Στο μεγάλο «γιατί» δεν έκλεισε πιο νωρίς η χώρα και βρίσκεται τώρα μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα υπό αυστηρούς περιορισμούς απάντησε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κ. Ιωάννου, κατά τη διάσκεψη Τύπου για παρουσίαση του εθνικού σχεδίου των μαζικών εμβολιασμών κατά του Covid-19.

«Λένε πολλοί ότι έπρεπε να κλείσουμε πιο νωρίς. Τα μέτρα είναι αποδεκτά εφόσον ο κόσμος καταλαβαίνει την αιτιολόγησή τους. Αν αρχές του Νοέμβρη παίρναμε παγκύπρια τα μέτρα που πήραμε σε Λεμεσό και Πάφο, ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών; Δεν μπορείς να ρισκάρεις την ψυχολογία του κόσμου προληπτικά» είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου προβαίνοντας και σε σύγκριση με χώρες που το έκαναν αλλά δεν πέτυχαν τον στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι χώρες πήραν μέτρα από τον μήνα Νοέμβριο. Καμία χώρα δεν έχει χαλαρώσει τα μέτρα. Η μόνη που είχε χαλαρώσει τα μέτρα ήταν η Αγγλία και χθες το Λονδίνο αποφάσισε ότι πάει στην κατηγορία της αυστηροποίησης. Η Ελλάδα είχε ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων και τώρα το ανέβαλε μέχρι το Γενάρη. Εμείς είχαμε την ευχέρεια και μας το επέτρεπαν τα δεδομένα να πάρουμε μόλις την περασμένη εβδομάδα περιοριστικά μέτρα. Και αυτά τα μέτρα είναι τα μέτρα που προσβλέπουν άλλες χώρες για όταν θα πάνε σε χαλάρωση» είπε.

Απορρίπτει τα περί αποτυχίας

«Άρα που το στηρίζει κάποιος να λέει ότι αποτύχαμε; Το περιμέναμε, προετοιμαστήκαμε, από τον Σεπτέμβριο παίρνουμε μέτρα. Κάναμε 90 διαφορετικά πρωτόκολλα. Άρα, εάν κάποιος δει σε όλο αυτό το διάστημα πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, είμαστε σε πιο καλό σημείο. Είμαστε η πρώτη χώρα μαζί με την Ελλάδα, που υιοθετήσαμε τα μαζικά rapid tests. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα και δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι ο υπουργός έλεγε ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα και τελικά πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Το προληπτικό lockdown δεν έχει αποτέλεσμα όταν δεν έχει διάρκεια και όσες χώρες το έκαναν για να ανοίξουν Χριστούγεννα δεν τα κατάφεραν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και διαφώνησε με όσους καταλογίζουν στην κυβέρνηση αποτυχία στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ανησυχία για τους οίκους ευγηρίας στην Κύπρο

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η προσοχή είναι στραμμένη στους οίκους ευγηρίας, όπου καταγράφεται σημαντική διασπορά του ιού, δεδομένου μάλιστα ότι η πλειοψηφία των πολιτών που χάνουν τη «μάχη» προέρχονται από αυτές τις δομές.

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ατόμων στην Κύπρο, συγκεκριμένα ενός άντρα ηλικίας 91 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ακόμα ενός 74χρονου, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από τον οίκο ευγηρίας «Χρυσή Ηλικία».

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 84, εκ των οποίων:

54 άντρες (64%)

30 γυναίκες (36%)

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 78 έτη.

Απάντηση και για τη διαχείριση που έγινε για οίκους ευγηρίας, έδωσε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους οίκους ευγηρίας ο υπουργός Υγείας κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «δεν είναι εφικτό να γίνεται έλεγχος ταχείας διάγνωσης κάθε μέρα. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να κάνουμε ελέγχους κάθε μέρα και στα σχολεία; Εμείς είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχουμε θεσμοθετήσει να γίνονται τεστ στα γηροκομεία στο προσωπικό κάθε εβδομάδα και όμως κατηγορούμαστε. Είμαστε η μόνη χώρα που από το περασμένο καλοκαίρι κάναμε τρία προγράμματα μοριακών εξετάσεων στους οίκους ευγηρίας. Είμαστε η μόνη χώρα που απαγορεύσαμε τις επισκέψεις, κάναμε δύο διαφορετικά πρωτόκολλα και από τη Δευτέρα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μαζί με Αστυνομικό επισκέπτονται στέγες ευγηρίας για να κάνουν και έλεγχο με την Αστυνομία. Εγώ προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει μια χώρα που έχει κάτι περισσότερες ενέργειες απ΄ ό,τι εμείς».

Πηγή: cyprustimes.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης