Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο δρ Κωνσταντίνος Γιαπής, καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας Caltech, είχε καταπλήξει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα όταν σχεδίασε μια μικρή φορητή συσκευή που μπορεί να παράγει οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα. Με τη μέθοδο αυτή, θα μπορούσαν να αναπνέουν οι αστροναύτες του μέλλοντος, που θα βρεθούν και στο αφιλόξενο περιβάλλον του Άρη, όπου το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται σε μεγάλη επάρκεια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι επειδή όλα ξεκινούν από μια ανακάλυψη, χθες ανακοινώθηκε από τη NASA ότι το όργανο του πειράματος MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) παρήγαγε το οξυγόνο στον αρειανό κρατήρα Jezero, μέσω μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτόπια παραγωγή οξυγόνου είτε για πυραυλικά καύσιμα είτε για αναπνεύσιμο αέρα!

Ο Έλληνας ερευνητής είχε παραχωρήσει πρόσφατα συνέντευξη στο zougla.gr ακριβώς για αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη.

Δείτε τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον Κωνσταντίνο Γιαπή και του ζητήσαμε να μας σχολιάσει αυτή τη σπουδαία εξέλιξη, στην οποία συνέβαλε κι αυτός με τις έρευνές του.

«Η πρώτη ηλεκτροχημική παραγωγή μοριακού οξυγόνου στον πλανήτη Άρη από διοξείδιο του άνθρακα είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό επίτευγμα του JPL/NASA. Αποδεικνύει ότι γνωστές τεχνολογίες μπορούν να δουλέψουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και χωρίς επίβλεψη πολύ μακριά από τη Γη. Αποδεικνύει επίσης ότι υλικά που βρίσκονται εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών μορίων και ενώσεων που χρειάζονται για τη συντήρηση των επισκεπτών του Άρη.

»Τέτοια πρωτοποριακά βήματα παρέχουν κίνητρα για νέα πειράματα και νέες τεχνολογίες που ίσως δουλέψουν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά στο μέλλον ώστε το μεγάλο όνειρο διαστημικών ταξιδιών και αποίκησης πλανητών να γίνει πραγματικότητα». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης