Συνέρχεται τη Δευτέρα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά την προηγούμενη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είχε γίνει εκτενής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών που ξεκίνησε στις 6 Μαϊου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την αυριανή συνεδρία αναμένεται να συνεχιστεί η ενημέρωση, αφού μεσολάβησαν και δύο συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου 4 και 7 Ιουλίου, ενώ αναμένεται να γίνουν τοποθετήσεις των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο μεταξύ, μετά από δημοσίευση την περασμένη Τετάρτη στον κυπριακό Τύπο της ημερήσιας διάταξης του Εθνικού καθώς και του περιεχομένου επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη του Εθνικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Σε γραπτή δήλωσή του την ίδια μέρα ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα ότι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ενδελεχώς και κατ’ ιδίαν για όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις, διευθετώντας σχετική συνάντηση με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, κάτι που έπραξαν μόνο οι Οικολόγοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρόλα αυτά, ανταποκρινόμενος σε αίτημα των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για ετοιμασία περιληπτικού σημειώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να τους αποστείλει έγγραφο που, δυστυχώς, διέρρευσε στον ημερήσιο Τύπο, γεγονός, το οποίο όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ την ίδια στιγμή εκθέτει σοβαρά την πλευρά μας», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο θεματοφύλακας της ενότητας της πολιτικής ηγεσίας και των συμφερόντων του λαού, αναμένει κατά την προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπως η πολιτική ηγεσία, και ειδικότερα όσοι ζητούν τη χάραξη νέας στρατηγικής, υπεύθυνα υποβάλει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η οποία, ας σημειωθεί, έχει καταρτιστεί μετά από αίτημα κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο».

Ανέφερε παράλληλα ότι «το κυπριακό πρόβλημα και η προσπάθεια επίλυσής του δεν προσφέρεται για ικανοποίηση καμιάς προσωπικής, κομματικής ή άλλης σκοπιμότητας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης