της Ιωάννας Κεχριμπάρη Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

Ξεκινάτε δυναμικά και με ενθουσιασμό! Έχετε αποφασίσει να περιορίσετε στη διατροφή σας δελεαστικές λιχουδιές που παραμονεύουν σε κάθε γωνία, καθώς και κάποια τρόφιμα που δεν έχουν και τόσο καλή φήμη. Αλήθεια ισχύουν όλα όσα έχουν ακουστεί γύρω από το όνομά τους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1.       Τυρί

Το τυρί είναι ένα πολύ γευστικό τρόφιμο και η πλούσια γεύση του έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα πολλοί να περιορίζουν την απόλαυση που προσφέρει. Ωστόσο, καταναλώνοντας το με μέτρο και επιλέγοντας τη μειωμένη σε λιπαρά εκδοχή του μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο στη μείωση του βάρους. Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης Β2, καθώς και άλλων πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων!

2.       Αυγά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αυγά είναι από τα τρόφιμα για τα οποία έχουν ακουστεί πολλά. Έχει, κυρίως κατηγορηθεί για την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τα αυγά έχουν αποενοχοποιηθεί για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, σε αντίθεση με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου (π.χ. κόκκινο κρέας, βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά). Το αυγό είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο, καθώς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Μάλιστα, περιέχει αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, η οποία θεωρείται ότι προστατεύει από την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Αν μάλιστα η κατανάλωσή του συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), φαίνεται να μην επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης! Σταματήστε, λοιπόν, να απαγορεύετε την κατανάλωση αυγών στον εαυτό σας χωρίς βέβαια να ξεχνάτε την έννοια του μέτρου, μια από τις βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής!

3.       Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι μας ‘‘παχαίνουν’’ με αποτέλεσμα πολλοί να τα αποκλείουν από τη διατροφή τους όταν ξεκινούν μια δίαιτα αδυνατίσματος. Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της  Μεσογειακής Πυραμίδας, με αποτέλεσμα να μπορούν να βρίσκονται συχνά στη διατροφή μας ως εναλλακτική του ψωμιού, του ρυζιού ή της πατάτας. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Αν μάλιστα είναι ολικής άλεσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα, αλλά και στο τρόπο μαγειρέματος, καθώς η προσθήκη υλικών πλούσιων σε λιπαρά αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου! Συνδυάστε τα με σάλτσα λαχανικών, με τυρί χαμηλών λιπαρών, ή με άπαχες πηγές πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, τόνος) και απολαύστε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα! Αν, μάλιστα επιλέξετε ζυμαρικά ολικής άλεσης θα μείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, ενώ θα επωφεληθείτε παράλληλα από την υψηλή διατροφική τους αξία!

4.       Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, καθώς είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί αποτελούν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ και αν καταναλώνονται με μέτρο, σε καμία περίπτωση δεν θα ‘‘σαμποτάρουν’’ την προσπάθειά σας για ρύθμιση του βάρους. 

Μην ξεχνάτε ότι όλα τα τρόφιμα έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν πρέπει να τα περιθωριοποιούμε, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και τον τρόπο κατανάλωσής τους !

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης