Τον 8ο Πρόεδρό τους εκλέγουν σήμερα (12/2) οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για τον 2ο και τελικό γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Διεκδικητές της Προεδρίας είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, που αναδείχθηκαν ως οι βασικοί από τον α’ γύρο της περασμένης Κυριακής και από σύνολο συνολικά 14 υποψηφίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Δικαίωμα ψήφου έχουν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00, με διάλειμμα μιας ώρας, 12:00-13:00.

Θα λειτουργήσουν επίσης 35 εκλογικά κέντρα, σε 25 πόλεις του εξωτερικού, σε 12 χώρες.

Ο κος Χριστοδουλίδης θα ψηφίσει στις 09.45 το πρωί στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ΄, Γεροσκήπου, στην γενέτειρά του την Πάφο, ενώ ο κος Μαυρογιάννης πρόκειται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη 13:00, στο Γ΄ Δημ. Σχολείο Αγλαντζιάς, Κέντρο Θ΄, Αγλαντζιά Λευκωσίας.

Προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/02) το τελευταίο διακαναλικό debate μεταξύ των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, το οποίο μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Sigma, Ant1, Omega, Alpha και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η συζήτηση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Omega και με αυτήν ολοκληρώθηκε και η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο, που διήρκεσε 12 και πλέον μήνες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00.

Λίγο μετά τις 22:00, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο “Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία”, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ν. Αναστασιάδης: «Θα είμαι παρών, πάντοτε διακριτικά – η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη και τα εγγόνια τους, άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα για τον β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών, στο Λανίτειο Λύκειο, Κέντρο Α’, στη Λεμεσό.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ και ερωτηθείς αν θα βρίσκεται στο πλευρό του όποιου εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «αυτό είναι το καθήκον του καθενός από μας. Σήμερα, ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Θα πρέπει να τον περιβάλουμε, όποιος και αν είναι, και με αγάπη και με εμπιστοσύνη και όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να επιτύχει στο έργο του.

Αυτό είναι το καθήκον μας. Και αν είναι κάτι που θέλω είναι να επαναλάβω αυτό που υπαγορεύουν οι κανόνες της δημοκρατίας. Ο λαός αποφασίζει, η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται.

Να καλέσω τον λαό μαζικά να συμμετάσχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Το έχουμε πει πολλές φορές, ανεξάρτητα των αισθημάτων που τρέφουν οι οποιοιδήποτε θα πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και καθήκον, αν θέλετε, προς τη δημοκρατία, ανεπηρέαστα, με βάση τα δικά τους κριτήρια».

Ερωτηθείς αν ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να ανοίξει άλλος κύκλος. Θα είμαι παρών, πάντοτε διακριτικά, και εκεί και όπου θα χρειαστεί η παρέμβαση μου θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και όχι την αρνητική».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της κας Καίτης Κληρίδη χθες περί διαφθοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάζω χυδαιότητες. Δεν θέλω να σχολιάζω αυτό που προσπάθησαν άλλοι να περάσουν μέσα στον λαό. Θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μιλά με πικρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «και βεβαίως με πικρία. Είναι δυνατόν ποτέ επειδή φέρεις ένα όνομα να πρέπει να μην το τιμάς κιόλας».

Ν. Χριστοδουλίδης: Το βασικό ζητούμενο είναι να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ασχέτως κομματικής προέλευσης

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ’ στην Πάφο.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής:

«Mόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα σε μια πολύ σημαδιακή για μένα μέρα, είναι μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα. Κάτι που κρατώ απ’ αυτή τη μακρά προεκλογική εκστρατεία είναι ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, ποια είναι τα διλήμματα ενώπιον του. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική, ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού, για εμάς και τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό, αφού θέλουμε τα ίδια πράγματα, να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Η αποχή απλά διασφαλίζει τη συνέχεια όλων αυτών που μας ενοχλούν. Και το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις – όπως έχω αναφέρει πολλές φορές σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία – δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση και μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Το είπα και την περασμένη εβδομάδα, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, το βασικό ζητούμενο αυτό είναι, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ασχέτως κομματικής προέλευσης, ασχέτως ιδεολογικού χρώματος, ανένταχτων ψηφοφόρων, νέων ψηφοφόρων. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις -επαναλαμβάνω- θέλουν κοινές προσεγγίσεις και μπορούμε ναι να διασφαλίσουμε αυτή τη συλλογικότητα, η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης