Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη της δραστηριοποίησης στην Κύπρο οχήματος με κατασκοπευτικό εξοπλισμό, το οποίο ανήκει σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων με έδρα τη Λεμεσό. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική Deutsche Welle, κάνει λόγο για ένα παιχνίδι κατασκόπων από το οποίο δημιουργείται ένα έντονο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο. Στελέχη της αντιπολίτευσης καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να απαντήσει σχετικά με τις δραστηριότητες του εν λόγω βαν.

Ακολουθεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τo θέμα είδε το φως της δημοσιότητας τον Αύγουστο μέσω ενός ντοκιμαντέρ του Forbes, το οποίο παρουσίασε το εν λόγω όχημα και τον εξοπλισμό του.

Μάλιστα για τις κατασκοπευτικές δυνατότητες του οχήματος, που συλλέγει δεδομένα, μίλησε στο Forbes και ο ιδιοκτήτης του Ted Dillian, ο οποίος ήταν μέλος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων αποσπασμένος σε ειδική μονάδα ερευνών.

Αυτό που ακολούθησε ήταν η αποκάλυψη ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει το βαν είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2011 και διατηρεί τα γραφεία της στη Λεμεσό. Μάλιστα η συγκεκριμένα εταιρεία στεγάζεται σε κτήριο που εδρεύουν και άλλες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, οι οποίες ειδικεύονται στη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπόνοιες για σχέσεις με πολιτικό κόμμα

Η αποκάλυψη της δραστηριοποίησης του βαν στην Κύπρο προκάλεσε, έστω και ετεροχρονισμένα, πολιτική θύελλα αφού στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, με δημόσιες δηλώσεις θέτουν ερωτήματα αναφορικά με τη δράση του βαν στην Κύπρο και υπαινίσσονται την ύπαρξη σχέσεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του αρχηγού του με τις εταιρείες παρακολούθησης που σχετίζονται με το κατασκοπευτικό βαν.

Το κλίμα πολώθηκε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε γνωστό ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε άδεια οπλοκατοχής σε Ισραηλινό επιχειρηματία, ο οποίος σχετίζεται με τις συγκεκριμένες εταιρείες παρακολούθησης. Ερωτήματα σχετικά με το κατασκοπευτικό βαν διατυπώθηκαν ξεκάθαρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε διερεύνηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας από την πρώτη μέρα ίδρυσής της. Ζήτησε επίσης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την άφιξη του περιβόητου βαν στην Κύπρο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Στο Προεδρικό οι καταγγελίες

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η DW, o Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έχει στην κατοχή του συγκεκριμένα στοιχεία για τη δράση του οχήματος στην Κύπρο, τα οποία θα θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την Παρασκευή.

Η συνάντηση των δύο θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η κυπριακή αστυνομία ήδη διερευνά την υπόθεση την οποία μάλιστα ο αρχηγός της δύναμης χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή.

Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση παρέμβασης από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος στη μόνη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα είπε ότι η αστυνομία της Κύπρου, η οποία έχει την ευθύνη διεξαγωγής των ανακρίσεων, δεν μπορεί να έχει τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, λόγω κάποιας δικής της εμπλοκής στο θέμα.

Μπαλάκι ευθυνών και κόντρα για το όπλο

Την ώρα πάντως που οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη για το κατασκοπευτικό βαν, στο επίκεντρο είναι και η άδεια κατοχής όπλου που παραχωρήθηκε σε Ισραηλινό από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Το θέμα της οπλοκατοχής δεν αφορά τον Ted Dillian -το πρόσωπο που εμφανίζεται στο Forbes να διαφημίζει το «μυστηριώδες» βαν- αλλά άλλο πρόσωπο, το οποίο συνδέεται με άλλη εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι όπως κατήγγειλε το ΑΚΕΛ, η άδεια από τον κ. Ιωνά Νικολάου δόθηκε παρά την αντίθετη άποψη της ειδικής επιτροπής.

Το κατασκοπευτικό βαν

Δαιδαλώδεις έρευνες

Σημειώνεται ότι οι έρευνες της αστυνομίας εξελίσσονται σε πολύπλοκες λόγω της τεχνολογίας που έχουν να διαχειριστούν οι Αρχές που χειρίζονται την υπόθεση. Την Τρίτη, μέλη της ανακριτικής ομάδας μετέβησαν εκ νέου στα γραφεία της εταιρείας και διενήργησαν εξετάσεις με σκοπό την παραλαβή τεκμηρίων. Μάλιστα τεχνικοί προχωρούν σε έλεγχο όλων των μηχανημάτων που υπάρχουν στην εταιρεία με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσον αυτά έχουν διπλή χρήση. Πέρα από τις επιτόπιες έρευνες, οι ανακριτές λαμβάνουν καταθέσεις από τους υπαλλήλους των εταιρειών του Ισραηλινού πρώην κατασκόπου. Μεταξύ των εργοδοτούμενων στις εταιρείες που συνδέονται μαζί του, είναι και Κύπριοι, ενώ στις διευθυντικές θέσεις εμφανίζονται Ισραηλινοί.

Πάντως, όπως δημοσιεύει ο «Πολίτης» στο κτήριο που εδρεύει η εταιρεία του Dillian υπάρχουν και εταιρείες που ασχολούνται με συστήματα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, τα οποία μάλιστα προσφέρουν έναντι υψηλής αμοιβής σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά πάντως το κατασκοπευτικό βαν εξετάζεται και το κατά πόσον όντως έφτασε στην Κύπρο δηλωμένο ως κινητός μετεωρολογικός σταθμός. Για το θέμα αυτό έχουν κληθεί ειδικοί από το Τμήμα Μετεωρολογίας για να προβούν σε έρευνες και εξετάσεις στα μηχανήματα του βαν.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι η τεχνολογία που παράγουν οι ισραηλινές εταιρείες έχει θεωρηθεί ως όπλο παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο. 

Πηγές: DW, Cyprustimes.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης