Όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους, για να έχουν την επιλογή στο μέλλον να γίνουν μητέρες.

Ορισμένες επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων (κρυοσυντήρηση ωαρίων) για κοινωνικούς λόγους, όπως π.χ. επειδή δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο ή θέλουν να αφιερωθούν προς το παρόν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες γυναίκες καταψύχουν τα ωάριά τους, επειδή επιλέγουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για λόγους υγείας, ώστε να έχουν την ευκαιρία στο μέλλον να αποκτήσουν παιδιά.

Η κατάψυξη ωαρίων, παγώνει τον χρόνο, σταματά το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και της δίνει την ευκαιρία να γίνει μητέρα όταν νιώσει ότι είναι η κατάλληλη ώρα.

Η διαδικασία είναι ασφαλής και διαρκεί συνήθως περίπου 10 έως 14 μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων βήμα-βήμα

Το πρώτο ραντεβού: Ο ιατρός αναπαραγωγής παίρνει το ιατρικό σας ιστορικό, σας εξετάζει κλινικά και σας κάνει ένα υπερηχογράφημα. Σας ενημερώνει για τις εξετάσεις αίματος που πρέπει να κάνετε, όπως ορμονικές (FSH, LH, E2 οιστραδιόλη, προλακτίνη, ΑΜΗ) και ορμόνες του θυρεοειδούς. Προβλέπεται από τον νόμο να κάνετε και έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα, όπως ηπατίτιδα Β και C, HIV και σύφιλη.

Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, όταν τελειώσει το κουτί θα πρέπει να τα σταματήσετε και όταν αδιαθετήσετε μπορεί να ξεκινήσει η λεγόμενη διέγερση των ωοθηκών.

Επιλογή του κατάλληλου πρωτοκόλλου: Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το προσωπικό σας ιστορικό, ο γιατρός σας συστήνει ένα απολύτως εξατομικευμένο πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών, που ταιριάζει σε εσάς.

Συμβολαιογραφική πράξη: Σύμφωνα με τον νόμο, οφείλετε να υπογράψετε μία συμβολαιογραφική πράξη, με την οποία συναινείτε στην κατάψυξη των ωαρίων στο κέντρο που έχετε επιλέξει.

Τρόπος χορήγησης ορμονικής αγωγής: Η ορμονική αγωγή είναι σε μορφή ενέσεων, τις οποίες κάνετε κάθε μέρα, στην κοιλιά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτές οι ενέσεις δεν πονάνε σχεδόν καθόλου. Ο γιατρός σας θα σας δείξει πόσο απλά γίνονται.

Γνωρίζω ότι στην αρχή οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν δυσφορία στην ιδέα ότι θα κάνουν κάθε μέρα μία ένεση. Αν και φυσικά δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι κάτι απαραίτητο, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος χορήγησης των ορμονών που θα σας προετοιμάσουν κατάλληλα για την λήψη και κατάψυξη των ωαρίων σας.

Η 2η ημέρα της περιόδου: Όταν αδιαθετήσετε, τη 2η ημέρα της περιόδου, θα επισκεφθείτε τον γιατρό σας, για να σας κάνει διακολπικό υπερηχογράφημα και να δει ότι οι ωοθήκες είναι καθαρές. Την ίδια μέρα, πριν ξεκινήσετε την αγωγή, θα δώσετε αίμα για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών οιστραδιόλη και LH. Η φαρμακευτική αγωγή που ξεκινάτε εκείνη την ημέρα έχει στόχο να βοηθήσουν οι ορμόνες την ανάπτυξη πολλών ώριμων ωαρίων και στις δύο ωοθήκες.

Υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος: Κάθε φορά που συναντάτε τον γιατρό σας, θα σας κάνει υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, ώστε να παρακολουθεί την ανάπτυξη των ωαρίων και έτσι να εντοπίσει την ιδανική ημέρα για να γίνει η ωοληψία.

Η διαδικασία της ωοληψίας: Όταν διαπιστώσει ο γιατρός σας ότι τα ωάρια είναι έτοιμα, σας χορηγεί μία ένεση, με την οποία ξεκινά η τελική ωρίμανση των ωαρίων. Περίπου 35-36 ώρες μετά από τη χορήγηση αυτής της ένεσης γίνεται η ωοληψία. Η διαδικασία της λήψης των ωαρίων γίνεται υπό μέθη και υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Συνήθως διαρκεί 10-20 λεπτά, αλλά ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τον αριθμό των ωαρίων.

Η κατάψυξη των ωαρίων: Η κατάψυξη (κρυοσυντήρηση) των ωαρίων γίνεται με τη μέθοδο της υαλοποίησης, μία μέθοδο που προστατεύει τα ωάρια. Χρησιμοποιούνται κρυοπροστατευτικά διαλύματα και με υπερταχεία κατάψυξη τα κύτταρα αποκτούν μια συμπαγή μορφή σαν γυαλί, ενώ προστατεύεται η πλασματική μεμβράνη των ωαρίων. Η υαλοποίηση έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων κατά την απόψυξη, των κυήσεων και των γεννήσεων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για κάθε γυναίκα που θέλει να κάνει κατάψυξη ωαρίων

Πρέπει να έχω σύντροφο για να καταψύξω ωάρια;

Τα ωάρια που καταψύχονται δεν είναι γονιμοποιημένα και δεν χρειάζεστε λοιπόν σπέρμα είτε από σύντροφο είτε από δότη. Είναι μία διαδικασία που αφορά μόνο εσάς. Εάν είστε παντρεμένη, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία καταργήθηκε η μέχρι τώρα απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων σας.

Σε ποια ηλικία πρέπει να καταψύξω τα ωάριά μου;

Η ηλικία στην οποία η γυναίκα καταψύχει τα ωάριά της παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι γυναίκες που καταψύχουν ωάρια πριν γίνουν 30 ετών, έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά γεννήσεων. Έχει φανεί πάντως ότι οι περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους στα 37 τους χρόνια.

Τι θα συμβεί όταν θελήσω να μείνω έγκυος;

Όταν θελήσετε να μείνετε έγκυος, ορισμένα από τα ωάρια που έχετε καταψύξει αποψύχονται και γονιμοποιούνται με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ωαρίου (ICSI) κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται στο εσωτερικό του ωαρίου για να το γονιμοποιήσει.

Συνήθως την πέμπτη μέρα, όταν το έμβρυο έχει φθάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης, μεταφέρεται στη μήτρα σας. Η εμβρυομεταφορά μπορεί να γίνει είτε σε φυσικό κύκλο είτε κατόπιν φαρμακευτικής προετοιμασίας του ενδομητρίου. Ύστερα από δέκα μέρες κάνετε τεστ εγκυμοσύνης.

Πόσα κατεψυγμένα ωάρια χρειάζομαι για να μείνω στο μέλλον έγκυος;

Η ηλικία σας και ο αριθμός των ωαρίων που θα κρυοσυντηρηθούν είναι οι δύο πιο βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν πόσες πιθανότητες έχετε με την κατάψυξη ωαρίων να αποκτήσετε παιδί στο μέλλον.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει καταψύξει 20 ωάρια, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει πιθανότητα 90% να αποκτήσει παιδί. Εάν έχει καταψύξει 12 ωάρια, το ποσοστό αυτό είναι περίπου 60%.

Μία γυναίκα ηλικίας 20-29 ετών, έχει φανεί από μελέτες ότι χρειάζεται 4 ωάρια για να έχουμε μία γενετικά σωστή βλαστοκύστη (δηλαδή ένα έμβρυο 5 ης ημέρα), η οποία θα οδηγήσει στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Η ίδια γυναίκα, εάν αποφασίσει να κάνει προσπάθεια να αποκτήσει παιδί στην ηλικία των 37 ετών, θα χρειαστεί αντιστοίχως 8 ωάρια.

Επιβιώνουν όλα τα ωάρια όταν αποψυχθούν;

Μελέτη που έγινε στην Ισπανία έδειξε ότι η επιβίωση των ωαρίων ήταν άνω του 95%, ενώ οι κυήσεις ανά εμβρυομεταφορά από 45% έως 53%. Στις ηλικίες άνω των 36 ετών, τα ποσοστά επιβίωσης ήταν 83% και τα ποσοστά των κυήσεων ως 36%.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι η επιβίωσή τους κατά την απόψυξη ήταν 86%.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα ωάριο θα αποψυχθεί καλά, ούτως ώστε να γονιμοποιηθεί και στη συνέχεια να δώσει ένα υγιές παιδί.

Είναι ασφαλής η κατάψυξη ωαρίων;

Η διαδικασία κατάψυξης (κρυοσυντήρησης) ωαρίων είναι ασφαλής τόσο για εσάς, όσο και για τα παιδιά που μπορείτε να φέρετε στον κόσμο χρησιμοποιώντας τα κατεψυγμένα ωάρια. Χιλιάδες μωρά έχουν γεννηθεί με την τεχνική της υαλοποίησης και είναι τόσο υγιή όσο και ο γενικός πληθυσμός.

Πόσα χρόνια μπορεί να μείνουν κατεψυγμένα τα ωάρια;

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας τα ωάρια διατηρούνται σε δεξαμενές υγρού αζώτου για 10 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τα κατεψυγμένα έμβρυα και δείγματα σπέρματος. Αυτό το χρονικό όριο μπορεί να παραταθεί.

Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να χρησιμοποιήσω τα κατεψυγμένα ωάρια;

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα κατεψυγμένα ωάριά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη γυναίκα μέχρι την ηλικία των 54 ετών.

Γιατί να καταψύξω τα ωάριά μου αφού μπορεί να μείνω φυσιολογικά έγκυος;

Όπως κάνουμε ασφάλεια ζωής και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να την χρησιμοποιήσουμε, αλλά όταν την χρησιμοποιήσουμε μας σώζει, με την ίδια λογική μπορείτε να δείτε και την κατάψυξη των ωαρίων σας.

Αρκετές γυναίκες δεν χρησιμοποιούν ποτέ τα κατεψυγμένα ωάρια και μένουν έγκυοι φυσιολογικά. Αυτό ευχόμαστε να συμβεί και σε εσάς. Όταν νιώσετε έτοιμη να γίνετε μητέρα, εάν δεν προκύψει εγκυμοσύνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κατεψυγμένα ωάριά σας για να αποκτήσετε παιδί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης