Μια έκρηξη αστέρων πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια μπορεί να έκανε τους αρχαίους προγόνους μας να περπατούν όρθιοι, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κάνσας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Geology», κοσμικά σωματίδια απ’ αυτές τις σούπερνοβα εξερράγησαν στην επιφάνεια της Γης σε τόσο υψηλά επίπεδα που προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό φέρεται να οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων εκτάσεων σαβάνας σε μέρη που πριν ήταν δασικές εκτάσεις.

Οι πρώτοι άνθρωποι στη βορειοανατολική Αφρική έπρεπε να μάθουν να περπατούν όρθιοι στα δυο τους πόδια προκειμένου να διασχίσουν αυτές τις εκτάσεις, αναφέρει η μελέτη.

Η συγκεκριμένη θεωρία διατυπώθηκε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Αντριάν Μελότ, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν διαφορετικές πτυχές της μέχρι τώρα έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύεται ότι ήδη υπήρχε κάποια τάση στους Ανθρωπίδες να περπατούν στα δύο πόδια, ακόμη και πριν απ’ αυτό το γεγονός. Κυρίως, όμως, συνήθιζαν να σκαρφαλώνουν σε δέντρα», ανέφερε.

«Έπειτα απ’ την μετατροπή σε σαβάνα, θα έπρεπε πιο συχνά να περπατούν από το ένα δέντρο στο άλλο κατά μήκος της μεγάλης έκτασης που καλυπτόταν απλώς από χορτάρι και έτσι άρχισαν να περπατούν καλύτερα όρθιοι. Μπορούσαν έτσι να βλέπουν απ’ τις κορυφές και να παρακολουθούν τα αρπακτικά ζώα», όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.

Ο καθηγητής Μελότ έφτασε σε αυτή την υπόθεση κάνοντας ανασκόπηση σε ιστορικές σουπερνόβα και σε αποδείξεις για τον αντίκτυπο που είχαν στη Γη. Ένα τέτοιο σημαντικό στοιχείο ήταν οι ραδιενεργές μορφές σιδήρου, που κατά τους ερευνητές πρέπει να έφτασαν στη Γη μέσω μιας σουπερνόβα, που θα μπορούσε να έχει εκραγεί 163 έτη φωτός μακριά απ’ τη Γη, κατά την μετάβαση απ’ την Πλειόκαινο εποχή στην εποχή των Παγετώνων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πιστεύει πως αυτή η θεωρία υποστηρίζεται απ’ την ανακάλυψη κοιτασμάτων άνθρακα σε εδάφη περίπου την ίδια εποχή που συνέβαινε αυτός ο κοσμικός βομβαρδισμός.

Με πληροφορίες από Independent 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης