Οι περισσότερες εγκυμοσύνες είναι ομαλές, χωρίς προβλήματα και ολοκληρώνονται με τη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Είναι σημαντικό κάθε έγκυο να την παρακολουθεί ο μαιευτήρας της σε κάθε βήμα της κύησης και να τη συμβουλεύει σε ό,τι χρειαστεί μέχρι και τον τοκετό, αλλά και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μαιευτήρας παρακολουθεί τακτικά την έγκυο και το μωρό της σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να ξέρουμε ότι όλα πάνε καλά και σε περίπτωση που κάτι προκύψει, να λάβει η έγκυος άμεσα την κατάλληλη φροντίδα.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει σημαντικά το σώμα της γυναίκας και αρκετές φορές δεν είναι σαφές για τη μέλλουσα μητέρα εάν οι ενοχλήσεις που νιώθει είναι φυσιολογικές ή πρέπει να απευθυνθεί στον μαιευτήρα της. Η απλή συμβουλή είναι εάν έχετε ανησυχία για οποιαδήποτε αλλαγή αντιληφθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Η εγκυμοσύνη κάθε γυναίκας είναι μοναδική και ο γιατρός της είναι ο κατάλληλος για να δει αν κάποιο σύμπτωμα είναι ανησυχητικό ή πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζει η εγκυμονούσα ότι ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, ορισμένες καταστάσεις που βιώνει μπορεί να είναι φυσιολογικές και σε άλλο στάδιο, να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις πάντως που σίγουρα θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ειδικά αν έχετε:

  • Σημαντική ναυτία και έμετο, αφυδάτωση, γρήγορο καρδιακό παλμό ή το δέρμα σας είναι χλωμό και ξηρό. Είναι πιθανό να έχετε υπερέμεση, μία σοβαρή μορφή πρωινής ναυτίας. Ευτυχώς πρόκειται για σπάνια πάθηση, που εμφανίζεται σε λιγότερο από το 3% των εγκύων, συνήθως από την 4η έως την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μπορεί να επιδεινωθεί μεταξύ της 9ης και της 13ης εβδομάδας.
  • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος (στο εσώρουχο ή στο χαρτί τουαλέτας). Είναι πιθανό να υπάρχει αποβολή ή κάποια επιπλοκή στον πλακούντα (όπως μερική αποκόλληση).
  • Ξαφνική αύξηση βάρους σε διάστημα λίγων ημερών, έντονο πονοκέφαλο ή θολή όραση. Είναι πιθανό να έχετε προεκλαμψία και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Στην προεκλαμψία η συστολική αρτηριακή πίεση είναι άνω του 140mmHg και η διαστολική άνω του 90 mmHg, ενώ υπάρχει και λευκωματουρία.
  • Πυρετός πάνω από 38 και ρίγη, οσφυαλγία ή αίμα στα ούρα σας. Είναι πιθανό να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού ή άλλη λοίμωξη.
  • Μειωμένη αίσθηση ή καθόλου αίσθηση των κινήσεων του μωρού για περισσότερο από 2 ώρες. Ο μαιευτήρας σας θα χρειαστεί να ελέγξει εάν το μωρό είναι καλά. Αυτό μπορεί να γίνει υπερηχογραφικά ή παρακολουθώντας τους παλμούς του εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα.
  • Αισθάνεστε ότι υπάρχει διαρροή υγρού, διαφορετική από τις κανονικές κολπικές εκκρίσεις ή τη διαρροή ούρων. Υπάρχει πιθανότητα να έχετε ρήξη μεμβρανών ή διαρροή αμνιακού υγρού.

Η πείρα μου έχει δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις συμπτώματα που φαίνονται εξαιρετικά ανησυχητικά, είναι απλά «λάθος συναγερμός». Οι περισσότερες εγκυμοσύνες έχουν αίσια έκβαση, έναν ομαλό τοκετό και η γυναίκα αποκτά ένα υγιέσταστο μωράκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης