Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, ούτε η μνήμη των 13 ηρώων του Μαρί να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως κράτος να διαγραφούν, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Ιουλίου 2011, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και την ολοκλήρωση των διεργασιών για κατασκευή μνημείου και εκκλησίας στο χώρο της τραγωδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οδύνη μας για τον τραγικό, όσο και άδικο χαμό των ηρώων μας, θα προκαλεί παντοτινά τις συνειδήσεις μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «πραγματικά σαν ερινύα θα κυνηγά την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας, αλλά και θα οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας».

Συμπάσχουμε, συνέχισε, στον πόνο και τη θλίψη και συμμεριζόμαστε το θυμό και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών όσων άδικα και τραγικά χάθηκαν για να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και ανεπάρκειες που δεν τους αναλογούσαν.

Η Πολιτεία, πρόσθεσε, υποκλίνεται με σεβασμό στη μνήμη των 13 ηρώων και επαναλαμβάνει τη συγνώμη της για όλα όσα όφειλε να πράξει αλλά παρέλειψε, ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμήνυσε εξάλλου ότι η αποφράδα εκείνη ημέρα, «δεν σηματοδοτεί μόνο το χρέος μας για απόδοση τιμής σε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σηματοδοτεί και την υποχρέωση λογοδοσίας και ανάληψης ευθυνών εκ μέρους των αρχόντων της Πολιτείας».

Ανακηρύσσοντας τους 13 πεσόντες σε ήρωες, η Πολιτεία απέδωσε την ελάχιστη τιμή στα θύματα της κρατικής ανεπάρκειας, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι, στα πλαίσια της πρόθεσης της Κυβέρνησης για παροχή της αναγκαίας στήριξης ή της όποιας ενίσχυσης των οικογενειών των 13 ηρώων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης ζητημάτων που αντιμετωπίζουν συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί και, γενικότερα, τη συστηματική παρακολούθηση των οποιωνδήποτε θεμάτων σχετίζονται με τους ήρωες.

«Η Επιτροπή θα εξετάζει ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και το χειρισμό των διαφόρων αιτημάτων των συγγενών των θυμάτων και θα υποβάλει σχετικό σημείωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντός των επόμενων δύο μηνών», είπε ενώ αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση των διεργασιών για την κατασκευή του μνημείου προς τιμήν των ηρώων μας, στο χώρο της θυσίας τους.

Υπενθυμίζοντας ότι, κατόπιν επιθυμίας των συγγενών, το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να προωθήσει την ετοιμασία νέας μελέτης για την κατασκευή, σε πρώτη φάση, Εκκλησίας βυζαντινού ρυθμού στο χώρο της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελου Φλωράκη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2016.

Ευχαρίστησε δε την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο προσωπικά, για την πρόθεση να αναλάβει τα έξοδα της μελέτης και επίβλεψης των εργασιών για την ανέγερση της Εκκλησίας, τα αρχιτεκτονικά σχέδια της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα στο χώρο του τρισάγιου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συγγενείς των θυμάτων του Μαρί να νιώθουν περήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν, «όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες – μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς τη μέγιστη ευθύνη».

Ο θάνατος των 13 παλικαριών, τόνισε, πρέπει να μας ενώνει και να μας καθιστά υπεύθυνους να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που θα κάνουν την τραγωδία της 11ης Ιουλίου του 2011, την αφετηρία για μια νέα εποχή, για μια σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία.

«Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς που φέρετε το κύριο βάρος των συνεπειών της μεγάλης αυτής τραγωδίας, θέλω να επαναλάβω την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως κράτος να διαγραφούν», συμπλήρωσε.

Του τρισάγιου και της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, μονόλεπτη σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Καταστροφική έκρηξη στη Λεμεσό, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011, 06:56

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης