H NASA εντόπισε ένα παράξενο, γυαλιστερό αντικείμενο στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. «Ο πλανήτης είναι σε μεγάλο βαθμό κόκκινος, σκονισμένος ενώ επικρατεί ησυχία, έτσι, οτιδήποτε παράξενο ξεχωρίζει», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη αφορά ένα γυαλιστερό εξόγκωμα που είναι ορατό στην επιφάνεια. Πλέον η ομάδα πίσω από το Curiosity, το όχημα που βρίσκεται στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη», σκοπεύει να εξετάσει προσεκτικότερα το αντικείμενο, ελπίζοντας πως θα προσδιορίσει τι ακριβώς είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες, παρότι έχουν τις υποψίες τους, είναι έτοιμοι να εκπλαγούν. «Η ομάδα σχεδιασμού πιστεύει πως ίσως πρόκειται για μετεωρίτη καθώς είναι πολύ γυαλιστερό», έγραψε η Suzanne Schwenzer, ένα από τα μέλη της ομάδας του Curiosity, στο blog της αποστολής.

«Αλλά η όραση μπορεί να εξαπατήσει και οι αποδείξεις θα προέλθουν μόνο μέσα από τη χημεία». To αντικείμενο, που πήρε το ψευδώνυμο «Little Colonsay» από την ομάδα του οχήματος, έχει ήδη μπει στο στόχαστρο από τους επιστήμονες που ελέγχουν το όχημα. Ωστόσο η πρώτη απόπειρα προσέγγισης απέβη άκαρπη. Το όχημα ήδη τράβηξε μια φωτογραφία του, στην οποία φαίνεται μια γυαλιστερή επικάλυψη ανάμεσα στη σκόνη και τα βράχια της επιφάνειας του Άρη. Ο Independent γράφει πως τo αντικείμενο θα εξεταστεί περαιτέρω με ειδικά εργαλεία ώστε να γίνουν κατανοητά τα χημικά συστατικά του. Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί με το σετ εργαλείων ChemCam.

Στο ίδιο ταξίδι θα ελέγξει αναλυτικότερα έναν αριθμό από άλλα ενδιαφέροντα δείγματα. Ανάμεσα σε αυτά, ένα μικρό κομμάτι που αποκαλείται «Flanders Moss», το οποίο έχει ένα βαθύ μαύρο χρώμα το οποίο η ομάδα ευελπιστεί να κατανοήσει εξετάζοντας την χημική του σύσταση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης