Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

This Must Be the Place (2011)- Μεταφρασμένος Τίτλος: Εκεί που Χτυπά η Καρδιά μου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο, ο οποίος απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κανών το 2008 με την ταινία “Il Divo”, επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο αγγλόφωνο ντεμπούτο του και συνεργάζεται με τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ Σον Πεν. Συμπρωταγωνιστούν η βραβευμένη με Όσκαρ Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (“Fargo”) και ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζουντ Χιρς (“Συνηθισμένοι Άνθρωποι”).

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 64ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κανών και κατέκτησε το Μεγάλο Οικουμενικό Βραβείο. Ο Cheyenne είναι ένας πρώην ροκ σταρ. Στην ηλικία των πενήντα ντύνεται ακόμα “Goth” και ζει στο Δουβλίνο από τα δικαιώματα των τραγουδιών του. Ο θάνατος του πατέρα του, με τον οποίο δεν μιλούσαν, τον φέρνει πίσω στην Νέα Υόρκη. Ανακαλύπτει πως ο πατέρας του είχε μια εμμονή: να πάρει εκδίκηση για έναν εξευτελισμό που είχε υποστεί. Ο Cheyenne αποφασίζει να συνεχίσει από το σημείο όπου είχε φτάσει ο πατέρας του, ξεκινώντας ένα ταξίδι σε ολόκληρη την Αμερική.

John Carter (2012)- Μεταφρασμένος Τίτλος: John Carter: Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ταινία του ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΤΑΝΤΟΝ

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άντριου Στάντον («WALL-E», «Ψάχνοντας το Νέμο»), μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το πρώτο μιας σειράς κλασικών μυθιστορημάτων του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ (δημιουργού του θρυλικού «Ταρζάν»), με τίτλο «A Princess of Mars». Μια επικών διαστάσεων εξωτική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, η οποία αποτελεί την παρθενική live action παραγωγή στην οποία συμμετέχει επίσημα η Pixar Animation Studios. Επικεφαλής του εντυπωσιακού πολυπρόσωπου καστ είναι ο Καναδός Τέιλορ Κιτς («X-Men, Η Αρχή: Wolverine», «Snakes on a Plane»), ο οποίος ως Τζον Μαρς πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων, από τους Γουίλεμ Νταφό, Σαμάνθα Μόρτον, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Μαρκ Στρονγκ, Πόλι Γουόκερ και την Τεξανή Λιν Κόλινς («X-Men, Η Αρχή: Wolverine», «Ο Έμπορος της Βενετίας») στο ρόλο της Πριγκίπισσας Θόρις. Μια ταινία που , ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκεται στα σκαριά από το… 1931!

Ο Τζον Κάρτερ, ένας βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου με σοβαρά ψυχικά τραύματα, βρίσκεται αναπάντεχα παγιδευμένος σε έναν μυστηριώδη πλανήτη, ο οποίος όχι μόνο αργοπεθαίνει, αλλά είναι και βυθισμένος σε εμφύλιο σπαραγμό, καθώς οι κάτοικοί του μάχονται για την επιβίωσή τους. Σύντομα καταλήγει αιχμάλωτος της πανύψηλης πράσινης φυλής, αλλά όταν καταφέρνει να αποδράσει, πέφτει πάνω στην Πριγκίπισσα Θόρις, η οποία ζητά τη βοήθειά του, για να σώσει το λαό της. Αν και απρόθυμος αρχικά, ο μπαρουτοκαπνισμένος Τζον σύντομα συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του μακρινού αυτού πλανήτη βρίσκεται πλέον στα χέρια του…

Elena (2011)

Η Ελένα κι ο Βλαντιμίρ είναι ένα γηραιό ζευγάρι με έντονες διαφορές. Ο Βλαντιμίρ προέρχεται από πλούσια οικογένεια και είναι δεσποτικός κι αυστηρός, η Ελένα έχει ταπεινή καταγωγή και είναι μια πειθήνια σύζυγος. Συναντήθηκαν μεγάλοι κι έχουν παιδιά από προηγούμενους γάμους. Ο γιος της Ελένα είναι άνεργος, ενώ η κόρη του Βλαντιμίρ είναι ανέμελη. Όταν ο Βλαντιμίρ πηγαίνει εσπευσμένα στο νοσοκομείο και μαθαίνει πως έχει λίγους μήνες ζωής, αποφασίζει να αφήσει όλα του τα πλούτη στην κόρη του. Όταν η Ελένα το μαθαίνει, αρχίζει να κάνει τα δικά της σχέδια για να προστατεύσει το δικό της παιδί.

Σκηνοθεσία: Andrei Zvyagintsev
Σενάριο: Oleg Negin
Φωτογραφία: Mikhail Krichman
Μοντάζ: Anna Mass
Ήχος: Andrei Dergachyov
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Andrey Ponckratov
Οπτικά εφέ: Dmitriy Tokoyakov
Παίζουν: Yelena Lyadova (Κατερίνα),
Nadezhda Markina (Έλενα),
Aleksey Rozin (Σεργκέι),
Andrey Smirnov (Βλαντιμίρ)
Παραγωγή: Alexander Rodnyansky
Χώρα παραγωγής: Ρωσία


Les Neiges du Kilimandjaro (2011)- Μεταφρασμένος Τίτλος: Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο- Γνωστό επίσης ως: The Snows of Kilimanjaro

Μια ταινία του ΡΟΜΠΕΡ ΓΚΕΝΤΙΓΚΙΑΝ

Ο πολυβραβευμένος, γεννημένος στη Μασσαλία σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Ρομπερ Γκεντιγκιάν («Lady Jane», «Ο Τελευταίος Μιτεράν» «Marius et Jeannette»), παρουσιάζει ένα ακόμη εκλεκτό δείγμα λαϊκού σινεμά, έχοντας σταθερά στο πλευρό του τους αγαπημένους του ηθοποιούς. Με πηγή έμπνευσής του το ποίημα του Βίκτωρος Ουγκό «How good are the poor», ο Γαλλοαρμένιος κινηματογραφιστής θίγει ζητήματα όπως η δύναμη της συλλογικότητας και η αξία της οικογένειας, τα οποία στην εποχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης, φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Η πρόσφατη απόλυσή του ελάχιστα μοιάζει να έχει επηρεάσει την καθημερινότητα του Μισέλ, ο οποίος εξακολουθεί να ζει ευτυχισμένος στο πλευρό της συζύγου του Μαρί-Κλερ, πλαισιωμένος από την πολυμελή οικογένειά του και τους καλούς του φίλους. Ωστόσο, οι «ειδυλλιακές» στιγμές που απολαμβάνουν πρόκειται πολύ σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν, καθώς εντελώς αναπάντεχα, θα βρεθούν απειλούμενοι από ένοπλους κουκουλοφόρους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Στόχος των εισβολέων, τα χρήματα που έλαβαν ως δώρο όλων των φίλων τους, για την επέτειο του γάμου τους, τα οποία σκόπευαν να διαθέσουν για ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο…

Gone (2012)- Μεταφρασμένος Τίτλος: Μυστηριώδης Εξαφάνιση

Η Τζιλ Πάρις επιστρέφει στο σπίτι της έπειτα από τη νυχτερινή της βάρδια και ανακαλύπτει πως η αδελφή της έχει εξαφανιστεί. Η ίδια η Τζιλ υπήρξε θύμα απαγωγής στο παρελθόν ενός serial killer, απ’ τον οποίο όμως κατέφερε να ξεφύγει, και πιστεύει πως η αδελφή της έχει πέσει θύμα του ίδιου δολοφόνου. Αναφέρει την εξαφάνιση στην αστυνομία, αλλά κανείς δεν την πιστεύει. Η Τζιλ έχει λίγες ώρες μπροστά της μέχρι το ξημέρωμα, για να βρει την αδελφή της ζωντανή….

Η Αμάντα Σίφριντ (“Mamma Mia!”, “Lovelace”), ο Γουες Μπέντλεϊ (“American Beauty”) και η Τζένιφερ Κάρπεντερ (“The Exorcism of Emily Rose”), πρωταγωνιστούν στο αγωνιώδες θρίλερ του βραβευμένου Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Έιτορ Ντάλια.

The Devil Inside (2012)- Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Διάβολος Μέσα της

Αυστηρώς Ακατάλληλη

Τo 1989 η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Μαρία Ρόσι (Σούζαν Κρόουλι) η οποία ομολογούσε πως είχε δολοφονήσει άγρια τρία άτομα. 20 χρόνια μετά, η κόρη της η Ιζαμπέλα (Φερνάντα Αντράντε) προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ. Για το σκοπό αυτό, πηγαίνει στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα της Ιταλίας για τους Ψυχοπαθείς Εγκληματίες, όπου νοσηλεύεται η μητέρα της, προκειμένου να ανακαλύψει αν είναι ψυχασθενής ή δαιμονισμένη. Όταν προσλαμβάνει δύο νεαρούς εξορκιστές (Σάιμον Κουόρτερμαν & Ίβαν Χέλμουτ) για να θεραπεύσουν τη μητέρα της χρησιμοποιώντας “ανορθόδοξες” μεθόδους εξορκισμού, συνδυάζοντας την επιστήμη με τη θρησκεία, έρχονται αντιμέτωποι με το απόλυτο κακό με τη μορφή τεσσάρων δαιμόνων που έχουν υπό την απόλυτη κυριαρχία τους τη Μαρία.

Πρωταγωνιστούν: Φερνάντα Αντράντε, Σάιμον Κουόρτερμαν, Ίβαν Χέλμουτ, Σούζαν Κρόουλι

Σκηνοθεσία: Ουίλιαμ Μπρεντ Μπελ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης