Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

O διάσημος πιανίστας Brad Mehldau θεωρείται από ειδικούς και μη ως ένας από τους πλέον ευρηματικούς, τολμηρούς και διαπρεπείς εκπροσώπους της nouvelle vague της jazz στις ημέρες μας. Η διαρκώς ανερχόμενη καριέρα του, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κυρίως με παρουσία του σχήματος του καλλιτέχνη στη μορφή του τζαζ τρίο. Το 1996 ξεκίνησε η μεγάλη δισκογραφική του παρουσία, ακολουθούμενη από συναυλίες στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ και τις πιο επιφανείς αίθουσες του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σειρά πέντε μοναδικών δίσκων με τον τίτλο «the Art of the Trio» έλαβε εξαιρετικές κριτικές και ακολουθήθηκε από βραβεύσεις και πολλές υποψηφιότητες για Grammy, καθιερώνοντας το σπουδαίο πιανίστα ως ένα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης jazz αντίληψης. Ακολούθησαν πολλές και πολυδιάστατες ακόμη ηχογραφήσεις του Mehldau μέχρι τις ημέρες μας, πάντα με την ίδια μεγάλη επιτυχία. Ο τύπος τον περιγράφει ως μία «περιπετειώδη και συναρπαστική προσωπικότητα της jazz» ή λένε ότι «στην μουσική του Mehldau αντιπαλεύουν το ροκ με την τζαζ και την κλασική μουσική». Η αναμφισβήτητη μουσική ιδιοφυία του Brad Mehldau, μοιάζει κάπως αντιφατική! Από την μία πλευρά είναι πρώτα και κύρια ένας φοβερός αυτοσχεδιαστής που λατρεύει την ζωντανή εμπειρία και το «θαύμα» που προκύπτει απ’ την αυθόρμητη ροή φρέσκων μουσικών ιδεών σε πραγματικό χρόνο ενώ από την άλλη καταφέρνει, η θαυμαστή του προσήλωση στην αρχιτεκτονική φόρμα της μουσικής, να τροφοδοτεί τις καινούργιες αυτές ιδέες, με τέτοιο τρόπο, ώστε τελικά να τις εμπλουτίζει με πολύ συναίσθημα και έκφραση. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάθε εμφάνισή του να συνιστά ένα αυθεντικό και μοναδικό μουσικό γεγονός. Είναι πραγματικά λίγοι στον κόσμο οι μουσικοί σαν και τον Mehldau που «ανακαλύπτουν» την ροή της μουσικής τους μαζί με τον θεατή/ακροατή τους και ο δεξιοτέχνης μουσικός είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα!

Εκτός από τις εμφανίσεις του με το τρίο ο Brad Mehldau έχει δουλέψει και συνεργαστεί με μια πλειάδα κορυφαίων θρύλων της τζαζ όπως τους John Scofield, Charles Lloyd, Michael Brecker, Lee Könitz, Joshua Redman και τα πρόσφατα ντουέτα του με τον Pat Metheny άφησαν εποχή! Ενώ έχει παίξει μουσική και σε πολλές περιπτώσεις εκτός του τζαζ ιδιώματος , μουσική του έχει παιχθεί σε πολλές ταινίες ανάμεσα στις οποίες και οι ταινίες «Eyes wide shut» του Stanley Kubrick ή το «Million Dollar Hotel» του Wim Wenders! Το 2005 –κατόπιν παραγγελίας του Carnegie Hall – συνέθεσε και παρουσίασε με την κορυφαία παγκοσμίως σοπράνο Renee Fleming και τρόπο εξαιρετικό, ντουέτα για πιάνο και φωνή που αποτυπώθηκαν σε ένα καταπληκτικό δίσκο την επόμενη χρονιά. Αντίστοιχη είναι και η επιτυχία της συνεργασίας με την άλλη κορυφαία λυρική καλλιτέχνη, την Anne Sofie von Otter, για πιάνο και φωνή με την οποία εμφανίζεται και σε περιοδείες το καιρό αυτό.

Πέρα από τις εμφανίσεις με σημαντικές ορχήστρες σαν σολίστ, ο Mehldau το τελευταίο διάστημα κάνει εμφανίσεις ως ντουέτο με τον Joshua Redman, αλλά και με σόλο συναυλίες στις πιο σπουδαίες αίθουσες του κόσμου ενώ πάντα το τρίο παραμένει η κυρίαρχη φόρμα παρουσίας του. Με τον εξαιρετικό του μπασίστα, τον Larry Grenadier (εμφανίστηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Metheny) και τον από το 2005 συνεργαζόμενο πολυρυθμικό ντράμερ Jeff Ballard, το τρίο του Brad Mehldau είναι από τα πλέον περιζήτητα σχήματα του χώρου αυτοσχεδιαστικής μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που μοιάζει να είναι βέβαιο είναι ότι ο πολυσχιδής πιανίστας (και συγγραφέας) Brad Mehldau, είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής σκηνής και εκφράζει απόλυτα αυτό που κάποτε είχε αναφέρει ο Pat Metheny γι’ αυτόν : «Ο πιανίστας αυτός είναι ότι πιο ενδιαφέρον έχει υπάρξει μετά τον Herbie Hancock» ενώ πρόσφατα σε συνεντεύξεις του αποθέωσε την καλλιτεχνική αξία του Brad Mehldau!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ευκαιρία για μία ακόμη τεράστια εμπειρία μιας συναυλίας του Brad Meldau Trio, θα έχουμε στην συναυλία της 6ης Μαρτίου 2012 και ώρα 21.00, που φυσικά θα λάβει χώρα στο θέατρο «Παλλάς».

BRAD MEHLDAU TRIO
BRAD MEHLDAU –πιάνο
LARRY GRENADIER – μπάσο
JEFF BALLARD – ντραμς

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 60€, 50€, 45€, 40€, 35€, 30€, 25€.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ.: 210 32 13 100
Με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης