είναι πολύ σημαντικό να έχει μια υγιή, αλλά και όμορφη εμφάνιση! Η διατροφή αποτελεί σύμμαχο σ’ αυτό! Κάποια από τα συστατικά των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν για μια καλή εμφάνιση και ομορφιά. Από αυτά, σπουδαιότατο ρόλο κατέχουν τα «καλά» λιπαρά της διατροφής, τα λεγόμενα ακόρεστα, τα οποία χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα! Πώς μπορούν να συνεισφέρουν;

 Λαμπερό δέρμα

Σε καθημερινή βάση, το δέρμα επιβαρύνεται από μία σειρά επιβλαβείς παράγοντες, όπως τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την ακτινοβολία UV. Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται γύρω από το θέμα διατροφή-υγιές δέρμα. Φαίνεται, λοιπόν, πως και σε αυτόν τον τομέα η διατροφή κατέχει έναν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, τα ευεργετικά Ω-3 λιπαρά των τροφίμων φαίνεται να προστατεύουν από την καταστροφή και γήρανση του δέρματος. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να τρώτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψαράκι! Εκτός από ψαράκι, καλές πηγές ω-3 λιπαρών που μπορούν να είναι καθημερινή συνήθεια είναι και η φυτική μαργαρίνη (η κατάλληλη σύσταση σε φυτικά έλαια την κάνει πλούσια σε ω3), τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Μαλλιά σαν… μετάξι!

Και ποια γυναίκα δεν έχει ονειρευτεί στιλπνά και υγιή μαλλιά; Τα «καλά» λιπαρά συμβάλλουν και στην υγεία των μαλλιών! Η κατανάλωσή τους βοηθάει στην ενυδάτωση των τριχών, προλαμβάνει την τριχόπτωση και προστατεύει ως φυσικό αντηλιακό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως τα συμπληρώματα διατροφής που αφορούν την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, εκτός από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, περιλαμβάνουν και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα! Μην ξεχνάτε λοιπόν να προσθέτετε στο πρωινό σας μαργαρίνη ή ως ενδιάμεσο σνακ 2 μεγάλα καρύδια! Σκεφτείτε ότι 1 μερίδα φυτική μαργαρίνη light που θα αλείψετε το ψωμάκι σας το πρωί, σας δίνει το 15% των αναγκών σας σε ω-3 λιπαρά την ημέρα.

 Όραση… ξυράφι!

Η κατανάλωση απαραίτητων ακόρεστων λιπαρών, βοηθά στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από την παιδική ηλικία. Στην ενήλικη ζωή, τα Ω-3 της διατροφής φαίνεται να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας, ενός συχνού συνδρόμου των οφθαλμών, όπως και στη μείωση της πιθανότητας εκφύλισης ωχράς κηλίδας.. Η βιταμίνη Α είναι επίσης πολύ σημαντική για την όραση και κρύβεται και αυτή περισσότερο σε λιπαρά τρόφιμα, όπως τα ψάρια, η φυτική μαργαρίνη και οι ξηροί καρποί, ενώ λιγότερο σε φυτικά τρόφιμα, όπως το καρότο ή άλλα λαχανικά.

 Για γερά κόκκαλα!

Για ένα όμορφο και γερό σώμα, σημασία έχει και η καλή υγεία των οστών! Το μονοακόρεστο λίπος των τροφίμων έρχεται να βοηθήσει σε αυτό! Tο θείο δώρο της Μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, φαίνεται πως εκτός των άλλων έχει και ευεργετική δράση για την υγεία των οστών. Η κατανάλωσή του σχετίζεται με τον σωστό σχηματισμό τους, αλλά και τη μικρότερη απώλεια οστικής μάζας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Προτιμήστε, λοιπόν, να μαγειρεύετε το φαγητό με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αν είναι δυνατόν να το προσθέσετε στο τέλος, για να διατηρήσει πιο πολλά από τα αντιοξειδωτικά του!

Δυνατή μυϊκή μάζα

Ακόμα ένα πλεονέκτημα των ακόρεστων- «καλών» λιπαρών! Το γνωρίζατε ότι κάνουν καλό και στη μυϊκή μάζα του σώματος; Συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη απώλειας μυικής μάζας, καθώς επέρχεται το γήρας. Επιπλέον, από τις τελευταίες έρευνες φαίνεται πως υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης των Ω-3 και της αθλητικής απόδοσης!

 Λιπο- διαλυτές βιταμίνες…

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη Ε και τη σχέση τους με την υγεία του δέρματος, αλλά και τη χρήση τους στην αισθητική. Πρόκειται για τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες που μπορεί να επιστρατεύσει ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που προκαλεί φθορά στο δέρμα, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο slide. Δεν τυχαίο λοιπόν, ότι οι βιταμίνες αυτές είναι λιπο-διαλυτές – βρίσκονται δηλαδή σε λιπαρές τροφές μιας και μεταφέρονται μόνο από λιπαρή ύλη. Η φυτική μαργαρίνη, το ελαιόλαδο, ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, τα καρύδια είναι οι καθημερινοί μας πάροχοι λιποδιαλυτών βιταμινών.

 Καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη

Aς μην ξεχνάμε πως για την ομορφιά, σημαντικό είναι και το «μέσα» ενός ανθρώπου. H καλή ψυχολογία συνάδει με μία λαμπερή εμφάνιση. Έχει φανεί από έρευνες πως τα άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτικά επεισόδια καταναλώνουν σε χαμηλότερη συχνότητα τα Ω-3. Αντίστοιχα, γίνονται μελέτες ώστε να βρεθεί αν υπάρχει παρόμοια σχέση μεταξύ ακόρεστων λιπαρών και άγχους, ένα πρόβλημα που πλήττει όλο και περισσότερο το δυτικό κόσμο. Έτσι, βάλτε στη διατροφή σας όλες τις πιθανές πηγές των Ω-3!

 Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Συμπερασματικά, τα ακόρεστα λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για την εμφάνισή μας. Όχι όμως μόνο γι’ αυτήν! Είναι γνωστό πως το ακόρεστο λίπος, σε ελεγχόμενη ποσότητα, και μάλιστα όταν αντικαθιστά το «βλαβερό» λίπος της διατροφής, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό! Μην ξεχνάτε τις ευεργετικές δράσεις για διάφορες παθήσεις, τη σπουδαιότητά τους όσον αφορά στην ανάπτυξη των παιδιών, την θρεπτικότητα για την υγεία και ευεξία των ενηλίκων και πολλά άλλα! Οι χαρακτηριστικότερες πηγές είναι: ελαιόλαδο, παχιά ψάρια, ξηροί καρποί, φυτική μαργαρίνη, ταχίνι, κρόκος αβγού, τυρί τοφού, αβοκάντο, εμπλουτισμένα τρόφιμα. Γι’ αυτό ας εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πηγές ακόρεστων λιπαρών, προσέχοντας πάντα την ποσότητα: πάνω από όλα για μία καλή ποιότητα ζωής!

 Λιπαρά: Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

 Στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς η λέξη λιπαρά είναι συνώνυμη του… πάχους. Είναι όμως όλα τα λιπαρά τόσο κακά για την υγεία και τη σιλουέτα μας, όσο συνηθίζουμε να πιστεύουμε; Η υπερβολική χρήση λιπαρών (ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών) μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. Ταυτόχρονα όμως, είναι αδύνατον να ζήσουμε χωρίς καθόλου λιπαρά στη διατροφή μας μιας και αυτά αποτελούν απαραίτητα δομικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος.

Με τη νέα του καμπάνια «Λιπαρά… Δεν είναι αυτό που νομίζεις!», το medNutrition επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποκαταστήσει τη φήμη των λιπαρών, υπενθυμίζοντας ότι το μυστικό, τόσο για τα λιπαρά, όσο και για κάθε άλλο τρόφιμο είναι ένα: το μέτρο!

 Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα www.meetthefats.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης