Πολλές φορές δεν φταίνε ούτε οι πολλοί πειρασμοί που υπάρχουν εκεί έξω, ούτε το γεγονός ότι η μαμά σας φτιάχνει το καλύτερο παστίτσιο, αλλά είστε εσείς που σαμποτάρετε τη διατροφή σας. Μήπως συμβαίνει αυτό γιατί κάνετε τις παρακάτω 8 σκέψεις σχετικά με το φαγητό;

«Σήμερα δεν τα πήγα καλά»
Μην αφήσετε την επίκριση να γίνει μέρος του διατροφικού σας λεξιλογίου. Η ενοχή είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα και πολλές φορές πυροδοτεί την υπερφαγία και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στην υπερκατανάλωση του φαγητού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το φαγητό είναι και ανάγκη και ευχαρίστηση και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίζετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κακώς το τρώω αυτό» 
Μην χαλάτε την εμπειρία του φαγητού κάνοντας αρνητικές σκέψεις γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν ευχαριστιέστε το φαγητό σας και γεμίζετε τον εαυτό σας με ενοχή.

«Δεν πρέπει να το φάω αυτό»
Αντί να έχετε μία λίστα με απαγορευμένα φαγητά που δεν τολμάτε ούτε να τα μυρίσετε, μάθετε να απολαμβάνετε τα φαγητά που λιγουρεύεστε σε μικρές ποσότητες και χωρίς ενοχές. Με αυτόν τον τρόπο και δεν θα έχετε διατροφικά απωθημένα και θα απολαμβάνετε συχνά το αγαπημένο σας σοκολατένιο γλυκό.

«Πάλι τα έκανα χάλια»
Απομακρύνετε τις σκέψεις της τελειότητας από το μυαλό σας. Να είστε σίγουροι ότι το τέλειο δεν θα το επιτύχετε ποτέ, οπότε στοχεύοντας σε αυτό, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχετε. Ακόμα κι αν κάνετε μία παρασπονδία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσετε όλη σας την προσπάθεια, οπότε μην αφήσετε μία λάθος κίνηση να σας βγάλει εκτός τροχιάς. Αντίθετα, προτιμήστε να υιοθετήσετε μία πιο υγιή σκέψη όπως «μπορεί να έφαγα περισσότερο από όσο ήθελα αλλά δεν πειράζει. Μία μέρα δεν θα καθορίσει όλη μου την προσπάθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από Δευτέρα δίαιτα»
Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την αρχή της εβδομάδας για να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή. Ειδικά, εάν είναι ημέρα Τρίτη!

«Μου αξίζει»
Σε όλους αξίζει να φάνε και μπορούν να καταναλώσουν όποιο φαγητό επιθυμούν. Το να καταναλώνετε ένα γλυκό έπειτα από μία όχι και τόσο γλυκιά μέρα είναι φυσιολογικό, αλλά προσέξτε να μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση και ως μέσω για να καλύψετε τα συναισθήματά σας.

«Δεν μπορώ, είμαι εθισμένη/ος στη ζάχαρη»
Λέγοντας ότι είστε εθισμένοι στη ζάχαρη, δίνετε στον εγκέφαλό σας την «οδηγία» ότι πρέπει να αναζητήσει ζάχαρη. Να θυμάστε ότι μόνο εσείς μπορείτε να επιλέξετε τι θα τρώτε και τι όχι,

«Δεν μπορώ να ελέγξω την όρεξή μου»
Κάθε φορά που αγχώνεστε για κάθε σας γεύμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελέγξετε τον εαυτό σας, ειδικά αν το άγχος είναι ένα συναίσθημα που πυροδοτεί την υπερφαγία σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης