Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της.

Σχεδόν 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου μαστού καταγράφονται στη χώρα μας κάθε χρόνο, δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε μέρα περίπου 13 γυναίκες μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότιη τεράστια πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα τον νικήσουν. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι το κλειδί για το καλύτερο αποτέλεσμα στην πορεία της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;
Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι ένα εξόγκωμα στο στήθος είναι το «καμπανάκι» για τον καρκίνο του μαστού (αν και στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα εξόγκωμα στον μαστό είναι καλοήθεια κι όχι καρκίνος).

Υπάρχουν όμως κι άλλα συμπτώματα, που δεν είναι ευρέως γνωστό ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Ευτυχώς 9 στις 10 φορές οι αλλαγές στο μαστό μιας γυναίκας δεν υποκρύπτουν κακοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι:

Ψηλαφητό ογκίδιο
Κάθε ψηλαφητό ογκίδιο δεν είναι απαραίτητα καρκίνος. Είναι απαραίτητο όμως να γίνουν οι συνιστώμενες διαγνωστικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό της κακοήθειας σε κάθε πρωτοεμφανιζόμενο όγκο.

Μαστογραφικό εύρημα
Συχνά κάποιο τυχαίο εύρημα στον προληπτικό έλεγχο(μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40 ετών/ υπερηχογράφημα μαστών/ κλινική εξέταση)μας κάνει να υποψιαστούμε κακοήθεια.

Μπορεί να πρόκειται για μια αλλαγή στην αρχιτεκτονική του μαστού, εικόνα μάζας μέσα στο μαστό ή αποτιτανώσεων με ύποπτα χαρακτηριστικά.

Τοπική φλεγμονή
Ένα σπανιότερο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι η αυτόματη και χωρίς εμφανή αιτιολογία τοπική φλεγμονή.

Αλλαγές στη θηλή
Ηεισολκή της θηλής του μαστού (αντί να προεξέχει, τραβιέται προς τα μέσα) είναι ένα ανησυχητικό σημάδι. Θα πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά τις θηλές σας και για άλλες αλλαγές όπως αν έχει γίνει η θηλή πιο επίπεδη από το συνηθισμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκκριση από τη θηλή μπορεί να σηματοδοτεί καρκίνο του μαστού (αν και συνήθως η έκκριση είναι σύμπτωμα καλοηθών παθήσεων).

Αλλαγές στο δέρμα του μαστού
Ερυθρότητα στο δέρμα του μαστού, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με μαστίτιδα και σε παραμελημένες περιπτώσεις δέρμα με εικόνα φλοιού πορτοκαλιού.
 

Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν ότι έχω καρκίνο του μαστού;

Όλες οι παραπάνω αλλαγές στον μαστό μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου του μαστού. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να παρουσιαστούν και για πολλούς άλλους λόγους.

Για ορισμένες γυναίκες, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι συμπτώματα κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας ή κάποιας καλοήθους πάθησης των μαστών. Ορισμένες αλλαγές μπορεί να είναι απλώς φυσιολογικές, που δεν υποδηλώνουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Είναι ο πόνος σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού;
Σε πολύ λίγες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού προκαλεί πόνο. Μόνο η 1 στις 10 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αναφέρουν τον πόνο ως σύμπτωμα.

Ωστόσο, εάν ο πόνος στο στήθος δεν υποχωρεί και εντοπίζεται σε ένα σημείο, είναι καλό να το ελέγξει εξειδικευμένος ιατρός. Μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου ή άλλης πάθησης του μαστού.

Πως θα διαπιστώσω τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;
Το πιο βασικό είναι να είστε εξοικειωμένη με τους μαστούς σας, ώστε να διαπιστώσετε άμεσα κάθε αλλαγή και να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο ιατρό.  Εσείς γνωρίζετε το στήθος σας καλύτερα από τον καθέναν, ξέρετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι και μπορείτε πιο εύκολα να διαπιστώσετε κάποια αλλαγή στην εμφάνιση και την αίσθηση.

Κάθε μήνα είναι καλό να κάνετε αυτοεξέταση των μαστών σας και να μην παραλείπετε ποτέ τον ετήσιο μαστολογικό έλεγχο (μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, υπέρηχος μαστών και κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό).

Εάν έχετε στην οικογένειά σας ιστορικό καρκίνου του μαστού, καλό είναι να ακολουθείτε τις εξατομικευμένες οδηγίες του ιατρού σας για πρόληψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ετήσια μαστογραφία μπορεί να αρχίσει δέκα χρόνια πριν την ηλικία που εμφάνισε καρκίνο η νεότερη συγγενής πρώτου βαθμού (μητέρα ή αδελφή) που νόσησε με καρκίνο του μαστού κι αυτό μπορεί να είναι πριν γίνετε 40 ετών.Για παράδειγμα, εάν η μητέρα σας είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού όταν ήταν 48 ετών, θα ξεκινούσατε τις μαστογραφίες σε ηλικία 38 ετών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στα πρώτα του στάδια, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, αλλά ο μαστολογικός έλεγχος είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση, που μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

(βασική πηγή MayoClinic)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης