Μια απίστευτη υπόθεση διαχρονικής παρανομίας με θύματα εργαζόμενους στην Κύπρο και θύτη έναν κατασκευαστικό κολοσσό, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους στην πτωχευμένη και υπό αναγκαστική διαχείρισή της άλλοτε κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας J&P (Ιωάννου – Παρασκευαίδης) Σαουδικής Αραβίας. Ο κολοσσός ο οποίος κατέρρευσε χρωστά δεδουλευμένά τεσσάρων περίπου ετών σε εργαζόμενους καθώς και τα απλήρωτα ένσημα τους στους ασφαλιστικούς φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι αυτοί επιχείρησαν να δημοσιοποιήσουν το αίτημα τους, να πληρωθούν δηλαδή, όταν ο Δάκης Ιωάννου, ο κληρονόμος και συνεχιστής της αυτοκρατορίας του πατέρα του αλλά και ιδιοκτήτης της εξαιρετικά ανθηρής κατασκευαστικής εταιρείας J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στον κλάδο των κατασκευών βρέθηκε στην Κύπρο. Τότε, τον Ιούνιο, ο Δήμαρχος Λευκωσίας βράβευε τον κ. Δάκη Ιωάννου. Ας θυμηθούμε το τι συνέβαινε τότε.

Δείτε το video και παρακολουθήστε τις καταγγελίες των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει σήμερα – Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι – Τι είπε στη «Ζούγκλα» μια εξ’ αυτών, η Κατερίνα Καλογήρου

Όπως έχετε παρακολουθήσει μέχρι σήμερα ζητάμε τα λεφτά μας, τα λεφτά των γονιών μας, που έχουν δουλέψει στην Σαουδική Αραβία. Είναι ακόμα απλήρωτοι. Σε κάποιους χρωστάνε 50.000€ σε άλλους κάποια εκατομμύρια, έχουμε κινηθεί νομικά αλλά προσπαθούμε και με άλλους τρόπους να βγάλουμε άκρη. 

Έχουμε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουμε λάβει απάντηση. Έχουμε επικοινωνήσει με όλα τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, δεν έχουμε λάβει κάποια στήριξη. Το θέμα πήγε στην επιτροπή εργασίας της Βουλής από το ΑΚΕΛ, τον Δεκέμβριο του 2020, χωρίς να έχουμε νεότερη εξέλιξη από τότε και από κει. Μάλιστα στην συνεδρίαση είχαν καλέσει εκπρόσωπο της εταιρείας αλλά δεν πήγε κανείς. 

Εμείς ζητάμε το δίκιο μας. 

Πρόσφατα προχώρησαν στην βράβευση του κου Δάκη Ιωάννου για την κοινωνική του προσφορά, ενώ έχει καταστρέψει τόσες οικογένειες. Την περίοδο που το θέμα ήταν στην Βουλή, τηλεοπτικοί σταθμοί της Κύπρου είχαν πάρει συνεντεύξεις από τους εργαζόμενους και από μένα, αλλά δεν τις έδειξαν. Η τελευταία μας κινητοποίηση ήταν στο δημοτικό θέατρο Λευκωσίας στην τελετή βράβευσης του κου Ιωάννου. Αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το live βίντεο στο Facebook προκειμένου να κοινοποιήσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. 

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι παιδιά εργαζομένων σαν και μένα, έχουμε αναγκαστεί παρατηρήσουμε πολλές φορές τις σπουδές μας λόγω της κατάστασης. Περίπου 150 οικογένειες βιώνουμε αυτή την κατάσταση. Άλλοι έχουν προβλήματα με την τράπεζα, γιατί έχουν μείνει πίσω με τις πληρωμές των δανείων.

Παρακολουθείστε τα όσα μετέφερε στη Ζούγκλα η Κατερίνα Καλογήρου

 

 

Η πτώχευση, το μεγάλο επιχειρηματικό διαζύγιο και ο χορός των θυγατρικών.

Το επιχειρηματικό διαζύγιο των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη συνεχίστηκε και σε κυπριακό έδαφος. Οι εξελίξεις μετά την υπαγωγή της J&P Overseas σε καθεστώς διαχείρισης είναι συνεχείς. Οι δύο πλευρές (Ιωάννου και Παρασκευαΐδης) φαίνεται πως προσπαθούν να χωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου και τις εταιρείες που δημιούργησαν μαζί οι οποίες δεν εμπίπτουν στο καθεστώς διαχείρισης της μητρικής. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής όλων των περιουσιακών στοιχείων και η πώλησή τους, καθώς γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Η ναυαρχίδα των εταιρειών -η Άβαξ- άνοιξε πρώτη τον χορό του διαζυγίου. Με τη μετονομασία της J&P Άβαξ σε Άβαξ, η παρουσία της οικογένειας Ιωάννου ισχυροποιείται στο ελληνικό έδαφος. Ουσιαστικά έπεσαν τίτλοι τέλους στην επί χρόνια συνεργασία των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη, καθώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άβαξ μείωσε σημαντικά το ποσοστό της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην ελληνική εταιρεία.

Δεύτερη φάση και πιο πρόσφατη εξέλιξη, είναι η αποχώρηση της οικογένειας Ιωάννου από  τη μετοχική δομή της J&P Limited, δηλαδή της κυπριακής εταιρείας του Ομίλου J&P Overseas. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, έχει βρεθεί η χρυσή τομή για αποχώρηση της οικογένειας Ιωάννου από την κυπριακή εταιρεία, ενώ η συμφωνία φαίνεται πως υλοποιήθηκε χωρίς χρηματικό αντίτιμο αλλά με την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων. Ενέργεια που θα απελευθερώσει και χρήματα για καταβολή μισθών των εργαζομένων των εργαζομένων της J&P Limited αλλά και της Ten Group αλλά και για να καταβληθούν οφειλές προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Η J&P άρχισε τη λειτουργία της ως εταιρεία κατασκευών στην Κύπρο το 1941. Μερικά από τα έργα-ορόσημα της εταιρείας στην Κύπρο είναι οι Ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί Δεκέλειας, Μονής, Βασιλικού, Φράγματα Κούρη, Παλαιχωριού-Καμπί, Καλαβασού, Ασπρόκρεμμου, Δρόμοι Λευκωσίας Λεμεσού, Λευκωσίας –Λάρνακας, Λεμεσού-Πάφου, Ξενοδοχεία Ζέφυρος Κερύνεια, Λήδρα (Φορουμ), Μεριτιέν και Κυκλικοί κόμβοι Πολεμιδιών, Αγίας Φύλας και Γερμασόγειας. Άλλα έργα που εκτέλεσε πρόσφατα η J&P, περιλαμβάνουν την τρίτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Βασιλικό για την ΑΗΚ, το σύμπλεγμα για διαμονή στις Βρετανικές Βάσεις Επισκοπής.

Πάντως, η οικογένεια Ιωάννου θέλησε να καταστήσει σαφές στην αγορά πως η Άβαξ έχει ξεχωριστή πορεία σε σχέση με την J&Ρ Overseas και πως από την πλευρά της θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξή του. Στην Κύπρο, η Άβαξ θα παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση του Κέντρου Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκης Στέλιος Ιωάννου, θα αποπερατώσει την επέκταση της Μαρίνας Λεμεσού, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο 2020, ενώ οριστικοποιήθηκε η κοινοπρακτική ανάληψη της σύμβασης για την κατασκευή του City of Dreams Mediterranean, του καζίνο θέρετρου στη Λεμεσό, στο οποίο συμμετέχει με 60% επί ενός συνολικού προϋπολογισμού €270 εκατ.

Παράλληλα, διεκδικεί μερίδιο από την «πίτα» των έργων στη Μέση Ανατολή. Η Άβαξ προχώρησε στην εξαγορά τριών θυγατρικών της πτωχευμένης πρώην μητρικής της εταιρείας, J&P Overseas, προκειμένου να διασφαλίσει την επόμενη μέρα της παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή του Αραβικού κόλπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης