«Γιορτάζουμε σήμερα την 61η επέτειο από την εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των αγώνων για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού. Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

»Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν δοκιμάστηκε. Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα κατά την τουρκική εισβολή το 1974», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε:

«Είναι καλά γνωστό πως για 61 χρόνια περάσαμε δοκιμασίες, ξεκινήσαμε από μια φτωχή αποικία, για να είμαστε σήμερα ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος με δομές, με θεσμούς, με διεθνείς σχέσεις, με ισχυρότατη τη βάση του διεθνούς δικαίου να υπεραμύνεται και να υπερασπίζεται της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Θα ένιωθα πιο ευτυχής αν σήμερα συνεόρταζαν μαζί μας και οι Τουρκοκύπριοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Λυπούμαι διότι οι μεθοδεύσεις ή οι παρεμβάσεις εκείνων που ανέλαβαν να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία, οδήγησαν στα τραγικά φαινόμενα που καταγράφονται σήμερα.

»Εύχομαι να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο, τον δύσκολο δρόμο που τους επέλεξε να ακολουθήσουν, όχι η δική τους βούληση, αλλά η βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο.

»Θέλω να συγχαρώ θερμά την Εθνική Φρουρά, γενικότερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας δύναμη και είναι με καμάρι και με περηφάνεια που σήμερα παρακολουθήσαμε όλοι τον συνεχή εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς που, επαναλαμβάνω, ο ρόλος της δεν είναι παρά αποτρεπτικός της όποιας επιβουλής, από όπου και αν προέρχεται.

»Χρόνια πολλά και εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή και την επιβουλή που καταγράφεται από την Τουρκία».

Νωρίτερα, σήμερα, ο Πρόεδρος της Kύπρου, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη συνέχεια στο Μνημείο Αντιστασιακών στο πάρκο Προεδρικού και στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Εξάλλου, μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη παρέθεσαν δεξίωση στους επικεφαλής των Διπλωματικών Αποστολών στην Κύπρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης