Η σημερινή ωριαία συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, δεν αποκλιμάκωσε την ένταση και τις μεταξύ τους διαφορές και αλληλοκατηγορίες, για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

Μετά την συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κρίνει ότι «δεν μας χρειάζεται αυτό το κλίμα αδικαιολόγητης έντασης και ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια που είναι έτοιμος να κάνει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς μαζί με την απεσταλμένη του, Τζένιφερ Λουτ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούσαμε σε δηλώσεις του κ. Κυπριανού, είπε ο κ. Προδρόμου, να ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να πει πότε το ΑΚΕΛ του ζήτησε να γίνουν υποχωρήσεις σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Θα πρέπει να διευκρινίσω, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, ότι «ο Πρόεδρος, επειδή επικρίθηκε από κάποιους ότι ευθυνόταν για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, είχε θέσει και συνεχίζει να θέτει το ρητορικό ερώτημα: τι εννοούν αυτοί που επέκριναν τον Πρόεδρο για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά; Ότι θα έπρεπε με την Τουρκία να επιμένει σε εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία, να είχε κλείσει συμφωνία; Και βεβαίως – σημείωσε – αφού το ΑΚΕΛ, όπως ξανά το επιβεβαιώνει σήμερα ο κ. Κυπριανού, δεν δέχεται λύση με υποχώρηση στα θέματα ασφάλειας, τότε δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτούς που υπονοούν, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπρεπε στο Κραν Μοντανά ή αλλού να κάνει συμφωνία με την Τουρκία, διατηρώντας εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία».

Δεν μπορεί να μη λάβουμε υπόψη την αξίωση της Τουρκίας για διατήρηση εγγυήσεων ή και στρατιωτικής παρουσία, τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Όσον αφορά τη διαπίστωση του κ. Κυπριανού, ότι η κυβέρνηση δεν διέψευσε σπερμολογία ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητά για άλλα πράγματα πλην της ομοσπονδίας, δηλαδή συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «πάρα πολλές φορές έχει διαψεύσει ότι υπήρξε αναφορά από τον ίδιο, ότι ο πρόεδρος συζήτησε κάτι άλλο εκτός ομοσπονδίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τι θα περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς για τις διαπραγματεύσεις , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο γ.γ. του ΟΗΕ, ρητά αναφέρει ότι πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι. Άρα, θα είναι ένα πλαίσιο δεσμευτικό για τη διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι οι όροι αναφοράς θα αφορούν τη διαδικασία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, όπως έχει λεχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Εξυπακούεται, κατέληξε, ότι θα πρέπει στους όρους να περιλαμβάνονται και το πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις, εφόσον οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν από το σημείο που είχαν μείνει».

Ο Άντρος Κυπριανού από την πλευρά του, δήλωσε ότι θεωρεί άκρως προσβλητικά για το ΑΚΕΛ τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περί «μικρομάγαζων και όχι μόνο» τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε σε ειλικρινές και καλό κλίμα και τον ενημέρωσε για τη συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αλλά δήλωσε ανησυχία για τις εξελίξεις, λέγοντας πως «τα πράγματα ήταν πριν ξεκάθαρα με το πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ τώρα η Τζέιν Χολ Λουτ θα έρθει για να καθοριστούν οι όροι αναφοράς που δεν ξέρουμε ποίοι θα είναι».

Δεν είναι το ΑΚΕΛ που μετακινήθηκε από τις θέσεις του, πρόσθεσε ο γ.γ του κόμματος, και «θα πρέπει να διερωτηθεί ο κ. Αναστασιάδης, ποιος είναι εκείνος που μετακινήθηκε για να μας λέει αυτά που λέει σήμερα».

Ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στελέχη του ΔΗΣΥ, να πουν δημόσια ποιες είναι οι απαράδεκτες υποχωρήσεις που τάχατες – όπως είπε – ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. «Θα τον προκαλέσω δημόσια να πει, πότε το ΑΚΕΛ του ζήτησε κάτι τέτοιο. Και θα του υπενθυμίσω ότι το ερώτημα αυτό του το υπέβαλα και σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το απάντησε και η απάντησή του είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου. Του το υπενθυμίζω για να πει τα ίδια πράγματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης