Κύπρος: Σε υποχρεωτική καραντίνα για επτά ημέρες οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020, 12:04
Κύπρος: Σε υποχρεωτική καραντίνα για επτά ημέρες οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο

Εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο και υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό επτά ημερών με κρατικό κόστος προβλέπουν για τους επιβάτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο τα νέα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα στις 18:00.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου:

Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και σε μία προσπάθεια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, για προληπτικούς λόγους και μέχρι να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, για όσους καταφθάνουν στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου από σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 το απόγευμα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

1. Οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στο Αεροδρόμιο.

2. Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 7 ημερών. Τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών θα μπορούν να κάνουν τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους. Δίνεται όμως η δυνατότητα να παραμείνουν σε περιορισμό στα ξενοδοχεία αν ταξιδεύουν με τους γονείς/κηδεμόνες τους ή -εάν δεν μπορούν- να κάνουν τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

3. Την 7η ημέρα θα υποβάλλονται εκ νέου σε εργαστηριακό έλεγχο και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα θα συνεχίζουν κατ' οίκον τον αυτοπεριορισμό τους για 3 επιπλέον μέρες (σύνολο ημερών περιορισμού: 10).

4. Τη 10η μέρα και νοουμένου ότι δεν εκδηλωθούν συμπτώματα, τα άτομα θα αποδεσμεύονται αυτόματα. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τον προσωπικό τους ιατρό για περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.

Σημειώνεται ότι το κόστος για τη μεταφορά και τη διαμονή στα ξενοδοχεία επωμίζεται το Κράτος.

Παράλληλα, για σκοπούς αξιολόγησης και διερεύνησης, όσοι έχουν αφιχθεί την τελευταία εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν διαγνωσθεί θετικοί, στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν, τα δείγματα θα προωθηθούν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για αξιολόγηση ως προς την ύπαρξη της συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και οποιαδήποτε νέα σύσταση/εισήγηση πιθανόν να διαφοροποιήσει τις πιο πάνω ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονται άμεσα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020, 12:20