Ένα μεγάλο σκάνδαλο παρακολουθήσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Κύπρο, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα philenews.com.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήσεις προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτικών φέρνουν στο φως οι αποκαλύψειςΥπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη δράση ομάδας στην ΚΥΠ με τις υποκλοπές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (κλήσεις, sms, ηλεκτρονικά μηνύματα, φωτογραφίες, facebook, twitter, viber, ενεργοποίηση μικροφώνων εξ αποστάσεως κ.τ.λ) ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, υπέβαλε το Σάββατο την παραίτησή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η παραίτηση υποβλήθηκε «για προστασία του μέχρι τούδε αξιοσημείωτου έργου που έχει επιδείξει η Υπηρεσία».

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται (ένα σημαντικό μέρος τους έχει διαρρεύσει και μέσω του Wikileaks), είναι χείμαρρος που θα φέρει στο φως πολλά τεράστια σκάνδαλα ως προς τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιχεία, όπως ηλεκτρονικά μηνύματα, λογισμικό και κώδικες προγραμμάτων, τεκμηριωμένα με αναλύσεις ειδικών, δείχνουν ότι ένας από τους στόχους, ήταν και τα ψηφιακά συστήματα του «Φιλελεύθερου», όπως και τα ανάλογα συστήματα ακόμα δύο μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο. Γενικά, ο αριθμός των «μολυσμένων» συσκευών με αυτούς τους ιούς του λογισμικού παρακολούθησης, είναι πολύ μεγάλος.

Ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς

Μέσα από τα στοιχεία που περιείχαν οι κεντρικοί υπολογιστές της Hacking Team, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία με συγκεκριμένα πρόσωπα στην ΚΥΠ, αλληλογραφία μεταξύ της Hacking Team και τρίτων, μηνύματα μεταξύ στελεχών της Hacking Team, επισυναπτόμενα έγγραφα και προγράμματα, κώδικες προγραμμάτων και ιών, αποδεικνύεται ότι:

● Μεγάλο μέρος των πληροφοριών που συνέλεγε η ομάδα της ΚΥΠ επέστρεφε στο κέντρο που τους προμήθευσε το λογισμικό στην Ιταλία. Όπου, ομάδα αναλυτών, συνέτασσε μακροσκοπικές αναλύσεις που στέλνονταν σε αποδέκτη σε τρίτη χώρα. Τέτοιες εκθέσεις, περιέχουν ακόμα και πολύ πρόσφατες αναλύσεις με εμπιστευτικά δεδομένα για το Κυπριακό και για την κρίση στην Ελλάδα.

● Αποκαλύπτονται με πολλά συναφή στοιχεία, τα ονόματα στελεχών και συνεργατών της ΚΥΠ, που ασχολούνταν με το σύστημα παρακολουθήσεων μέσω παράνομης ύπουλης εξ αποστάσεων διείσδυσης σε κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές. Ο διαχειριστής που έδινε οδηγίες για ετοιμασία ιών για τους στόχους, ο υπογράφων τα συμβόλαια, τα πρόσωπα που εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό του. Ανεξάρτητα από το όποια ευθύνη μπορεί να φέρουν αν έδρασαν έξω από το πλαίσιο κανονισμών της υπηρεσίας, θα πρέπει να προστατευθούν από το ίδιο το κράτος.

● Αποκαλύπτεται το πρόσωπο και η εταιρεία – με έδρα σε Αθήνα  και Λευκωσία- που μεσολάβησε για την αγορά του συστήματος. Αναφορές του, ότι είναι ο καθοριστικός παράγοντας και εκπρόσωπος της ΚΥΠ στην αγορά συστημάτων κατασκοπείας, θέτει άμεσα θέμα προς διερεύνηση για ενδεχόμενες σοβαρές ατασθαλίες.
 
Ο ΠτΔ ενημέρωσε τους αρχηγούς
 
Με την παραίτηση του προϊστάμενου της ΚΥΠ, το κύριο θέμα που τίθεται είναι το αν η υπηρεσία είχε οδηγίες και από πού, για τις συγκεκριμένες ενέργειες -αφού φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε δώσει τέτοιες οδηγίες για το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας μέσω των εν λόγω συστημάτων- και το αν δρούσε κάποιας μορφής «παρακράτος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένου του μεγέθους, της σοβαρότητας και της σημασίας των αποκαλύψεων, το Σάββατο, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους αρχηγούς των κομμάτων, με τους οποίους προτίθεται να συζητήσει το θέμα σε προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης