«Καυτή εβδομάδα» χαρακτηρίζουν τα κυπριακά ΜΜΕ την τρέχουσα λόγω των όσων συμβαίνουν στην περιοχή της Κύπρου, με τη ρωσική παρουσία να είναι ιστορικά πρωτοφανής.

Η Μόσχα έχει δεσμεύσει συνολικά οκτώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές για ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο, ακόμα και μεταξύ των βόρειων ακτών του νησιού και της ΤουρκίαςΗ Μόσχα έχει δεσμεύσει συνολικά οκτώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές για ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο, ακόμα και μεταξύ των βόρειων ακτών του νησιού και της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο βρίσκονται, προφανώς, οι εξελίξεις στη Συρία, ενώ οι ρωσικές ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο.

Όλες οι δεσμεύσεις έγιναν με Navtex που κοινοποιούν η Κυπριακή Δημοκρατία και το διεθνές σύστημα Navarea III και περιλαμβάνουν περιοχές ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της προειδοποίησης για χρήση ρουκετών, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Notam με τις οποίες κλείνει για λόγους ασφαλείας μεγάλες περιοχές του FIR Λευκωσίας, που επικαλύπτουν το θαλάσσιο ίχνος των περιοχών των ρωσικών ασκήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των καλών σχέσεων με τη Ρωσία και της πολεμικής της κατά της περιοχής ευθύνης, έρευνας και διάσωσης και κατά του FIR Λευκωσίας, εξέδωσε αντι-notam, επιχειρώντας να αμφισβητήσει τις Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, δεν επιχείρησε να αμφισβητήσει τη Navtex για τις ρωσικές ασκήσεις, κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, φέρνοντας το «Μπαρμπαρός» πλέον μέχρι τα βράχια του ακρωτηρίου του Αποστόλου ΑντρέαΤαυτόχρονα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, φέρνοντας το «Μπαρμπαρός» πλέον μέχρι τα βράχια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα.

Επίσης, ανακοίνωσε αεροπορικές ασκήσεις έρευνας – διάσωσης, αμέσως μετά τη λήξη των ρωσικών ασκήσεων, σε περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Της πρωτοφανούς παρουσίας δυνάμεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή -όπου βρίσκονται και δυνάμεις άλλων χωρών- προηγήθηκε έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα από ειδικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως και του Ισραήλ, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να διεξαγάγει αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλη έκταση του FIR Λευκωσίας.

Notam έχουν επίσης εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεσμευμένες είναι και περιοχές από τις οποίες διέρχονται βρετανικά μαχητικά που επιχειρούν -κατά διαστήματα επίσης- στη Συρία.

Χαρακτηριστικό της εικόνας στην περιοχή είναι και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης αεροπορικής δραστηριότητας, αφενός έχει απαγορεύσει πτήσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε πολλές περιοχές, ενώ με σειρά Notam έχει κλείσει και σημαντικό αριθμό νοητών σημείων διέλευσης υπερπτήσεων για λόγους ασφάλειας για τις επόμενες ημέρες.

Πόλεμος για την ενέργεια στην Ανατ. Μεσόγειο

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου υποστηρίζει: «Χωρίς να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος για τα ενεργειακά αποθέματα, για τα οποία δεν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια, την οποία, όμως, ξέρουν οπωσδήποτε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στρατηγός Σίσι, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και βέβαια οι Αμερικανοί, που μαθαίνουν τα πάντα».

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται: «Το φθινόπωρο θα είναι ”θερμό”, διότι η Τουρκία αποφάσισε να εισβάλει ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόνο που αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απέναντί της η κατοχική δύναμη, θα έχει την Exxon Mobil, την αγαπημένη ενεργειακή εταιρεία κάθε Αμερικανού πλανητάρχη και τη γαλλική TOTAL, που στηρίζεται πάντα από την εκάστοτε γαλλική κυβέρνηση».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την έκβαση αυτού του υπόγειου πολέμου, αλλά ο καθένας μας μπορεί να υποθέσει σωστά ότι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι θα υποστηρίξουν τους ενεργειακούς κολοσσούς τους. Με λίγα λόγια, δεν θα δούμε το σκηνικό που δημιούργησε η κατοχική δύναμη εναντίον της ιταλικής ΕΝΙ» προστίθεται.

Πληροφορίες από philenews.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης